16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Καλά θα κάνεις να συνηθίσεις το νέο Facebook

Καλά θα κάνεις να συνηθίσεις το νέο Facebook
Το νέο περιβάλλον του Facebook ήρθε για να μείνει. Ήδη δεν μπορείς να γυρίσεις στο παλιό. Μάθε πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο το νέο design της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το Facebook έχει αλλάξει σχεδίαση πολλές φορές στην ιστορία του. Λειτουργίες και χαρακτηριστικά έχουν έλθει και παρέλθει, αλλά πάντοτε οι αλλαγές γίνονταν πολύ σταδιακά και πολύ προσεκτικά, ώστε οι χρήστες να τις συνηθίζουν. Ουδέποτε θυμόμαστε να γίνονται τεράστιες αλλαγές εν μία νυκτί. Ναι, αν συγκρίνει κανείς την όψη του Facebook το 2007 και το 2019, θα αντικρύσει κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι αλλαγές αυτές, όμως, έγιναν μέσα σε 12 χρόνια, όχι από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτό έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως, οπότε το Facebook έβαλε σε κίνηση τα γρανάζια της διαδικασίας μετάβασης σε ένα εντελώς νέο layout, κάτι που είχε αρχίσει πολλούς μήνες πιο πριν, πειραματικά. Ακόμη και τότε, όμως, είχες τη δυνατότητα να επιστρέψεις στην παλιά σχεδίαση, για ένα μήνα. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως, η περίοδος χάριτος τελείωσε. Το Facebook άλλαξε όψη και η επιλογή για επιστροφή στο παλιό look έφυγε.

Λοιπόν, αντί να κάθεσαι και να μοιρολογάς για το παλιό Facebook, μπορείς απλά να μάθεις και να συνηθίσεις το νέο look. Ούτε θα προτείναμε να βρεις κάποιο κόλπο, plug-in ή άλλο τέχνασμα για να βλέπεις το Facebook όπως παλιά, απλά γιατί κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις υπολογιστή άλλου και δε θα καταλαβαίνεις τι βλέπεις!

Εξ αριστερών

Στα αριστερά, υπάρχει ένα νέο sidebar. Υπήρχε κάτι ανάλογο και παλιότερα, τώρα όμως εκεί υπάρχουν κρυμμένα πολλά πράγματα. Μην το ανοίξεις, όμως. Αυτά που χρησιμοποιείς συνήθως, υπάρχουν και φαίνονται. Απλά να ξέρεις πως, αν δε βρίσκεις κάποιο group ή κάποια λειτουργία του Facebook, πιθανότατα θα βρίσκεται κρυμμένη εκεί μέσα.

Στα αριστερά επίσης θα βρεις και μια περιοχή με τίτλο «Οι συντομεύσεις μου». Εκεί μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις εσύ, για να το έχεις πρόχειρο. Απλά πάτα στο Επεξεργασία που θα εμφανιστεί αν πας το ποντίκι εκεί. Έπειτα θα μπορείς να διαλέξεις εσύ τι θα εμφανίζεται εκεί.

Εκ δεξιών;

Ναι, στα δεξιά έχεις, ως συνήθως, τη λίστα με τους φίλους σου που είναι on-line ή, αν έχεις τόσους πολλούς, πιο πάνω αυτούς με τους οποίους έχεις συχνή επικοινωνία. Αν δε θες να βλέπεις τη λίστα, μπορείς να πατήσεις στις τρεις τελείες και να απενεργοποιήσεις το Εμφάνιση επαφών. Εκεί έχεις και άλλες επιλογές για ήχους και ειδοποιήσεις.

Και άνωθεν!

Στο πάνω μέρος, εκεί που είχες συνηθίσει τα γνωστά drop-down menus, τώρα έχεις απλά πέντε κουμπιά, τα οποία δεν ανοίγουν, δυστυχώς, μενού αλλά σε οδηγούν σε νέα σελίδα. Το αριστερό είναι το home, γνωστό και ως news feed. Το δεύτερο θα σε πάει στα βίντεο του Facebook, όπου παραδοσιακά οι προτάσεις που θα αντικρύσεις θα είναι παντελώς άχρηστες. Το τρίτο εικονίδιο θα σε στείλει στο Marketplace, το μέρος που πουλάς και αγοράζεις πράγματα σε/από άλλους χρήστες. Το τέταρτο εικονίδιο είναι για τα διάφορα γκρουπ στα οποία ανήκεις, ενώ το τελευταίο αντιστοιχεί στο Facebook Gaming.

Δημιουργία…

Στο νέο layout, όλες οι επιλογές για δημιουργία… πραγμάτων περιλαμβάνονται στο τεράστιο «+» το οποίο βρίσκεται δίπλα από το όνομά σου. Πατώντας το θα βρεις επιλογές για δημιουργία νέου post, νέου story, νέου event, νέας σελίδας, group, event ή αγγελίας στο Marketplace.

Λοιπά

Σε γενικές γραμμές, οι υπόλοιπες επιλογές βρίσκονται περίπου εκεί που βρίσκονταν και πριν. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις εμφανίζονται πατώντας το βελάκι των επιλογών (πάνω δεξιά), όπως και πριν. Ομοίως και για τις ρυθμίσεις του News Feed. Αν δεν καταλαβαίνεις στα ελληνικά ποια επιλογή είναι οι ρυθμίσεις του News Feed, είναι οι… Προτιμήσεις Ενημερώσεων.

Τελευταία στάση! Πατώντας το βελάκι των επιλογών (τέρμα πάνω δεξιά), θα δεις να φιγουράρει και ο διακόπτης του night mode, ελληνιστί Νυκτερινή Λειτουργία. Ενεργοποιώντας το κάνεις γενική συσκότιση στο Facebook!