8
Ψυχαγωγία

Μετάτρεψε οποιαδήποτε φωτογραφία σε 3D

Μετάτρεψε οποιαδήποτε φωτογραφία σε 3D
Η νέα υπηρεσία Portrait μετατρέπει οποιαδήποτε φωτογραφία σε τρισδιάστατη, χρησιμοποιώντας συστήματα Machine Learning στο cloud.

Η τρισδιάστατη φωτογραφία είναι κάτι που, ακόμη και σήμερα, ακόμη και με τη χρήση δύο ή περισσοτέρων καμερών, ακόμη και χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες βάθους, δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη και τα αποτελέσματα που βλέπουμε… υπολείπονται αρκετά του αποδεκτού. Εκεί, όμως, που η συμβατική τεχνολογία σηκώνει τα χέρια ψηλά, έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη για να συμπληρώσει τα κενά και να κάνει το άλμα που, χρησιμοποιώντας τα ξερά μαθηματικά, δεν γίνεται.

Η εταιρεία Looking Glass Factory, η οποία ειδικεύεται σε ολογραφικές οθόνες και συστήματα προβολής, δημιούργησε ένα ψηφιακό κάδρο το οποίο μπορεί να προβάλλει τρισδιάστατες φωτογραφίες, το οποίο ονόμασε Portrait. Το project αυτό μπήκε στο Kickstarter ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξή του και κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από δυόμιση εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο στόχος του ήταν… οι 50 χιλιάδες! Τώρα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια νέα υπηρεσία, η οποία μπορεί να προσθέσει βάθος σε οποιαδήποτε (δισδιάστατη) φωτογραφία!

Η υπηρεσία αυτή τρέχει στο cloud, με άλλα λόγια στους servers της εταιρείας, και χρησιμοποιεί εξειδικευμένη τεχνολογία machine learning ώστε να δημιουργήσει το λεγόμενο χάρτη βάθους από μια απλή φωτογραφία. Από αυτές τις πληροφορίες, επαναδημιουργεί την ίδια εικόνα από διαφορετικές γωνίες, βήμα απαραίτητο για τη δημιουργία της τελικής τρισδιάστατης ολογραφικής εικόνας, η οποία μπορεί να προβληθεί σε συσκευές όπως το Portrait.

Αρχικά, η Looking Glass Factory απαιτούσε τουλάχιστον φωτογραφίες βγαλμένες από συσκευές με μετρητή βάθους, όπως για παράδειγμα τα iPhones τελευταίων γενεών, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί και εκμαιεύει τις απαραίτητες πληροφορίες από οποιαδήποτε φωτογραφία, είτε αυτή έχει βγει από smartphne, από πανάκριβη DSLR ή από μια απλή ψηφιακή compact. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και μια φωτογραφία που έχεις σκανάρει από κάποιο παλιό άλμπουμ ή καρέ από κάποιο κόμικ!

Όπως αναφέρει ο CEO της Looking Glass Factory, «η ιδέα του να μπορείς να μετατρέψεις μια οποιαδήποτε δισδιάστατη φωτογραφία σε ολογραφική εικόνα είναι κάτι που υπήρχε ως ιδέα σε ερευνητικά κέντρα εδώ και χρόνια, αλλά ουδέποτε υπήρξε μια υπηρεσία μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε χρήστης χωρίς τεχνικές γνώσεις θα μπορούσε να το κάνει». Τώρα, όμως, γίνεται!

Η υπηρεσία θα ανοίξει τις ψηφιακές της πύλες εντός ολίγων μηνών, ως λειτουργία του HoloPlay Studio, το οποίο είναι το software της Looking Glass Factory. Μάλιστα, η μετατροπή μιας φωτογραφίας σε ολόγραμμα δεν θα χρειάζεται παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα και μηδενική παρέμβαση από τον χρήστη. Προφανώς, για να έχει νόημα αυτή η μετατροπή, θα πρέπει να έχεις και μια συσκευή ολογραφικής προβολής, όπως το Portrait, το οποίο μπορείς να βρεις στο site της εταιρείας https://lookingglassfactory.com/.