7
Τεχνολογία

Μάθε τα πάντα για τους φορτιστές και τη φόρτιση κινητών!

Μάθε τα πάντα για τους φορτιστές και τη φόρτιση κινητών!
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τους νέους φορτιστές; Πώς λειτουργούν; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φορτίσεις το κινητό σου χωρίς να κάνεις ζημιά;

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, κανένας δεν ασχολούταν ιδιαιτέρως με τη φόρτιση του κινητού. Κάθε κινητό ερχόταν με τον δικό του φορτιστή, κάθε εταιρεία είχε τους δικούς της φορτιστές και τα δικά της βύσματα, και όλα ήταν παγιωμένα. Ακόμη περισσότερο, η τεχνολογία των μπαταριών δεν επέτρεπε νεωτερισμούς όπως η γρήγορη φόρτιση. Οι συσκευές μας φόρτιζαν με παρόμοιο αργό ρυθμό και σχεδόν κανένας δεν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει φορτιστή άλλου κινητού. Όλα αυτά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πολλά και διάφορα βύσματα έχουν αντικατασταθεί με ένα κοινό, αρχικά micro-USB και πλέον USB-C, ενώ στην αγορά υπάρχουν φορτιστές και καλώδια από δεκάδες κατασκευαστές. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι εταιρείες κατασκευής κινητών έχουν κάποιου είδους γρήγορη φόρτιση (το γνωστό fast charge) και φορτιστές οι οποίοι μπορούν να δώσουν δεκάδες Watts ισχύος. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει δημιουργήσει ένα ασαφές τοπίο στην αγορά, με συσκευές οι οποίες δεν φορτίζουν όταν χρησιμοποιούνται φορτιστές ή καλώδια άλλων κατασκευαστών, υπολειτουργούν ή υπερθερμαίνονται. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος για τη σωστή και ασφαλή φόρτιση της συσκευής σου;

Γρήγορη φόρτιση

Μια μπαταρία αποθηκεύει ενέργεια με χημικό τρόπο και την απελευθερώνει αργά, τροφοδοτώντας τη συσκευή. Η φόρτιση γίνεται παρέχοντας ρεύμα (ανάστροφης πολικότητας) στη μπαταρία, έτσι ώστε να αποθηκεύσει την ενέργεια σχηματίζοντας χημικές ενώσεις. Μια μπαταρία μπορεί να φορτίσει πιο γρήγορα, παρέχοντας ρεύμα μεγαλύτερης έντασης ή/και μεγαλύτερης τάσης, αλλά στη φόρτιση υπάρχει και όριο. Όλες οι μπαταρίες θερμαίνονται όταν φορτίζονται, επομένως η φόρτιση πρέπει να γίνεται με ρυθμό που να μην υπερβαίνει τα θερμικά όρια της κάθε μπαταρίας, ενώ και οι χημικές διεργασίες απαιτούν κάποιον χρόνο για να συμβούν, δηλαδή δεν συμβαίνουν στιγμιαία. Αυτός είναι και ο λόγος που η φόρτιση έχει όρια, για κάθε μπαταρία διαφορετικά, ενώ όλα τα κινητά περιλαμβάνουν ένα ειδικό τσιπ το οποίο ονομάζεται ελεγκτής φόρτισης και το οποίο παρακολουθεί τη μπαταρία και ρυθμίζει τη φόρτιση, έτσι ώστε να κρατά τη μπαταρία σε ασφαλή επίπεδα αλλά και να φορτίζει τη μπαταρία όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό με τις εκάστοτε συνθήκες.

Νέοι φορτιστές

Η μόδα της εποχής θέλει τους κατασκευαστές να εφοδιάζουν τις συσκευές τους με μπαταρίες ικανές να φορτίζονται με υψηλότερες τιμές τάσης και έντασης ρεύματος από παλιά. Παλαιότερα, όλες οι μπαταρίες ήταν σχεδιασμένες ώστε να φορτίζονται σε τάση 5 Volt σταθερά, ενώ η ένταση του ρεύματος σπανίως ξεπερνούσε το 1,5 Ampere. Πλέον οι λεγόμενοι ταχυφορτιστές είναι σε θέση να αυξήσουν και την τάση αλλά και την ένταση του ρεύματος, με κάποια μοντέλα να πλησιάζουν τα 100 Watt σε ισχύ. Προφανώς, μιας και όλα γίνονται μέσω της θύρας USB-C, όλοι οι φορτιστές ξεκινούν από τα προκαθορισμένα Volt και Ampere, όπως αυτά ορίζονται από το πρωτόκολλο του USB, αλλά μετά “διαπραγματεύονται” με τον ελεγκτή φόρτισης της κάθε συσκευής και αυξάνουν τάση και ένταση, εφ’ όσον “συνεννοηθούν” μεταξύ τους. Αφήνοντας έναν αστερίσκο (βλέπε επόμενη παράγραφο), δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να φορτίσεις το κινητό σου, ακόμη κι αν δεν υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση, με έναν fast charger πολλών Watt, μιας και, απλά, δεν θα επιχειρήσει να δώσει στη συσκευή περισσότερη τάση ή ένταση απ’ όση μπορεί να δεχθεί.

Καλώδια

Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα! Τα καλώδια είναι αυτά που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την ενέργεια, επομένως θα πρέπει να είναι ικανά να μεταφέρουν την απαιτούμενη ένταση και τάση – με απλά λόγια, να έχουν αρκετά χοντρά καλώδια στο εσωτερικό τους έτσι ώστε να μην υπερθερμανθούν και λιώσουν, βραχυκυκλώνοντας το κύκλωμα. Το πρόβλημα είναι πως όλα τα καλώδια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι τύπου USB-C (από τη μία πλευρά) και USB Type A ή ξανά USB-C (από την άλλη), τα οποία δεν είναι αποκλειστικά καλώδια φόρτισης αλλά τέτοιου τύπου καλώδια υπάρχουν και για απλή μεταφορά δεδομένων, είτε από υπολογιστή σε εξωτερικό δίσκο, είτε για σύνδεση του υπολογιστή με κάποιο smartphone, κάμερα ή tablet, είτε για τροφοδοσία μικρών συσκευών (πχ USB ανεμιστηράκι). Αυτό που έχει συμβεί στην αγορά είναι πως μπορείς να βρεις τέτοια καλώδια παντού, μέχρι και στα περίπτερα, τα περισσότερα από τα οποία δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις για φόρτιση μεγάλης ισχύος και κάλλιστα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σήμα ή σύμβολο για να ξεχωρίζουν τα καλώδια μεταξύ τους, ούτε οι ίδιοι οι κατασκευαστές (εκτός από τους πιο μεγάλους και σοβαρούς) δεν αναφέρουν με σαφήνεια τις δυνατότητες του εκάστοτε καλωδίου στη συσκευασία του.

Επομένως, ο πιο ασφαλής τρόπος για να είσαι σίγουρος πως το κινητό σου θα φορτίσει γρήγορα, σωστά και χωρίς κίνδυνο, είναι να χρησιμοποιείς μόνο τα καλώδια του ίδιου του κατασκευαστή, έστω κι αν είναι (αρκετά) πιο ακριβά, ή από κάποιον τρίτο κατασκευαστή τον οποίο εμπιστεύεσαι απολύτως, με πιστοποίηση. Απόφυγε να χρησιμοποιείς καλώδια no-name ή που υπάρχουν σε κάποιο συρτάρι. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι το ότι η φόρτιση θα γίνει σε αργό ρυθμό· το χειρότερο, αν κάποιος πονηρός κατασκευαστής έχει αποφασίσει να βάλει καλώδια εκτός προδιαγραφών τα οποία όμως εμφανίζονται ως γνήσια καλώδια, είναι ότι μπορεί να υπερθερμανθούν και να βραχυκυκλώσουν το κύκλωμα.

Σε γενικές γραμμές, το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές. Απέφυγε τους no-name πάμφθηνους φορτιστές, μιας και είναι σχεδόν βέβαιο το ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον ελεγκτή φόρτισης της συσκευής σου και να ενεργοποιηθεί η γρήγορη φόρτιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να πάθει ζημιά η συσκευή, αλλά δεν πρόκειται να φορτίσει όσο γρήγορα αναφέρει ο κατασκευαστής του. Η γρήγορη φόρτιση ενεργοποιείται μόνο με τον εργοστασιακό φορτιστή και το εργοστασιακό καλώδιο ή έστω κάποιον συνδυασμό με πιστοποίηση.