6
Πολιτισμός

Η τέχνη του μικρόκοσμου

Η τέχνη του μικρόκοσμου

Σε συναρπάζει η φωτογραφία, η ζωγραφική και γενικά η τέχνη; Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι έργα τέχνης. Κι όμως πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες με μικροσκόπιο οι οποίες παρουσιάζουν τον εκπληκτικά όμορφο κόσμο των μικροσκοπικών διαστάσεων.

Ο κόσμος που βρίσκεται έξω από τις αισθήσεις μας κρύβει ένα μυστήριο, αλλά ταυτόχρονα και μια απόκοσμη ομορφιά. Το μυστήριο είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και στις μεγάλες, αλλά και στις πολύ μικρές διαστάσεις. Ό,τι βρίσκεται έξω από τα δικά μας μέτρα και τις αισθήσεις μας, από τις κοσμικές διαστάσεις του σύμπαντος, μέχρι τις μικροσκοπικές κλίμακες είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε. Οι μη επιστήμονες, ας αρκεστούμε στην ομορφιά του αγνώστου. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε πιο κάτω είναι βραβευμένες εικόνες που έχουν ληφθεί με τη βοήθεια μικροσκοπίου.

Η πρώτη εικόνα παρουσιάζει μικροσκοπικά κύτταρα από πλαγκτόν. Πρόκειται για μια φυσική εικόνα στην οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ειδικός φωτισμός. Το πλαγκτόν εκπέμπει φωταύγεια δημιουργώντας αυτούς τους απόκοσμους κυματισμούς και τα γεωμετρικά σχήματα. Η φωτογραφία έχει ληφθεί μέσω ειδικής τεχνικής μικροσκοπίας με σάρωση με laser.

Αυτό το πολύχρωμο κολάζ είναι στην πραγματικότητα ένα κοντινό πλάνο της κοινής φτέρης της ανατολικής ακτής της Αμερικής, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι Polypodium virginianum. Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο σάρωσης με laser από τον Igor Siwanowicz του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.

Οι μεμονωμένοι νευρώνες στον εγκέφαλο του ποντικιού εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα σε αυτό το δείγμα εγκεφαλικού φλοιού που έχει σημανθεί με την τεχνική Brainbow. Brainbow είναι η διαδικασία σήμανσης των νευρώνων με φθορίζουσα πρωτεΐνη για να τα διακρίνει και να ακολουθήσει τις διαδρομές τους μέσω του εγκεφαλικού ιστού.

Οι νευρώνες που εμφανίζονται εδώ είναι πυραμιδικοί νευρώνες, που ονομάζονται έτσι λόγω των κυτταρικών τους σωμάτων σε σχήμα τριγώνου.