13
Επιστήμη & Έρευνα

Η Σελήνη αποκτά το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας

Η Σελήνη αποκτά το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας
Ναι καλά διάβασες. NASA και Nokia συμφώνησαν για την κατασκευή του πρώτο διαστημικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην επιφάνεια της Σελήνης. Για ποιο λόγο; Μάθε τα πάντα στο άρθρο μας.

Η Σελήνη είναι ο επόμενος προορισμός της ανθρωπότητας. Αυτό το ξέραμε εδώ και δεκαετίες, όχι από την προσσελήνωση του Neil Armstrong το 1969, ούτε καν από τα βιβλία του Ιουλίου Βερν (Από τη Γη στη Σελήνη, Γύρω από τη Σελήνη), ίσως ούτε και από τον δικό μας αρχαίο συγγραφέα Λουκιανό, ο οποίος πριν από 2 χιλιάδες χρόνια, είχε γράψει πρώτος για ένα φανταστικό ταξίδι στη Σελήνη. Ο μοναδικός δορυφόρος της Γης και ταυτοχρόνως το πιο κοντινό ουράνιο σώμα, δε θα μπορούσε παρά να είναι ο πρώτος στόχος μιας ανθρωπότητας που, εδώ και 50 χρόνια, κάνει τα πρώτα της νηπιακά βήματα στο διάστημα.

Η NASA, όμως, επανέρχεται και επαναφέρει τη Σελήνη ως τον πρώτο στόχο για την μόνιμη εποίκιση του διαστήματος, με αποστολές που, σύμφωνα με τα σχέδια, θα ξεκινήσουν από το 2024 κιόλας! Αλλά τι νόημα έχει μια σεληνιακή βάση – ή και περισσότερες – χωρίς ένα έτοιμο και αξιόπιστο δίκτυο επικοινωνιών; Για αυτό το λόγο, λοιπόν, η NASA επέλεξε το αμερικανικό παρακλάδι της γνωστότατης Nokia για να υλοποιήσει ένα ασύρματο δίκτυο επιπέδου 4G… στη Σελήνη!

Το συμβόλαιο που κέρδισε η Nokia είναι αξίας 14,1 εκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί μέρος του προγράμματος Artemis το οποίο έχει στόχο να στείλει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη, μαζί με έναν άνδρα αστροναύτη, μέχρι το 2024.

Οι πρώτοι αυτοί αστροναύτες θα ξεκινήσουν επί τόπου πειράματα και εξερεύνηση με στόχο την προετοιμασία για την ανάπτυξη σεληνιακής βάσης αλλά και πιθανές επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Άρη.

Ο εξοπλισμός του δικτύου της Nokia θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να εγκατασταθεί μέσω τηλεκατευθυνόμενου οχήματος, πριν την επανδρωμένη αποστολή του 2024. Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, το δίκτυο θα αυτορυθμιστεί μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του εξοπλισμού – ο οποίος, υποθέτουμε, θα αποτελείται από αρκετές αυτόνομες κεραίες-κυψέλες, όπως αυτές του επίγειου δικτύου κινητής τηλεφωνίας, εξοπλισμένες με μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες. Μάλιστα, ανέφεραν πως στο μέλλον το δίκτυο θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε τεχνολογία 5G για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αν αναρωτιέσαι τι χρησιμότητα θα έχει ένα τέτοιο δίκτυο 4G στη Σελήνη, απλά θα αναφέρουμε το προφανές: οι αστροναύτες δεν θα έχουν να κουβαλάνε στις στολές τους ογκώδεις ασυρμάτους και μπαταρίες, αλλά εξοπλισμό ελάχιστα μεγαλύτερο από ένα κινητό τηλέφωνο. Παράλληλα, θα μπορούν να στέλνουν απ’ ευθείας ζωντανό σήμα εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας, θα μπορούν να ελέγχουν οχήματα εξ αποστάσεως (π.χ. σεληνιακά rovers) αλλά, μελλοντικά, μέχρι και οχήματα για… χωματουργικές εργασίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εγκατάσταση της (πιθανότατα προκάτ) σεληνιακής βάσης.

Όλα δείχνουν πως η κούρσα του διαστήματος, της δεκαετίας του ‘60, επανέρχεται στη δεύτερη… σεζόν, μόνο που τώρα αντίπαλος της NASA δεν είναι οι σοβιετικοί, αλλά οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιάπωνες, μέχρι και… οι ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής, όπως η SpaceX! Πάρτε pop-corn, λοιπόν, και ετοιμαστείτε να απολαύσετε τα επεισόδια της νέας μάχης για τη Σελήνη, τον Άρη και τους αστεροειδείς. Όχι σε τηλεοπτική σειρά, αλλά… στην πραγματικότητα και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση.