7
Τεχνολογία

Μήπως οι κωδικοί σου έχουν υποκλαπεί; Τώρα ξέρεις

Μήπως οι κωδικοί σου έχουν υποκλαπεί; Τώρα ξέρεις
Με αυτή την επέκταση στον Chrome browser, μπορείς να γνωρίσεις κατά πόσον οι κωδικοί που χρησιμοποιείς σε διάφορες online υπηρεσίες έχουν πέσει θύμα υποκλοπής.

Καλωσόρισες στον νέο κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας. Δυστυχώς, ο κόσμος αυτός, όπως έχει διαμορφωθεί, περιστρέφεται γύρω από το cloud, δηλαδή τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες που βασίζονται στο Internet, αλλά και γύρω από τους ψηφιακούς λογαριασμούς των χρηστών σε αυτές. Πλέον, το πιο πολύτιμο αγαθό δεν είναι ο χρυσός, αλλά οι κωδικοί, οι λογαριασμοί και οι πληροφορίες που κρύβονται πίσω από αυτούς.

Κάθε τόσο μαθαίνουμε, λοιπόν, για ένα νέο leak ή hack σε κάποια υπηρεσία, συνήθως συνοδευόμενο με κάποιον τεράστιο αριθμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει το πλήθος των χρηστών, των οποίων οι κωδικοί ή τα λοιπά στοιχεία εκλάπησαν.

Το μέγα ερώτημα που διαγράφεται, είναι ένα: «που ξέρω αν οι δικοί μου κωδικοί έχουν κλαπεί και κυκλοφορούν στο υπόγειο Internet»;

Η Google έχει φροντίσει έτσι ώστε να έχεις το κεφάλι σου όσο πιο ήσυχο γίνεται! Προσφάτως κυκλοφόρησε μια νέα επέκταση για τον Chrome, ονόματι Password Checkup, το οποίο ελέγχει αυτομάτως τους κωδικούς σου και τα login names σου, και σε ειδοποιεί αν ο συνδυασμός username και password που χρησιμοποιείς, έχει εμφανιστεί σε κάποια από τις διαρροές που κυκλοφορούν κάθε τόσο.

Βέβαια, για να πούμε ολόκληρη την αλήθεια, το σύστημα αυτό της Google λειτουργεί αποκτώντας πρόσβαση στα usernames και τα passwords σου, κάτι με το οποίο ίσως κάποιοι άνθρωποι δεν νιώθουν καλά. Η Google από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως το Password Checkup δεν αποκαλύπτει καμία προσωπική πληροφορία του εκάστοτε χρήστη, ούτε τους λογαριασμούς του, τους κωδικούς ἤ τις συσκευές που χρησιμοποιεί. Οι μόνες πληροφορίες που στέλνει στη Google είναι ανώνυμες και σχετίζονται με τον αριθμό των ελέγχων, των οποίων το αποτέλεσμα ήταν θετικό (δηλαδή που αντιστοιχούσαν σε στοιχεία που έχουν διαρρεύσει).

Αφού εγκαταστήσεις το extension στον Chrome, πάντα μέσω του επίσημου Chrome Web Store, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε. Το extension θα τρέχει μαζί με τον Chrome και θα ελέγχει αν όλα πάνε καλά, επιτρέποντάς σου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και τους λογαριασμούς σου «κλειδωμένους».