80
COSMOTE Tips

Κοινωνικά δίκτυα και έφηβοι. Τι πρέπει να γνωρίζεις

Κοινωνικά δίκτυα και έφηβοι. Τι πρέπει να γνωρίζεις
Χάρη στα social media, οι έφηβοι μπορούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στη γειτονιά, στην πόλη, στη χώρα, αλλά και στον πλανήτη!

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι έχουν εγγραφεί σε μία ή περισσότερες υπηρεσίες social media, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Ποια είναι όμως τα βασικά πλεονεκτήματα, αλλά και οι προκλήσεις;

Τώρα που η τεχνολογία εξασφαλίζει την απρόσκοπτη σύνδεση στα social media, χάρη στα ταχύτατο δίκτυο 4G+ της COSMOTE και μιας σύγχρονης συσκευής smartphone που θα βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη σφαιρικής αντίληψης του φαινομένου “social media”.

Πλεονεκτήματα

Πληρέστερη ενημέρωση σχετικά την επικαιρότητα
Χάρη στα social media, οι έφηβοι μπορούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στη γειτονιά, στην πόλη, στη χώρα, αλλά και στον πλανήτη. Αποτελούν σημαντικό μέσο συνειδητοποίησης, ενώ η γνώση που προσφέρεται στους εφήβους θα τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.

Πηγή γνώσης για τη μελέτη
Τα social media λειτουργούν ως πλατφόρμα επικοινωνίας για επίλυση προβλημάτων. Επίσης, καθιστούν ευκολότερη τη δημιουργία ομάδων μελέτης, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Προφανώς, οι μαθητές μπορούν να ποστάρουν την έρευνά τους και να βοηθήσουν τους άλλους μαθητές σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης
Τα social media αποτελούν στην ουσία μέσο ελεύθερης έκφρασης των εφήβων. Μπορούν να συμμετάσχουν σε ομάδες και σελίδες με κοινά ενδιαφέροντα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και ολοκληρώνοντας την προσωπικότητά τους.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην τεχνολογία
Οι έφηβοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και μέσω αυτής έρχονται σε επαφή με τις νεότερες εξελίξεις που είναι διαθέσιμες προς χρήση, καθώς και με τις πιο πρόσφατες τάσεις.

Προκλήσεις/προβλήματα

Έκθεση σε cyberbullying
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα social media, ειδικά για τους εφήβους. Αποτελεί συνεχή πρόκληση για τους γονείς να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Το θετικό είναι πως στα ίδια τα social media υπάρχουν λύσεις, ομάδες υποστήριξης και συμβουλές για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Μείωση επιδόσεων
Η ενασχόληση του εφήβου με τα social media μπορεί να γίνει αυτοσκοπός, με αρνητικά αποτελέσματα στις επιδόσεις του στο σχολείο. Καλό είναι οι γονείς να είναι πάντα σε εγρήγορση, όποτε διαπιστώσουν πως η επαφή τείνει να γίνει εμμονή.

Πρόβλημα στις κοινωνικές δεξιότητες
Εφόσον ο έφηβος περνάει πολύ χρόνο στα social media, τα αποτελέσματα στην κοινωνική του ζωή μπορεί να είναι αρνητικά, ακόμα και να λάβουν τη μορφή απόσυρσης. Θα πρέπει επομένως να του δείξουμε μέσω του προσωπικού παραδείγματος πως η κατ’ ιδίαν επαφή δεν αντικαθίσταται με τα posts στο Facebook ή το απρόσωπο chatting.