16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Μάθε για το σύμπαν από το tablet σου

Μάθε για το σύμπαν από το tablet σου
Το Cosmic Watch είναι ένα app με εντυπωσιακά γραφικά και animations που φέρνει τους πλανήτες και το διάστημα στην οθόνη του tablet σου.

Το σύμπαν υπάρχει εδώ και (σχεδόν) 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανθρωπότητα για πολύ, πολύ, πολύ λιγότερο. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το σύμπαν, όμως, είναι σχεδόν τόσο παλιό, όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Από τις πρώτες τοιχογραφίες σε σπήλαια μπορούμε να δούμε πως οι άνθρωποι συναρπάζονταν από τα αστέρια και τους πλανήτες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό το ενδιαφέρον ώθησε τους επιστήμονες περασμένων αιώνων να εφεύρουν τηλεσκόπια και, αργότερα, άλλα όργανα για να παρατηρούν τους νυχτερινούς ουρανούς και να βελτιώνουν τη γνώση, ενώ η αστρονομία αποτέλεσε και ένα μεγάλο κίνητρο για την ανάπτυξη των μαθηματικών και της φυσικής. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η γνώση μας για το σύμπαν έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ τα νέα τηλεσκόπια και το Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο, έχουν παράξει και εικόνες οι οποίες εντυπωσιάζουν τους πάντες.

Οι υπολογιστές, με τη σειρά τους, έχουν επιτρέψει στον καθένα μας το να έχει στο σπίτι του ένα μικρό (ή όχι και τόσο μικρό) αστεροσκοπείο, και μάλιστα με πάμπολλες δυνατότητες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το Cosmic Watch, το οποίο φέρνει στο tablet και στο smartphone σου ένα πλήρες πακέτο, το οποίο συνδυάζει «αστεροσκοπείο» αλλά και εγκυκλοπαίδεια αστρονομίας, αστροφυσικής και κοσμολογίας.

Το Cosmic Watch περιλαμβάνει μερικές ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες λειτουργίες, όπως αυτή της προβολής του «ουράνιου θόλου», της προβολής τόσο του κανονικού ηλιοκεντρικού μοντέλου του ηλιακού συστήματος όσο και του αρχαιοελληνικού (και όχι μόνο) γεωκεντρικού μοντέλου, αλλά και της «χρονομηχανής» (Time Machine), με την οποία μπορούμε να πάμε πίσω στο χρόνο και να δούμε τη μορφή των αστερισμών και τη θέση των πλανητών και των αστεριών οποιαδήποτε στιγμή, από πριν 2 χρόνια μέχρι και πριν… 2 εκατομμύρια χρόνια. Μπορείς να δεις τις κινήσεις των πλανητών, τη σελήνη, τις ισημερίες, τις εκλείψεις του ηλίου και της σελήνης, τους δορυφόρους των άλλων πλανητών, και πολλά ακόμα!

Βέβαια, το Cosmic Watch, παρ’ ότι πρόκειται για επιστημονική εφαρμογή, υποκύπτει και στη μόδα της αστρολογίας, η οποία ουδόλως αποτελεί επιστήμη, και έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει αστρολογικά στοιχεία, παρά το γεγονός πως… δεν ισχύουν! Κι αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι από το ίδιο το app, πηγαίνοντας στο time machine και βάζοντας την οποιαδήποτε ημερομηνία και τοποθεσία παρατήρησης. Εκεί γίνεται φανερό πως οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου βρίσκονται σε εντελώς άλλο σημείο απ’ ότι πιστεύουν οι αστρολόγοι.

Παρόλα αυτά, το Cosmic Watch παραμένει ένα εντυπωσιακό και πολύ ενδιαφέρον app, το οποίο μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να εντοπίσεις αστερισμούς και πλανήτες, για να ξέρεις τι βλέπεις όταν κοιτάς τον έναστρο ουρανό τα βράδια. Και, γιατί όχι, να σε παρακινήσει να πάρεις ένα τηλεσκόπιο και να δεις κάποια από αυτά τα πράγματα με τα μάτια σου!