4
Υγεία & Fitness

Μήπως θες γυαλιά; Το κινητό σου ξέρει

Μήπως θες γυαλιά; Το κινητό σου ξέρει
Δεν αντικαθιστά τον οφθαλμίατρο προφανώς, αλλά σου προσφέρει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της όρασής σου. Ο λόγος για το έξυπνο gadget με το όνομα EyeQue VisionCheck

Σύμφωνα με μελέτες του Συνδέσμου Οπτομετρών των ΗΠΑ, η πλειοψηφία των ανθρώπων είτε φορά λάθος γυαλιά, είτε θα έπρεπε να φορά γυαλιά αλλά δεν έχει πάει ποτέ σε οφθαλμίατρο. Ειδικά σε ανθρώπους που ήδη φορούν γυαλιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο να κρατούν ένα ζευγάρι γυαλιών για πολύ περισσότερο διάστημα απ’ όσο προτείνεται, χωρίς να πηγαίνουν για επανεξέταση.

Ε λοιπόν, η τεχνολογία έχει τη λύση και για αυτό το πρόβλημα!

Το VisionCheck της EyeQue (λογοπαίγνιο με το IQ) είναι μια συσκευή η οποία σου επιτρέπει να κάνεις μόνος σου έλεγχο των ματιών σου και να δεις αν τα γυαλιά σου εξακολουθούν να σε καλύπτουν ή κάτι έχει αλλάξει στα μάτια σου.

Η συσκευή έχει πάρει έγκριση από τον FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ ως ιατρική συσκευή Class 1 και χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία διάγνωσης που χρησιμοποιούν οι οπτομέτρες και οι οφθαλμίατροι. Επίσης το app προσφέρει τη δυνατότητα να παραγγείλεις τα γυαλιά σου απ’ ευθείας, μέσω της συνταγής που παράγει το ίδιο, μέσω του on-line shop, χωρίς να επισκεφθείς κανέναν ειδικό. Αυτά όμως συμβαίνουν στην Αμερική. Στην Ελλάδα που οι οπτομέτρες δεν είναι και τόσο συνηθισμένοι, ίσως φανεί περίεργο.

Λοιπόν, πέραν των διαδικαστικών λεπτομερειών, έχουμε μια συσκευή η οποία κουμπώνει πάνω στο smartphone σου και, αφού ανοίξεις και το app της EyeQue, σε πάει βήμα-βήμα και σου κάνει το τεστ. Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται ξεχωριστά και, προφανώς, μπορείς να κάνεις το τεστ όσο συχνά θες.

Μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο πως λειτουργεί:


Σημείωση: οπτομέτρης είναι ένας ειδικός στην εξέταση σε πρώτο βαθμό της όρασης και τη διάγνωση και αποκατάσταση προβλημάτων όρασης. Δεν είναι οφθαλμίατρος αλλά πτυχιούχος ειδικός, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφεί οπτικά βοηθήματα, όπως γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.

Κλείνοντας θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η συσκευή αυτή δεν αντικαθιστά τον οφθαλμίατρο. Απλά προσφέρει έναν απλό τρόπο για να τσεκάρεις την όρασή σου και να δεις αν χρειάζεσαι γυαλιά ή, αν ήδη έχεις, διαφορετικά γυαλιά. Μπορείς να τσεκάρεις ακόμη και το πως (και αν) αλλάζει η όρασή σου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και να αποφασίσεις αν ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.