13
Επιστήμη & Έρευνα

Κάπως έτσι θα είναι να ζεις στον Άρη

Κάπως έτσι θα είναι να ζεις στον Άρη
Η NASA έχει κατασκευάσει έναν εξομοιωτή των συνθηκών του πλανήτη Άρη. Οι εθελοντές που θα επιλεγούν θα ζήσουν εκεί για έναν χρόνο. Ενδιαφέρεσαι;

Σε ένα πρόσφατο άρθρο μας, μιλήσαμε για beta εκδόσεις προγραμμάτων και λειτουργικών συστημάτων. Τώρα όμως, η NASA δημιούργησε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί… Mars beta. Τι είναι αυτό; Μα… μια προέκδοση του πλανήτη Άρη! Ψήνεσαι;

Είναι γνωστό τοις πάσι πως η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια κούρσα η οποία πηγαίνει… προς τον πλανήτη Άρη. Αν, όμως, νομίζεις πως το μοναδικό πρόβλημα είναι το διαστημόπλοιο και πως, μόλις το φτιάξουν, απλά θα ανέβεις και θα πας στον Άρη, κάνεις μεγάλο λάθος. Η επίσκεψη στον πιο κοντινό μας εξωτερικό γείτονα – γιατί, πίστεψέ με, κανένας δε θέλει να πάει στον πιο κοντινό μας εσωτερικό γείτονα, την Αφροδίτη – δεν είναι υπόθεση ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, ούτε ασφαλής. Ούτε, θα είναι σαν την ταινία «The Martian», όπου στη μία σκηνή φεύγουν από τη Γη και 5 δευτερόλεπτα αργότερα φτάνουν στον Άρη, με χαμόγελα και αστειάκια.

Αυτό που θέλουν, μεταξύ πολλών άλλων, να δουν στη NASA είναι το πώς, στην καθομιλουμένη, θα «την παλέψουν» οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη και θα κληθούν να περάσουν αρκετούς μήνες εκεί. Α, ναι, αυτό το ξεχάσαμε. Δεν πας τη μια μέρα και φεύγεις την επόμενη. Οι αστροναύτες που θα πάνε εκεί, θα μείνουν για πολλούς μήνες. Βλέπεις, η Γη και ο Άρης περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο με διαφορετικές ταχύτητες, επομένως δεν είναι συνεχώς δίπλα-δίπλα. Υπάρχουν περίοδοι που ο Άρης βρίσκεται, ουσιαστικά, στην άλλη πλευρά του ηλιακού συστήματος και δεν τον βλέπουμε καν στον ουρανό, γιατί είναι ο Ήλιος στη μέση! Όλες οι εκτοξεύσεις από τη Γη γίνονται στις περιόδους που οι δύο πλανήτες είναι όντως δίπλα-δίπλα και το ίδιο θα γίνει και για τις επιστροφές από τον Άρη. Οι προσεγγίσεις αυτές συμβαίνουν κάθε περίπου 26 μήνες, επομένως οι αστροναύτες θα πρέπει να περάσουν στον Άρη σχεδόν δύο χρόνια, περιμένοντας να ξαναπλησιάσουν οι πλανήτες!

Το πρόγραμμα ονομάζεται Crew Health and Performance Exploration Analog (Διερευνητικό Ανάλογο Υγείας και Απόδοσης Πληρώματος) και είναι μεν ανοιχτό στο κοινό, αλλά υπάρχουν δικλείδες: θα πρέπει να είσαι υπήκοος ΗΠΑ, να είσαι υγιής (προφανώς), μεταξύ 30 και 55 ετών, αλλά και να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις σε κάποιο πεδίο επιστήμης ή τεχνολογίας, από κάποιο αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αν έχεις Master’s, ακόμη καλύτερα!

Όπως είπαμε, σκοπός της NASA δεν είναι να αράξεις για ένα χρόνο, αλλά να υποβληθείς σε δοκιμασίες, να ζήσεις μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα σε περιορισμένο χώρο, με περιορισμένους πόρους, απομόνωση, ζημιές στον εξοπλισμό, αλλά και σημαντικό φόρτο εργασίας! Προφανώς, οι αστροναύτες δεν πάνε στον Άρη για τουρισμό, αλλά για εξερεύνηση και επιστημονικά πειράματα! Επομένως θα υπάρχουν και περίπατοι στην (εξομοιωμένη) επιφάνεια του Άρη μέσω virtual reality, επικοινωνία με τη Γη, καθημερινή προετοιμασία των γευμάτων, άσκηση, εργασίες συντήρησης, ακόμη και καλλιέργεια φυτών!

Αν θεωρείς πως είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για να «πας στον Άρη», έστω και σε εξομοίωση στη Γη, και είσαι και Αμερικάνος, τότε μην το καθυστερείς. Το site της NASA για την αίτηση είναι εδώ!