16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Μάθε εάν η γάτα σου είναι χαρούμενη

Μάθε εάν η γάτα σου είναι χαρούμενη
Ένα νέο app αξιοποιεί την κάμερα του κινητού για να σε ενημερώσει εάν η… γάτα σου είναι χαρούμενη. Τι άλλο θα δούμε;

Όλοι γνωρίζουν πως η ανθρωπότητα χωρίζεται σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Όχι, δεν εννοούμε άντρες και γυναίκες. Ούτε κοντούς και ψηλούς. Τίποτε από αυτά. Ο μεγάλος διαχωρισμός είναι μεταξύ των σκυλόφιλων και των γατόφιλων!

Οι πρώτοι έχουν εύκολη δουλειά· είναι πασιφανές αν ο σκύλος σου είναι χαρούμενος, μιας και το δείχνει ευθέως και με πολύ προφανή τρόπο. Οι γατόφιλοι, όμως, έχουν πολύ πιο δύσκολη δουλειά, μιας και τα μικρά αιλουροειδή έχουν πολύ πιο λεπτές αντιδράσεις και οι τρόποι που δείχνουν τα συναισθήματά τους δεν είναι προφανείς ούτε άμεσοι. Εδώ έρχεται η τεχνολογία, για άλλη μια φορά, για να σώσει τους γατόφιλους από τις αμφιβολίες.

Η αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων μιας γάτας μπορεί – τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι δημιουργοί – να γίνει μέσα από ένα app και το smartphone σου. Το app ονομάζεται Tably και χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού σου για να δει αν η γάτα σου είναι υγιής και χαρούμενη.

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, το app βασίζεται σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (τι άλλο;), το οποίο έχει εκπαιδευτεί πάνω σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε το 2019 στο Scientific Reports, ονόματι Feline Grimace Scale (Κλίμακα Γατίσιων Γκριματσών σε ελεύθερη μετάφραση) και η οποία αναλύει στοιχεία του προσώπου μιας γάτας για την κατανόηση του πώς νιώθει. Μπορεί να ανιχνεύσει στρες αναλύοντας τη θέση των αυτιών, τις κινήσεις του κεφαλιού, το κλείσιμο των ματιών, την τάση της μουσούδας ή τη δραστηριότητα των μουστακιών. Η εκπαίδευση έγινε στη Wild Rose Cat Clinic στο Calgary του Καναδά.

Όπως πολλοί κάτοχοι γατιών μπορούν να επαληθεύσουν, οι γάτες είναι μυστήρια πλάσματα και το να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι είναι, για παράδειγμα, με σκύλους. Ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία από γάτες, τα ελάχιστα σημάδια πως η γάτα έχει πρόβλημα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, ακόμη κι αν περνάνε πολλές ώρες μαζί τους.

Τώρα, όμως, υπάρχει το Tably! Βέβαια, ακόμη είναι σε προέκδοση beta, αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις εδώ και να δεις αν μπορεί να σε βοηθήσει. Οι δημιουργοί του δουλεύουν σε εκδόσεις και για Android αλλά και για iOS, οπότε, αν είσαι γατομπαμπάς ή γατομαμά, δεν έχεις τίποτα να χάσεις!