16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Κάνε το Messenger πιο ασφαλές

Κάνε το Messenger πιο ασφαλές
Το Facebook Messenger διαθέτει κρυπτογράφηση, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένη εξ αρχής. Μάθε πώς να κάνεις τις συνομιλίες σου πιο ασφαλείς.

Εκεί που δεν το περίμενε κανείς, το Facebook Messenger έγινε ξαφνικά το νούμερο ένα app για επικοινωνία. Ο κύριος λόγος, βέβαια, δεν είναι άλλος από την κυριαρχία του Facebook στον χώρο των social media, κάτι που έβαλε όλους τους χρήστες του μέσα στο Messenger χωρίς καν να το καταλάβουν. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram, του WhatsApp και όλων των άλλων θυγατρικών, έχει εξοπλίσει το Messenger με πολλές λειτουργίες και διάφορα χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που λείπει από την πλατφόρμα είναι η κρυπτογράφηση των συνομιλιών, το γνωστό end-to-end encryption, για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας της επικοινωνίας.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι πως η κρυπτογράφηση των συνομιλιών υπάρχει ως λειτουργία στο Messenger, απλώς δεν είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού. Εδώ θα σου δείξουμε το πώς μπορείς να την ενεργοποιήσεις, αλλά θα απαντήσουμε και στο γιατί.

Γιατί;

Ξεκινάμε από τον λόγο, διότι θα πρέπει να γνωρίζεις τον λόγο που πρέπει να σε νοιάζει η κρυπτογράφηση των συνομιλιών σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε γενικές γραμμές δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και η πιο συνηθισμένη απάντηση που παίρνουμε είναι του τύπου δε με νοιάζει / άστους να βλέπουν / δεν έχω να κρύψω τίποτα / εμένα θα κατασκοπεύσουν· με άλλα λόγια, είτε βασίζονται στην ανωνυμία του πλήθους είτε απλά αγνοούν τους κινδύνους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική: πλέον δεν ανησυχούμε τόσο για την εποπτεία των δεδομένων μας από ένα κακό κράτος, αλλά για την μαζική συλλογή των προσωπικών μας δεδομένων από τις ίδιες τις εταιρείες και τη χρήση τους για άλλους σκοπούς, διαφημιστικούς (στην καλή περίπτωση) ή και κακόβουλους. Η πιο αθώα περίπτωση είναι να μιλάς με έναν φίλο σου για… π.χ. αθλητικά παπούτσια, και λίγο αργότερα να αρχίσουν να σου εμφανίζονται μαζικά διαφημίσεις για… αθλητικά παπούτσια στο Facebook. Επαναλαμβάνουμε: αυτό είναι η πιο αθώα περίπτωση.

Ενεργοποίηση

Για να ενεργοποιήσεις την απ’ άκρη σ’ άκρη κρυπτογράφηση στο Messenger, υπάρχουν δύο τρόποι: μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία secret conversations ή μέσω του Vanish Mode.

Vanish Mode

Το Vanish Mode είναι μια λειτουργία κατά την οποία μπορείς να στείλεις ό,τι θέλεις μέσω chat, αλλά μόλις κλείσεις το εν λόγω chat, όλα τα μηνύματα που έχουν σταλεί διαγράφονται δια παντός. Για να το ενεργοποιήσεις, απλά άνοιξε ένα chat και τράβα το chat προς τα πάνω. Τώρα θα ενεργοποιηθεί το end-to-end encryption και ό,τι πεις μέχρι να κλείσεις το chat θα διαγραφεί.

Secret Conversations

Εδώ έχουμε μια λειτουργία για… μυστικούς πράκτορες. Το Secret Conversations έχει ενεργό end-to-end encryption, αλλά πρακτικά δημιουργεί ένα ιδιωτικό chat room μέσα στο οποίο εσύ και ο φίλος σου μπορείτε να μιλήσετε με ασφάλεια, να μοιραστείτε αρχεία, εικόνες, βίντεο ή ηχητικά, χωρίς να ανησυχείτε για το ότι το Facebook (ή ο οποιοσδήποτε άλλος) θα τα βλέπει. Το μόνο «πρόβλημα» του Secret Conversations είναι το ότι είναι συνδεδεμένα με μία συσκευή – με άλλα λόγια, δε μπορείς να δεις τις συνομιλίες ή ό,τι άλλο έχεις μοιραστεί, συνδεόμενος από άλλο κινητό, tablet ή υπολογιστή, ούτε αν αλλάξεις συσκευή. Βέβαια, αν θες μπορείς να προσθέσεις και άλλες συσκευές. Επίσης, το Secret Conversations είναι διαθέσιμο μόνο στα apps για Android, iOS και iPadOS.

Για να το ενεργοποιήσεις, πάτα στο κεντρικό tab του Messenger και πάτα το Edit στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Ενεργοποίησε το Secret, το οποίο εμφανίζεται ως λουκέτο πάνω δεξιά. Έπειτα βρες τον φίλο ή την επαφή με την οποία θες να μιλήσεις εν κρυπτώ. Επίσης, αν επιθυμείς, μπορείς να πατήσεις το εικονίδιο με το χρονόμετρο για να βάλεις όλα τα μηνύματα να… αυτοκαταστραφούν με την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Εναλλακτικά, μπορείς να ανοίξεις ένα ενεργό chat, να πατήσεις στο «i» στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης, κι από εκεί να επιλέξεις το More actions -> Go to secret conversation.

Θα πρέπει να θυμάσαι πως, όποτε ξεκινάς μυστική συνομιλία με κάποιον, θα εμφανίζονται δύο διαφορετικά chat στο Messenger. Αυτό με το λουκέτο θα είναι το μυστικό chat.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις πώς να ξεκινήσεις ένα κρυπτογραφημένο chat στο Messenger, αλλά και πώς μπορείς να κάνεις μια συνομιλία η οποία όχι μόνο δεν θα καταγραφεί, αλλά δεν θα μείνει για πάντα! Απλά έχε υπ’ όψιν σου, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε, πως ακόμη κι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να γίνουν report από τους χρήστες, ενώ διατηρούνται στους servers του Facebook για λόγους ασφαλείας και οι αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές, αν χρειαστεί ή αν υπάρχουν κατηγορίες για εκφοβισμό, εκβιασμό ή bullying, για παράδειγμα.