8
Ψυχαγωγία

Μάθε τα πάντα για τα drones

Μάθε τα πάντα για τα drones
Σε συναρπάζουν οι βίντεο από αέρος; Τα drones δεν είναι μόνο για επαγγελματίες. Μάθε πως λειτουργούν, τι μπορείς να κάνεις και φυσικά τι θα πρέπει να προσέχεις.

Η τελευταία μόδα της εποχής, αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μία, είναι τα drones. Ένα drone είναι ένα ιπτάμενο όχημα το οποίο λειτουργεί με τηλεχειρισμό και ενσωματώνει τεχνολογίες που του επιτρέπουν να κάνει πολλά και διάφορα πράγματα, με το πιο σημαντικό να είναι η καταγραφή βίντεο. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια βίντεο, από περιοχές της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, προσφέροντάς μας εικόνα από οπτικές γωνίες που θα ήταν αδύνατον να φτάσουμε.

Πως λειτουργεί ένα drone, όμως, και τι δυνατότητες προσφέρει;

Επισήμως τα drones ανήκουν στην κατηγορία των UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ή ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) στα ελληνικά και η αρχή τους έγινε, τι άλλο, για στρατιωτικούς σκοπούς. Ένα drone μπορεί να είναι από πολύ απλό έως και εξαιρετικά πολύπλοκο και ισχυρό. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που καλύπτουν (σχεδόν) όλες τις ανάγκες και όλα τα πορτοφόλια – δες τα διαθέσιμα μοντέλα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Πως λειτουργούν

Ένα drone είναι κατασκευασμένο από ελαφρά συνθετικά υλικά υψηλής αντοχής, ώστε να μειωθεί το βάρος στο ελάχιστο δυνατό και να αυξηθεί η ευελιξία του. Τα πιο καλά εξοπλισμένα μοντέλα διαθέτουν συστήματα και τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν με ένα βαθμό ευφυίας, χωρίς τον άμεσο έλεγχο του χειριστή, ενώ περιλαμβάνουν αισθητήρες όπως υπέρυθρες κάμερες, GPS, επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια και συστήματα μέτρησης απόστασης με laser.

Τα drones αποτελούνται από δύο μέρη: το ίδιο το όχημα και το σύστημα τηλεχειρισμού.

Στο σώμα του drone, εκτός των αισθητήρων, περιλαμβάνονται οι απαραίτητες μπαταρίες για την τροφοδοσία των συστημάτων, οι κινητήρες, οι έλικες, το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας με το χειριστήριο, οι κάμερες και βέβαια οι πλακέτες που απαρτίζουν τον υπολογιστή που συντονίζει και ελέγχει τα πάντα.

Όσο πιο ακριβό και καλό είναι το drone, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητές του, με τα καλύτερα μοντέλα να έχουν σχεδόν απίστευτες δυνατότητες, όπως τη δυνατότητα να μπορούν να ακολουθήσουν το χρήστη από συγκεκριμένη απόσταση, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια.

Τι πρέπει να προσέχεις

Όπως κάθε πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία, τα drones έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα και πολλές ανησυχίες ήδη. Σε γενικές γραμμές μπορείς να πετάξεις το drone σου σε κάθε ελεύθερη περιοχή όπως σε πάρκα, παραλίες, όρη και πεδιάδες, αρκεί να υπακούς σε κάποιους κανόνες. Η νομοθεσία δεν επιτρέπει την πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τον χειριστή, ενώ επίσης 50 μέτρα είναι και η ελάχιστη απόσταση από άλλους ανθρώπους, ζώα ή άλλα αντικείμενα· το drone θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε οπτική επαφή με τον χειριστή. Σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο ύψος πτήσης δε μπορεί να υπερβαίνει τα 120 μέτρα, ενώ αν το drone έχει εμβέλεια τηλεχειριστηρίου πάνω από 50 μέτρα, απαιτείται η καταχώρισή του σε ειδικό μητρώο χειριστών.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν επιτρέπεται η πτήση εντός της ιδιοκτησίας τρίτων, πάνω από πόλεις ή γήπεδα, απαγορεύεται απολύτως η πτήση εντός ή πλησίον αεροδρομίων.

Για κάθε αμφιβολία, θα πρέπει να απευθύνεσαι στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, μιας και η χρήση drone θεωρείται αεροπορική δραστηριότητα.