7
Τεχνολογία

Κάνε το αυτοκίνητό σου… Tesla

Κάνε το αυτοκίνητό σου… Tesla
Με τη βοήθεια εξειδικευμένων aumented reality apps, μπορείς να μετατρέψεις το smartphone σου σε έξυπνο εργαλείο που σε ειδοποιεί για τα προπορευόμενα οχήματα, την ταχύτητά σου και τη θέση στο δρόμο.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει οδηγήσει σε μερικές πολύ εντυπωσιακές λειτουργίες που πριν μερικά χρόνια τις έβλεπες μόνο σε ταινίες. Έξυπνοι αισθητήρες, κάμερες οπισθοπορείας και ειδικά ραντάρ που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω από το όχημα είναι πλέον συνηθισμένα αξεσουάρ. Τα πιο ακριβά αυτοκίνητα διαθέτουν υποβοήθηση οδήγησης/παρκαρίσματος, έλεγχο θέσης στο δρόμο, ή ακόμα και λειτουργίες αποφυγής σύγκρουσης, προειδοποιώντας τον οδηγό ή παίρνοντας εντελώς τον έλεγχο σε περίπτωση μη έγκαιρης αντίδρασης. Η Tesla βλέπει ακόμα πιο μακριά, ενσωματώνοντας στα ηλεκτρικά της οχήματα λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

Κάντο μόνος σου

Εάν όλα τα παραπάνω σε εντυπωσιάζουν, αλλά αδυνατείς να δαπανήσεις το απαραίτητο ποσό για να αγοράσεις το νέο όχημα των ονείρων σου, μπορείς να μετατρέψεις το υφιστάμενο αυτοκίνητό σου σε… λίγο πιο έξυπνο. Φυσικά, μην περιμένεις αυτόνομη οδήγηση και παρόμοιες τεχνολογίες. Να επέμβεις στο σύστημα κίνησης και πέδησης δεν μπορείς (και δεν πρέπει). Μπορείς όμως να αξιοποιήσεις την ισχύ και τις δυνατότητες του smartphone σου για να αποκτήσει το αυτοκίνητό σου «μάτια» που θα παρατηρούν το δρόμο και θα σε ειδοποιούν. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ονομάζονται ADAS (Advanced Driver Assistance System) και θα τις συναντήσεις σε πολύ εξελιγμένες dash κάμερες. Υπάρχει όμως και ένα app που κάνει ακριβώς αυτό: αξιοποιώντας την κάμερα του κινητού, παρατηρεί το δρόμο και είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, να παρακολουθεί τις αλλαγές λωρίδας και να σε ειδοποιεί σε περίπτωση προβλήματος.

Το πρόγραμμα ονομάζεται iOnRoad. Υποστηρίζει iOS και Android και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα, όσο και χρήσιμη εφαρμογή τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), αξιοποιώντας την κάμερα του κινητού, αλλά και το GPS. Εάν πλησιάσεις επικίνδυνα το προπορευόμενο όχημα, το app θα σε ειδοποιήσει σχετικά. Μάλιστα, θα εμφανίσει και την απόστασή σου από αυτό, αλλά και το χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.

Απαραίτητη η σωστή εγκατάσταση

Για να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή θα πρέπει το smartphone να είναι σωστά τοποθετημένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σε πολύ σταθερή βάση σε τέτοιο σημείο ώστε η κάμερα να «βλέπει» το δρόμο. Για κορυφαία smartphones επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE.