16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Κι όμως, μπορεί να χρησιμοποιείς το Google με λάθος τρόπο

Κι όμως, μπορεί να χρησιμοποιείς το Google με λάθος τρόπο
Πέντε συμβουλές για να σε βάλουν στο σωστό δρόμο και να σου δείξουν τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνεις στο Google Search.

Το Google εδώ και χρόνια είναι, καλώς ή κακώς, ο τρόπος που ψάχνουμε να βρούμε το οτιδήποτε. Βέβαια, αρκετές φορές πασχίζουμε μέχρι να βρούμε αυτό που ψάχνουμε, διότι το Google Search καταλαβαίνει… τα δικά του. Ίσως κι εσύ αναρωτιέσαι αν υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σου στο Google, ή πώς θα πρέπει να γράφεις τις ερωτήσεις έτσι ώστε οι αναζητήσεις σου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την πρώτη σελίδα. Ε, λοιπόν, ναι, υπάρχουν τρόποι. Αρκεί να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα για την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζεις πως το Google Search είναι μια «μηχανή» η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Η Google συνεχίζει την εξέλιξη των αλγόριθμων και των συστημάτων, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει δύο και πλέον δεκαετίες από την εμφάνιση του Google Search. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις πως το Google Search έχει και προβλήματα. Για παράδειγμα, είναι φανερό το ότι υπάρχουν κοινωνικές, φυλετικές και ταξικές τάσεις στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν ψάξεις για «οδηγός νταλίκας» ή «πρωθυπουργός», τα αποτελέσματα θα είναι κυρίως άντρες. Αντιθέτως, η λέξη «μοντέλο» θα δώσει γυναίκες. Στην αγγλική γλώσσα, στην οποία δεν υπάρχει φύλο σε αυτές τις λέξεις, ο διαχωρισμός είναι ακόμη πιο έντονος (π.χ. στη λέξη teacher). Μπορεί τα αποτελέσματα να μεταφέρουν το τί ισχύει στην κοινωνία μας ιστορικά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτό ψάχνεις.

Μια άλλη τεράστια πληγή είναι το ότι πολλοί άνθρωποι, αντί να πάνε σε κάποιον γιατρό, κάνουν διαγνώσεις μέσω Google, βάσει συμπτωμάτων. Το Google εκτελεί περίπου 70.000 αναζητήσεις με θέματα υγείας κάθε δευτερόλεπτο! Πρόσφατα, εν μέσω πανδημίας, το Google Search έδωσε αποτελέσματα τα οποία αφορούσαν άγνωστα φάρμακα, ψεύτικες θεραπείες, παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, τσιπάκια και άλλες θεωρίες συνομωσίας, κάτι που εκτιμάται πως οδήγησε σε χιλιάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο αλλά και εκατοντάδες στον θάνατο από COVID. Μάλιστα κάποιοι δεν οφείλονταν καν στον ίδιο τον ιό αλλά σε ψεύτικες θεραπείες, όπως μια που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές της πανδημίας και προέτρεπε τους ανθρώπους να «σκοτώσουν τον ιό πίνοντας… μεθανόλη»!

Για να μη μακρηγορούμε, υπάρχουν πολλά προβλήματα με το Google Search, αλλά υπάρχουν και τρόποι για να παίρνεις καλύτερα αποτελέσματα. Δώσε βάση στα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να ψάχνεις με τις ώρες.

1. Το Google Search θα σου δώσει τις σελίδες με την υψηλότερη βαθμολογία, η οποία να ταιριάζει με τους όρους αναζήτησης που έθεσες. Όσο καλοί είναι οι όροι που έβαλες, τόσο καλά θα είναι και τα αποτελέσματα· επομένως, σκέψου την συνάφεια αλλά και το πώς το Google Search θα μπορούσε να ερμηνεύσει την κάθε λέξη που βάζεις (ή βγάζεις).

2. Καλύτερα να ξεκινήσεις με λίγους απλούς όρους και να προσθέτεις περισσότερους αργότερα. Για παράδειγμα, αντί για μακρόσυρτες ερωτήσεις του τύπου «θα θεραπεύσει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ την ποδάγρα μου»; είναι καλύτερο το να γράψεις «ακετυλοσαλικυλικό οξύ χρήσεις».

3. Τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται από σοβαρές πηγές. Όταν κοιτάς τα αποτελέσματα, κοίτα τη διεύθυνση (URL) και σκέψου αν το site φαίνεται αξιόπιστο και αν έχει σχέση με το θέμα της αναζήτησης. Ακόμη κι αν ανοίξεις κάποια σελίδα, συνέχισε να ψάχνεις για τις πηγές, αμφιβάλλοντας για την αξιοπιστία μέχρις αποδείξεως εναντίου. Για παράδειγμα, αν ψάχνεις για ιατρικές συμβουλές, site τύπου panagia-soumela.blogspot.gr δεν είναι αξιόπιστα, όπως δεν θα ήταν αξιόπιστο το να παίρνεις συμβουλές για το αυτοκίνητό σου από site τύπου syntages-mageirikhs.gr.

4. Η Google προσαρμόζει τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σου ανάλογα με τις προηγούμενες αναζητήσεις σου, αλλά και το ποια αποτελέσματα άνοιξες. Σε αυτά πρόσθεσε και το ιστορικό, την τρέχουσα τοποθεσία σου, τα ενδιαφέροντά σου, ακόμη και τα πιο πρόσφατα e-mails που έλαβες ή έστειλες! Αν δεν θες το παρελθόν σου ή οι συνήθειές σου να επηρεάζουν τα αποτελέσματα του Google Search, άνοιξε ένα παράθυρο incognito στον browser.

5. Ακούγεται απίστευτο, αλλά το Google Search δεν είναι η μόνη επιλογή! Υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Microsoft Bing, το Yahoo, το DuckDuckGo και άλλα. Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, τσέκαρε τι λένε και τα άλλα ψαχτήρια.