7
Τεχνολογία

Με κωδικό την… καρδιά

Με κωδικό την… καρδιά
Από το PIN και το μοτίβο έχουμε περάσει σε βιομετρικά στοιχεία. Μια εταιρεία όμως δημιουργεί, όπως λέει, το απόλυτο σύστημα κλειδώματος, λαμβάνοντας υπόψη τους καρδιακούς παλμούς. Το κλείδωμα του μέλλοντος; Ίσως…

Η χρήση κωδικών είναι απαραίτητη παντού στη ζωή σου. Θυμήσου μόνο πόσους κωδικούς χρησιμοποιείς καθημερινά και δεν αναφερόμαστε μόνο σε υπηρεσίες και λογαριασμούς, αλλά σε κάρτες, κινητά κ.λπ. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να θυμάσαι δεκάδες PINs, μοτίβα, user names, passwords. Πολλοί χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαχείρισης κωδικών, τα λεγόμενα password managers τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα με ένα master password να «ξεκλειδώνεις» όλα τα sites και τους λογαριασμούς σου. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρακτική που σε γλιτώνει από πολλούς μπελάδες, αλλά εάν ξεχάσεις τον κύριο κωδικό, τα έχασες όλα και δεν μπορείς να συνδεθείς πουθενά.

Πάντως, η τάση στην κρυπτογράφηση και στο log-in είναι όχι κάτι που γνωρίζεις (όπως ένας κωδικός ή PIN), αλλά κάτι που είσαι ή που έχεις (ειδικό token ή βιομετρία/ίριδα, δακτυλικά αποτυπώματα κ.λπ). Τα προηγούμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας.

Μια εταιρεία πηγαίνει το θέμα ακόμα πιο μακριά, δημιουργώντας μια τεχνολογία κρυπτογράφησης με βάση όχι απλά τη βιομετρία, αλλά την ίδια σου τη φυσιολογία. Η εταιρεία ονομάζεται Nymi και η τεχνολογία της δεν βασίζεται σε συνηθισμένα βιομετρικά στοιχεία, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, ή ο αμφιβληστροειδής σου, αλλά αξιοποιεί τους χτύπους της ίδιας σου της καρδιάς! Ναι, καλά διάβασες. Η πατενταρισμένη τεχνολογία της Nymi δημιουργεί μοναδικούς κωδικούς που παράγονται από μοτίβα που δημιουργούν ειδικοί αλγόριθμοι με βάση τους χτύπους της καρδιάς. Το εύλογο ερώτημα είναι πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία και πόσο πρακτική είναι.

Το βραχιόλι – ηλεκροκαρδιογράφος

Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά το ομώνυμο βραχιόλι – ηλεκτροκαρδιογράφο. Μοιάζει με ένα τυπικό activity tracker, αλλά αυτό που κάνει είναι να καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς του ανθρώπου που το φορά. Στη συνέχεια, δημιουργεί μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα, η οποία παίζει το ρόλο της πιστοποίησης δύο παραγόντων (two factor authentication – 2FA). Αντί λοιπόν να ψάχνεις σε 2FA apps ή μικρές συσκευές για μοναδικούς κωδικούς, το Mymi Band προσφέρει πιστοποίηση σε πραγματικό χρόνο και συνεχώς.

Σε συνεργασία με το συνοδευτικό app, το Nymi επικοινωνεί με το κινητό μέσω Bluetooth ή NFC, επιτρέποντας το ξεκλείδωμα ή την είσοδο σε όποια εφαρμογή ή υπηρεσία υποστηρίζεται, όπου κι αν τρέχει, τοπικά στη συσκευή, ή το cloud. Το Nymi Band επιτρέπει στον χρήστη να ξεκλειδώσει μια πόρτα χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσει κωδικούς ή να χρησιμοποιήσει δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και να πραγματοποιήσει ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές από φορητή συσκευή. Οι εφαρμογές του είναι πραγματικά απεριόριστες και όπως αναφέρει η εταιρεία, προσφέρει πραγματική ασφάλεια σε περιβάλλοντα με πολύ αυστηρά κριτήρια authentication.

Εκτός από τα παραπάνω, το Nymi είναι και κανονικό tracker, ενώ, ειδοποιεί τον κάτοχό του για εισερχόμενα μηνύματα, e-mails, δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα κ.λπ. ενώ διαθέτει και αισθητήρα κίνησης.