8
Ψυχαγωγία

Η τηλεόραση που ξέρει τα πάντα για σένα

Η τηλεόραση που ξέρει τα πάντα για σένα
Όχι ακριβώς τα πάντα, αλλά τι σου αρέσει να βλέπεις. Η νέα πλατφόρμα Google TV (πρώην Android TV) μαθαίνει τι βλέπεις και από που και σου προτείνει σειρές και ταινίες σύμφωνα με τα γούστα σου. Που είναι το καλό σε όλο αυτό; Σε γλιτώνει από πολύωρο ψάξιμο σε άπειρα κανάλια.

Ξέρεις το Google TV; Αν όχι, σύντομα θα το μάθεις. Το Google TV είναι η πλατφόρμα από τη Google η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το σημείο επαφής ανάμεσα στις υπηρεσίες της ιδίας της Google με άλλες υπηρεσίες παροχής τηλεοπτικού υλικού.

Με τόσα συγκεντρωμένα «κανάλια», όμως, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι το να βρεις μια ταινία ή μια σειρά που θα σου αρέσει να δεις. Εδώ καλά καλά δε μπορούμε να διαχειριστούμε το πλήθος των διαθέσιμων ταινιών και σειρών από μία πλατφόρμα, φαντάσου να είχαμε 5-6! Αυτό ακριβώς, όμως, θέλει να κάνει η Google στο Google TV!

Το Google TV λοιπόν αποκτά ένα εργαλείο, ονόματι Content Preferences, το οποίο βρίσκεται μέσα στα Settings. Μπορείς να πας εκεί, όταν αποκτήσεις το Google TV μέσω κάποιου set-top box για παράδειγμα ή αν έχεις ήδη τηλεόραση με ενσωματωμένη την υπηρεσία (όπως αυτά τα μοντέλα που μπορείς να βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ) , και η Google ουσιαστικά θα σου ζητήσει να εκπαιδεύσεις τη μηχανή προτάσεων του Google TV. Το Google TV θα σου δείχνει διάφορες σειρές και ταινίες κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις βαθμολογείς με ένα απλό thumbs up ή thumbs down (ή like και dislike, αν προτιμάς). Με την επεξεργασία αυτών των επιλογών, η μηχανή της Google θα αποκτήσει μια σαφή εικόνα για το τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει να βλέπεις και, επομένως, ποιες σειρές και ταινίες θα σου άρεσε να δεις. Αυτές θα είναι και οι προτάσεις που θα σου εμφανίζονται στο tab For you.

Βέβαια, η Google παρακολουθεί και τη δραστηριότητά σου στο Google TV και κυρίως τη λίστα με τις ταινίες και τις σειρές που έχεις ήδη δει. Ακόμη, μπορείς να μαρκάρεις ταινίες ή σειρές που έχεις ήδη δει, για να μην τις βλέπεις ως προτάσεις, και έπειτα να τις βαθμολογήσεις έτσι ώστε το Google TV να συμπεριλάβει και αυτές στο προφίλ προτιμήσεών σου.

Για την ώρα, βέβαια, η Google δεν φαίνεται να περιλαμβάνει κάποιο μηχανισμό για να περιλαμβάνει τις προτιμήσεις κι άλλων χρηστών. Στο κάτω-κάτω, μια τηλεόραση δεν έχει μονάχα έναν χρήστη και θα ήταν απείρως πιο χρήσιμο να έχει προφίλ όλων των ατόμων ενός σπιτιού και να μπορεί, αναλόγως της περίστασης, να προτείνει σειρές και ταινίες οι οποίες θα βρίσκονται στην τομή των προτιμήσεων και θα αρέσουν σε όλους τους παρευρισκομένους.

Από την άλλη, όμως έτσι όπως πάνε τα πράγματα η Google στο τέλος θα σε ξέρει καλύτερα κι από τον ίδιο σου τον εαυτό!