13
Επιστήμη & Έρευνα

Με τα μάτια των αστροναυτών

Με τα μάτια των αστροναυτών
Οι αστροναύτες του διαστημικού σταθμού δεν κοιτάνε μόνο τα άστρα. Κοιτάνε και τη Γη και δημοσιεύουν εκπληκτικές εικόνες από τον εύθραυστο γαλάζιο πλανήτη μας.

Σε ύψος 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, περιστρέφεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο ΔΔΣ έχει μόνιμο πλήρωμα με αστροναύτες και επιστήμονες από διάφορες χώρες, που εναλλάσσονται κάθε μερικούς μήνες, παρέχοντας έτσι μια μόνιμη παρουσία στο  διάστημα. Ο στόχος του ΔΔΣ είναι ουσιαστικά η κατανόηση του πώς η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και η εκτέλεση διάφορων επιστημονικών πειραμάτων. Επιπλέον, καθώς ο Σταθμός περιστρέφεται γύρω από τη γη (κάθε 91 λεπτά πραγματοποιεί μια πλήρη περιφορά γύρω από τη γη, ενώ η ταχύτητά του είναι περίπου 28.000 km/h) είναι μιας πρώτης τάξεως παρατηρητήριο για τη Γη, την ατμόσφαιρά της, τα καιρικά φαινόμενα και γενικά ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη μας που μόνο από ψηλά μπορεί να παρατηρηθεί. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη προσθήκη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι ένα τέτοιο παρατηρητήριο με ειδικά παράθυρα με πανοραμική θέα.

Από ύψος 400 χιλιομέτρων λοιπόν, οι αστροναύτες έχουν τραβήξει εκπληκτικές φωτογραφίες του πλανήτη μας. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές, βρίσκονται στο http://eol.jsc.nasa.gov. Πρόκειται για ένα website της NASA το οποίο ονομάζεται The Gateway to Astronaut Photography of Earth και όπως υποδηλώνει το όνομά του, διαθέτει μια πλούσια συλλογή από φωτογραφιών της γης από το διάστημα.

Η συλλογή αυτή είναι τεράστια περιλαμβάνοντας πάνω από 1.000.000 φωτογραφίες που έχουν  τραβήξει οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, οι οποίες ανανεώνονται σε καθημερινή βάση. Σε μια συλλογή τέτοιου μεγέθους είναι λογικό να χαθείς και να μην ξέρεις πώς και τι να ψάξεις. Υπάρχει λοιπόν, η φωτογραφία της ημέρας, φίλτρο αναζήτησης (δίνοντας για παράδειγμα Greece εμφανίζονται 3.000 περίπου φωτογραφίες), αλλά και διάφορες συλλογές. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πόλεις της γης, καιρικά φαινόμενα, ηφαίστεια, παγετώνες, ιστορικές φωτογραφίες κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχει και μια πολύ εντυπωσιακή συλλογή με time-lapse video, ενώ μπορείς να κατεβάσεις μαζικά φωτογραφίες μέσω του εργαλείου batch image download.

Στην ενότητα Latest ISS Imagery υπάρχει η πιο πρόσφατη συλλογή φωτογραφιών από το διάστημα σε μικρογραφίες, timeline ή μέσω του διαδραστικού χάρτη της γης, όπου μπορείς να δεις ποια ακριβώς περιοχή της επιφάνειας του πλανήτη μας απεικονίζεται η εκάστοτε φωτογραφία.