13
Επιστήμη & Έρευνα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκπαιδεύει σκύλους

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκπαιδεύει σκύλους
Σύντομα θα μπορείς να χρησιμοποιείς ένα σύστημα AI για να βοηθήσεις το σκυλί σου να μάθει βασικές εντολές.

Η τεχνητή νοημοσύνη πλέον βρίσκεται παντού. Εκατοντάδες ερευνητές ανά τον κόσμο δουλεύουν πάνω σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμόζουν τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει έτσι ώστε να επιτύχουν πράγματα τα οποία, μέχρι πριν λίγα χρόνια, θα φαίνονταν επιστημονική φαντασία. Αυτή τη φορά, δεν έχουμε κάποια ιατρική εφαρμογή, ούτε κάτι που έχει σχέση με οχήματα τα οποία οδηγούν μόνα τους· έχουμε κάτι πολύ πιο απλό: την αναγνώριση του τι κάνει ο σκύλος σου!

Οι ερευνητές Jason Stock και Tom Cavey από το Colorado State University δημοσίευσαν ένα paper, το οποίο περιγράφει ένα σύστημα AI το οποίο ανέπτυξαν έτσι ώστε να αναγνωρίζει το τι κάνει ένας σκύλος και να του δίνει επιβράβευση αν υπακούει σε απλές εντολές!

Το εν λόγω σύστημα, λοιπόν, μπορεί να αναγνωρίσει, μέσω κάμερας, αν ο σκύλος είναι όρθιος, αν κάθεται ή αν είναι ξαπλωμένος. Αν ο σκύλος υπακούσει σε κάποια εντολή και πάρει τη σωστή θέση, τότε το μηχάνημα του δίνει επιβράβευση υπό τη μορφή treat, δηλαδή κάποιου είδους φαγώσιμο.

Το σύστημα βασίστηκε στην πλατφόρμα Jetson της Nvidia. Η εκπαίδευση του συστήματος έγινε αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων του Stanford, το Stanford Dogs, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 20.000 εικόνες διαφόρων σκύλων σε διάφορες θέσεις και στάσεις. Μετά από αρκετές βελτιστοποιήσεις και τεχνικές για την βελτίωση της ταχύτητας αναγνώρισης αλλά και μείωσης του μεγέθους του μοντέλου, μπόρεσαν και πέτυχαν το στόχο τους. Το σύστημα μπόρεσε να πάρει εικόνα από βιντεοκάμερα και να καταλαβαίνει αν ο σκύλος ανταποκρίνεται σε προφορικές εντολές, με ακρίβεια 92% και frame rate 40fps! Μάλιστα, το τελικό σύστημα τρέχει πάνω στην πλατφόρμα Jetson Nano, η ισχύς του οποίου είναι αρκετή για τη λειτουργία του συστήματος.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες σκύλων ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευση του ζώου ακόμη και εξ αποστάσεως. Όταν κυκλοφορήσει το σύστημα αυτό, θα μπορείς να δίνεις εντολές, μέσα από το αντίστοιχο app στο κινητό σου, και το σύστημα θα καταλαβαίνει αν ο τετράποδος φίλος σου ανταποκρίθηκε στην εντολή και θα του δίνει και την επιβράβευση, όταν του λες κάτσε και όντως κάθεται!