4
Υγεία & Fitness

Και τα ωτοσκόπια έγιναν smart

Και τα ωτοσκόπια έγιναν smart
Η «βροχή» των έξυπνων ιατρικών συσκευών συνεχίζεται. Το συγκεκριμένο εξάρτημα, προσαρμόζεται στην κάμερα του smartphone και το μετατρέπει σε ένα έξυπνο ωτοσκόπιο. Απευθύνεται σε γιατρούς και γονείς.

Πόσες φορές έχει χρειαστεί να περιμένεις για ώρα στο γραφείο του παιδίατρου, με το μικρό σου να γκρινιάζει και ίσως να υποφέρει από τον πόνο, για μια εξέταση που ουσιαστικά χρειάζεται πέντε λεπτά; Και πόσες φορές σκέφτηκες ότι θα ήταν ιδιαίτερα βολικό αν όλη η διάγνωση μπορούσε να γίνει από το σπίτι;

Καθώς με το πέρασμα των χρόνων η τηλεϊατρική και τα ιατρικά εργαλεία συνεχώς εξελίσσονται, ο αριθμός των επισκέψεων που κάνεις στο γιατρό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά.

Oto Home

Μία start-up εταιρεία από το San Francisco, η CellScope, δημιούργησε μια νέα συσκευή που ελπίζει να διευκολύνει τη διάγνωση ορισμένων περιπτώσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ενός smartphone. Το Oto Home είναι μία συσκευή που μοιάζει αρκετά με το παραδοσιακό ωτοσκόπιο που οι γιατροί χρησιμοποιούν για να κοιτάξουν μέσα στο αυτί του ασθενούς. Τοποθετείται στην πίσω κάμερα του iPhone και διαθέτει φωτισμό και οπτικό σύστημα, για να καταγράφει σε βίντεο το εσωτερικό του αυτιού. Για να το χρησιμοποιήσεις, εγκατέστησε στο κινητό σου την εξειδικευμένη εφαρμογή (Seymour App) και ακολούθησε τις οδηγίες για το πως να τοποθετήσεις το κωνικό εξάρτημα στο αυτί του παιδιού σου. Στη συνέχεια, μπορείς να στείλεις το βίντεο ή τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που θα τραβήξεις στον ειδικό γιατρό μέσω e-mail, ώστε να μπορέσει να κάνει τη διάγνωση και να σου παρέχει συνταγή με τα φάρμακα που θα χρειαστείς. Επιπλέον, τα αποτελέσματα μπορείς να τα στείλεις και σε μία επί πληρωμή υπηρεσία που τρέχει η εταιρεία και υπόσχεται να έχεις την ιατρική διάγνωση σε περίπου δύο ώρες.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται στις ΗΠΑ σε συνεργασία με παιδίατρους.

«Θέλουμε να φέρουμε τον γιατρό στο σπίτι σου», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Erik Douglas. «Με τον ίδιο τρόπο που το υποκατάστημα της τράπεζας έχει «μετακομίσει» στο κινητό σου τηλέφωνο, η CellScope στοχεύει να σου παρέχει υγειονομική περίθαλψη οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι».

Το Oto Home κοστίζει 79$ αλλά κάθε εξ αποστάσεως διάγνωση κοστίζει επιπλέον 49$ (με την αγορά του Oto Home δικαιούσαι μία δωρεάν διάγνωση). Παρέχει επίσης, διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης συμβατό με τον HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act), σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις export τα αποτελέσματά σου σε μορφή PDF και πολλά ακόμα. Είναι διαθέσιμο για παραγγελίες μόνο στην Καλιφόρνια και συμβατό με τα iPhone 5, 5s, SE, 6 και 6s.

Με τη χρήση των mobile συσκευών η εξ αποστάσεως ιατρική πρόκειται να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια αφού όχι μόνο έχεις τη δυνατότητα να εξεταστείς χωρίς καν να χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι αλλά δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, να έχουν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας.