80
COSMOTE Tips

Θέλεις δίκτυο εκεί που δεν φτάνει το Wi-Fi; Η απάντηση είναι Powerline

Θέλεις δίκτυο εκεί που δεν φτάνει το Wi-Fi; Η απάντηση είναι Powerline
Με ένα Powerline kit έχεις Internet και δίκτυο όπου έχεις ρεύμα, ακόμα κι εκεί που δεν φτάνει το Wi-Fi.

Τα δίκτυα Powerline έχουν πλέον διαδοθεί και στη χώρα μας. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μεταφέρουν δίκτυο και Internet ουσιαστικά όπου υπάρχει πρίζα ρεύματος. Έτσι, στην ουσία έχεις πρόσβαση σε κάθε σημείο του σπιτιού ή της εταιρείας χωρίς να χρειάζεται να τραβάς καλώδια Ethernet ή να εγκαθιστάς access points.

Το Powerline διακρίνεται από την πολύ μεγάλη ευκολία εγκατάστασης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί τον ορισμό του plug and play: απλά βάζεις τους σχετικούς adaptors στις πρίζες και είναι έτοιμοι να δουλέψουν χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση.

Για να ξεκινήσεις τη δημιουργία του δικού σου Powerline δικτύου, θα χρειαστείς ένα starter kit, το οποίο αποτελείται από δύο συσκευές. Στην πρώτη συνδέεται το router μέσω καλωδίου Ethernet και η δεύτερη σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού. Επάνω σε αυτήν, θα συνδέσεις μέσω καλωδίου Ethernet τον υπολογιστή σου.  Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο, ούτε να εγκαταστήσεις drivers, ούτε να ρυθμίσεις κάτι. Αμέσως ο υπολογιστής αποκτά πρόσβαση στο Internet σαν να είχες τραβήξει ένα καλώδιο Ethernet αρκετών μέτρων από το router σου. Και όντως, τέτοιο καλώδιο υπάρχει, αλλά κρύβεται μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας. Είναι το καλώδια του ρεύματος.

Και επειδή το Powerline προϋποθέτει σύνδεση στο Internet, τι πιο γρήγορο από το ADSL+ και VDSL της COSMOTE. Δες εδώ τα διαθέσιμα πακέτα σύνδεσης.

Έχει και με switch και με Wi-Fi

Τα πιο σύγχρονα Powerline adaptors διαθέτουν ενσωματωμένα switches και μάλιστα κάποια και Gigabit Ethernet. Έτσι, μπορείς να συνδέεις περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα στην ίδια πρίζα. Επίσης, η νέα τάση θέλει τους adaptors να διαθέτουν και πρίζα σούκο, ούτως ώστε να μην χάνεις την παροχή ρεύματος.

Εκτός από τα «σκέτα» adaptors κάποιες εταιρείες διαθέτουν και πακέτα με Wi-Fi για να γίνεται και ασύρματο access point. Βέβαια, αυτά τα πακέτα δεν απευθύνεται για σύνδεση στο ίδιο δωμάτιο με το router, αλλά σε κάποιο μακρινό ή σε άλλο όροφο της… μεζονέτας σου, μεταφέροντας τα δεδομένα μέσω της εσωτερικής καλωδίωσης του σπιτιού και δημιουργώντας ένα Wi-Fi Hot Spot στη θέση που θα τοποθετηθεί.

Εύκολες επεκτάσεις

Ένα δίκτυο Powerline επεκτείνεται πολύ εύκολα. Απλά συνδέσεις πρόσθετους adaptors σε πρίζες του σπιτιού και αυτό είναι όλο. Τα δίκτυα Powerline προσφέρουν μία αξιόπιστη και εύκολη λύση δημιουργίας δικτύου χωρίς πρόσθετα καλώδια. Μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα στο υπάρχον δίκτυό σου, ό,τι μορφή και αν έχει, ενώ κάτι σημαντικό που πρέπει να πούμε, είναι ότι τα σύγχρονα πακέτα λειτουργούν κανονικά τόσο σε μονοφασικό όσο και σε τριφασικό ρεύμα.