14
Πολίτης του Σήμερα

Με το κινητό αντί για εισιτήριο στο μετρό

Με το κινητό αντί για εισιτήριο στο μετρό
Το ένα μετά το άλλο τα μετρό μεγάλων πόλεων υιοθετούν τη χρήση κινητού αντί για εισιτήρια. Δες πώς χρησιμοποιείται.

Πρώτα είχαμε τα χάρτινα εισιτήρια. Τα τελευταία λίγα χρόνια, έχουμε τα «ηλεκτρονικά» εισιτήρια και τις κάρτες με ανέπαφη λειτουργία. Πριν καλά καλά συνηθίσουμε τη νέα αυτή τεχνολογία, θα πρέπει σιγά σιγά να προετοιμαζόμαστε για το εντελώς ανύπαρκτο – ή άυλο αν προτιμάς – εισιτήριο: το εισιτήριο μέσω smartphone!

Για την ακρίβεια, το σύστημα υπάρχει σε άλλες πόλεις πριν καλά καλά υλοποιηθεί στην Ελλάδα το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο! Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, λειτουργεί από το 2015. Τώρα όμως, στις ΗΠΑ, η Apple αναπτύσσει τη δική της λύση, μέσω του Apple Pay, ενώ και η Google ακολουθεί κατά πόδας με το δικό της Google Pay.

Οι δοκιμές έχουν ήδη ολοκληρωθεί και από τις αρχές του Ιούνη οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να μπαίνουν στο μετρό της μητρόπολης απλά πλησιάζοντας το iPhone ή το Apple Watch τους στο γνωστό πάνελ επικύρωσης. Η λειτουργία ονομάζεται «Express Transit» και, αφού έχουν κάνει τα απαραίτητα updates σε iOS 12.3 ή watchOS 5.2.1 και έχουν εισάγει την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα στο σύστημα, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να πλησιάσουν τη συσκευή στο μηχάνημα επικύρωσης, χωρίς καν να την ξεκλειδώσουν ή να ανοίξουν κάποιο app.

Στην πρώτη φάση του συστήματος, δεν είναι δυνατή η χρήση μηνιαίων καρτών ή άλλων τέτοιων ευκολιών· το κάθε «πέρασμα» απλά χρεώνει ένα απλό εισιτήριο. Κάποια στιγμή στο μέλλον, βέβαια, αυτό θα αλλάξει.

Καθώς πολλές άλλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Σίδνεϋ, Σικάγο, Πόρτλαντ, Σιγκαπούρη) υλοποιούν αυτό το σύστημα, ενώ άλλες (Παρίσι, Βερολίνο) το έχουν δρομολογήσει, περιμένουμε να δούμε στη χώρα μας αν (και εφόσον) υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Προφανώς για να γίνουν όλα αυτά και στην Ελλάδα, θα πρέπει αφενός να έρθουν τα Apple Pay και Google Pay και αφετέρου να τα υποστηρίξουν τα υφιστάμενα scanners που βρίσκονται στις μπάρες του μετρό. Υπομονή λοιπόν, μέχρι το… μέλλον.