4
Υγεία & Fitness

Κάνε το πληκτρολόγιό σου να λάμπει

Κάνε το πληκτρολόγιό σου να λάμπει
Τα πληκτρολόγια των υπολογιστών είναι εκείνα τα αντικείμενα ενός σπιτιού ή γραφείου με την περισσότερη βρομιά. Πώς όμως μπορείς να το καθαρίσεις χωρίς να το καταστρέψεις; Διάβασε τις συμβουλές μας και κάνε το λαμπίκο.

Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι το περιφερειακό, μαζί με το ποντίκι, που δέχεται τη μεγαλύτερη επαφή με τα χέρια σου, επί καθημερινής βάσης. Και κάπως έτσι γίνεται και μακράν το πιο… βρωμερό αντικείμενο στο σπίτι σου. Αν δεν το πιστεύεις, μελέτες έχουν δείξει πως το πληκτρολόγιο έχει περισσότερα βακτήρια και μικροοργανισμούς ακόμη κι από τη λεκάνη μιας τουαλέτας. Απίστευτο μα αληθινό!

Τώρα που σε πείσαμε, να δούμε πως μπορείς να καθαρίσεις το πληκτρολόγιό σου. Προτού ξεκινήσεις την επιχείρηση «Κόπρος του Αυγεία», όμως, θα πρέπει να το αποσυνδέσεις. Ναι, ναι, πρέπει να το πούμε αυτό παρ’ ότι ακούγεται προφανές. Έχουμε προσωπική εμπειρία ανθρώπων που έκαψαν τη motherboard του υπολογιστή διότι καθάρισαν το πληκτρολόγιο ενώ ο υπολογιστής δούλευε.

Σημειωτέον: αν το πληκτρολόγιο είναι USB, τότε μπορείς να το αποσυνδέσεις και επανασυνδέσεις με τον υπολογιστή εν λειτουργία. Αν είσαι από τους παλαιολιθικούς με πληκτρολόγιο PS2, τότε ο υπολογιστής πρέπει να κλείσει, διότι οι θύρες PS2 ουδόλως αρέσκονται σε συνδέσεις και αποσυνδέσεις εν ώρα λειτουργίας.

Αφού το αποσυνδέσεις, το δεύτερο βήμα είναι να απλώσεις μια παλιά πετσέτα (ικανού μεγέθους) και να το αναποδογυρίσεις πάνω της. Αν το κουνήσεις κάμποσο, θα δεις πως θα πέσουν… πολλά και ενδιαφέροντα, από απλή σκόνη μέχρι… ψίχουλα από το σάντουιτς που έτρωγες προχτές, σουσάμια από το κουλούρι που πήρες… πρόπερσι, τρίχες και πολλά αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα.

Τρίτο βήμα, βγάλε τα καπάκια των πλήκτρων – κατά κόσμον «keycaps». Η διαδικασία αυτή καλό θα είναι να αποφεύγεται σε laptops ή πολύ λεπτά πληκτρολόγια τύπου laptop (βλέπε Apple), αλλά για όλα τα άλλα πληκτρολόγια, καλό θα είναι να βγουν με προσοχή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο κατάλληλο εργαλείο αφαίρεσης πλήκτρων, αλλά και δύο συνδετήρες λυγισμένοι καταλλήλως θα κάνουν δουλειά.

Πάμε τώρα στο καθάρισμα αυτό καθ’ εαυτό. Για τα keycaps, η λύση που προτιμά ο γράφων είναι η εξής:

  • βρίσκεις ένα τάπερ ικανού μεγέθους
  • ρίχνεις μέσα όλα τα keycaps (χωρίς τυχόν μεταλλικά μέρη που έχουν τα μεγαλύτερα)
  • ρίχνεις χλιαρό νερό αρκετό για να τα σκεπάσει
  • ρίχνεις λίγες σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων
  • κλείνεις το καπάκι του τάπερ
  • κουνάς μετρίως για αρκετή ώρα

Σε 2-3 λεπτά, τα keycaps θα έχουν καθαρίσει εντελώς, οπότε μπορείς να τα ξεβγάλεις και να τα στεγνώσεις με λίγο χαρτί κουζίνας.

Για το ίδιο το πληκτρολόγιο, το πρώτο όπλο είναι… η ηλεκτρική σκούπα. Θα μαζέψει ό,τι έχει παραμείνει μετά το αρχικό αναποδογύρισμα. Αν συνδυάσεις και μια παλιά οδοντόβουρτσα, τότε θα ξεφορτωθείς μια και καλή τα περισσότερα. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις ή αν θες ακόμη καλύτερο καθάρισμα, μπορείς να πάρεις ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα και να φυσήξεις όλες τις γωνίες και τα στενά σημεία, για να  φύγει η παραμικρή βρωμιά.

Αποστείρωση

Επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, ίσως θελήσεις να αποστειρώσεις το πληκτρολόγιό σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πατροπαράδοτη μέθοδο με τις μπατονέτες και το καθαρό οινόπνευμα, τόσο για να καθαρίσεις σημεία που δεν καθαρίζουν απλά με τρίψιμο, όσο και για να σκοτώσεις μικρόβια και βακτήρια. Για το ίδιο αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρά πανάκια καθαρισμού ή/και απολυμαντικά.

Για πληκτρολόγια τύπου laptop, η καλύτερη λύση είναι απλά μπατονέτες και οινόπνευμα. Αν μπορείς να αποφύγεις την αφαίρεση των keycaps, απόφυγέ το. Ο μηχανισμός σε τέτοια πληκτρολόγια είναι ευπαθής και άνετα μπορεί να σπάσεις κάτι.

Όταν έρθει η ώρα της επανατοποθέτησης των keycaps, πρόσεξε τα πλήκτρα που έχουν μεταλλικούς βραχίονες στο εσωτερικό τους – συνήθως το Space, το Enter, τα δύο Shift και τα Enter και + στο αριθμητικό πληκτρολόγιο – ώστε να τα βάλεις σωστά στη θέση τους. Δεν έχουμε κάποια γενική οδηγία καθώς οι μηχανισμοί είναι αρκετοί, αλλά συνήθως πρώτα μπαίνει το μεταλλικό τμήμα στη θέση του και μετά το keycap.

Τώρα μπορείς να επανασυνδέσεις το πληκτρολόγιό σου στον υπολογιστή και να απολαύσεις μια καθαρή και απαστράπτουσα πληκτρολόγηση!