7
Τεχνολογία

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην taskbar των Windows 10

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην taskbar των Windows 10
Η Microsoft θέλει να βάλει ενημερωτικά κουτιά μέσα στην taskbar, με ειδήσεις και μετεωρολογικές προβλέψεις

Τα Windows 10, όπως είχε ανακοινώσει η Microsoft από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους, προορίζονταν να είναι η τελευταία έκδοση των Windows. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Microsoft σκόπευε να παρατήσει τα Windows 10 στην τύχη τους. Αυτό που εννοούσαν ήταν πως τα Windows 10 θα ανανεώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με updates, μικρά ή μεγάλα. Τα updates αυτά όντως κυκλοφόρησαν – από το 2015 έχουμε δει αρκετά – αλλά η εικόνα και η λειτουργικότητα των Windows 10 ελάχιστα άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα. Αυτό, όμως, η Microsoft σκοπεύει να το αλλάξει.

Εδώ και καιρό, η εταιρεία από το Redmond, έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω σε μια οπτική αναβάθμιση των Windows 10. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στους υπολογιστές και στα λειτουργικά συστήματα υπάρχουν μόδες. Μόδα ήταν, πριν λίγα χρόνια, η σχεδιαστική φιλοσοφία της Google στο Android με τα παστέλ χρώματα και τις ανεπαίσθητες σκιάσεις, μόδα ήταν πριν περισσότερα χρόνια το κόκκινο κουμπί Χ στα Windows XP, μόδα ήταν και το 1995 τα γκρίζα τρισδιάστατα παράθυρα των Windows 95. Μόδα και τα γαλάζια κουμπιά που έμοιαζαν με σταγόνες νερού στην πρώτη έκδοση του OS X της Apple το 2000. Οι μόδες αλλάζουν, όμως, όχι απαραιτήτως γιατί οι προηγούμενες εκδόσεις είχαν κάτι στραβό, αλλά απλά, πολλές φορές, γιατί ο κόσμος απλά… βαριέται!

Η Microsoft, λοιπόν, θέλει να κάνει διάφορες αλλαγές στο user interface των Windows και, επ’ ευκαιρία, να του δώσει και άλλες λειτουργίες, οι οποίες, πιστεύει η εταιρεία, θα είναι χρήσιμες. Ποιες θα είναι αυτές; Θυμάστε τα “esktop gadgets των Windows Vista; Κάτι τέτοιο κάνει την επανεμφάνισή του στα Windows 10, όχι σε πλαϊνή μπάρα στο desktop, αλλά πάνω στην ίδια την taskbar!

Οι προγραμματιστές της Microsoft ετοιμάζουν δύο τέτοια widgets, τα οποία θα είναι για τον καιρό και για ειδήσεις. Με τα νέα αυτά widgets θα μπορείς να βλέπεις τη θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες με μια ματιά στην taskbar, αλλά και κάποιες ειδήσεις ή τιμές μετοχών, χωρίς να ανοίξεις κανένα παράθυρο. Βέβαια, αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, θα μπορείς με ένα κλικ πάνω στο widget να ανοίξεις ένα pop-up το οποίο θα περιέχει τα γνώριμα κουτάκια με επικεφαλίδες, πρόβλεψη καιρού και άλλα ενδιαφέροντα, τα οποία εσύ θα έχεις διαλέξει (από πριν) από όλα τα διαθέσιμα – αθλητικές ειδήσεις, οικονομικά νέα, διεθνή νέα, τοπικές ειδήσεις και πολλά άλλα.

Τα νέα αυτά widgets και η λειτουργία τους είναι ήδη διαθέσιμη στο γνωστό και μη εξαιρετέο πρόγραμμα Windows Insiders ως beta και όταν η Microsoft κρίνει πως είναι έτοιμο, θα το δώσει σε κυκλοφορία σε περισσότερο κόσμο.

Ωστόσο, οι ειδήσεις που θα προβάλλουν τα widgets της Microsoft, αν πατήσεις επάνω τους για να διαβάσεις περισσότερα, θα ανοίγουν αποκλειστικά και μόνο από τον Edge και όχι από τον browser που έχεις επιλέξει εσύ (Firefox, Chrome, Opera ή κάποιος άλλος). Βέβαια, αν τελικά αυτά τα widgets δεν σε εξυπηρετούν ή απλά δεν σου αρέσουν πάνω στην taskbar, θα μπορείς και να τα απενεργοποιήσεις. Περιμένουμε να τα δούμε σε δράση.