8
Ψυχαγωγία

Κάνε το παλιό σου PC, HTPC

Κάνε το παλιό σου PC, HTPC
Μην πετάς το παλιό σου PC. Κάνε το home theater PC, σύνδεσέ το στην τηλεόραση και κάνε την πιο smart. Το καλύτερο λογισμικό για τη δουλειά αυτή είναι το MediaPortal.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει πάψει πια να αποτελεί αντικείμενο μόνο των καναλιών που εκπέμπουν «από τον αέρα». Μπορεί τα κανάλια αυτά να έχουν γίνει ψηφιακά, αλλά ο παραδοσιακός τρόπος εκπομπής ζωντανού προγράμματος μέσω επίγειων σημάτων είναι ένα μέρος μόνο αυτού που ονομάζουμε σήμερα τηλεόραση.

Από τη μία, η τεράστια διάδοση συνδρομητικών καναλιών τόσο μέσω IP όσο και μέσω δορυφόρου και από την άλλη οι video on demand υπηρεσίες, έχουν κάνει την τηλεόραση ως συσκευή ένα απλό monitor που είναι σε θέση να προβάλει περιεχόμενο από μια πληθώρα πηγών.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν δυνατότητα λήψης περιεχομένου μέσω κεραίας, ή μέσω Internet. Για να δεις όμως δορυφορικό ή IPTV πρόγραμμα, χρειάζεσαι το κατάλληλο TV Box. Η COSMOTE μέσω της υπηρεσίας COSMOTE TV, σου ανοίγει ένα τηλεοπτικό παράθυρο με εκατοντάδες κανάλια, τόσο ελεύθερα, όσο και συνδρομητικά, ενώ στα διαθέσιμα πακέτα θα βρεις και video-on-demand για να βλέπεις ό,τι και όποτε επιθυμείς χωρίς να περιορίζεσαι από το «ζωντανό πρόγραμμα». Περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα και τις υπηρεσίες του COSMOTE TV μπορείς να βρεις εδώ.

Μήπως χρειάζεσαι ένα HTPC; 

Ο όρος HTPC (home theater PC) δεν είναι καινούριος, αλλά στην πραγματικότητα τώρα μπορείς να φτιάξεις το media PC που πάντα ονειρευόσουν, διότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις στην κατοχή σου έναν υπολογιστή πανίσχυρο, αθόρυβο και λεπτό σαν tablet, κάτι που πριν 10 χρόνια ήταν απλά αδύνατο. Τότε τα HTPCs ήταν κουτιά-κύβοι που έκαναν θόρυβο, ήταν δύσχρηστα και βέβαια με χαμηλής ισχύος hardware.

Για να μετατρέψεις έναν υπολογιστή σε HTPC χρειάζεσαι το κατάλληλο πρόγραμμα. Το Media Portal (www.team-mediaportal.com) είναι ένα ολοκληρωμένο δωρεάν media center λογισμικό που μετατρέπει το PC σου σε κέντρο πολυμέσων. Έτσι, αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει ένα Home Theater PC, το οποίο θα συνδέσεις στην τηλεόρασή σου. Το Media Portal, σου επιτρέπει να οργανώσεις εύκολα και απλά το οπτικοακουστικό υλικό σου, ενώ ανά πάσα στιγμή έχεις άμεση πρόσβαση στη μουσική, στις ταινίες και στις φωτογραφίες σου. Εάν μάλιστα εγκαταστήσεις και μια κάρτα TV στο HTPC σου, μπορείς να βλέπεις και το ζωντανό πρόγραμμα των επίγειων ψηφιακών καναλιών, αλλά και να ακούς ραδιόφωνο.

Το πρόγραμμα δέχεται διάφορα skins για να το μετατρέψεις όπως θέλεις, ενώ υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα.

Τα εικονίδια του προγράμματος είναι μεγάλα και κατανοητά και σου δίνουν πρόσβαση στις βασικές ενότητες του προγράμματος. Είναι σχεδιασμένο για τη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον που έχουν οι σύγχρονες smart TVs. Το πρόγραμμα είναι σε θέση να προβάλει μουσική (αρχεία και λίστες), εικόνες (μεμονωμένες ή slideshows), αλλά και βίντεο (από αρχείο, ή οπτικό μέσο). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο και ποντίκι, αλλά με ένα συμβατό τηλεχειριστήριο το Media Portal, πραγματικά απογειώνεται.