16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Με το Immersive View τα βλέπεις όλα από ψηλά όπως ποτέ πριν

Με το Immersive View τα βλέπεις όλα από ψηλά όπως ποτέ πριν
Η νέα λειτουργία του Google Maps συνδυάζει δορυφορικές εικόνες με το Street View, παρουσιάζοντας τον κόσμο ακόμα πιο ρεαλιστικό.

Το Google Maps έχει κάνει πολλές “επαναστάσεις” κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η αρχή έγινε παρέχοντας λεπτομερείς χάρτες όλου του πλανήτη, σε όλους, δωρεάν. Λίγο αργότερα, η Google ξεκίνησε τη διαδικασία της χαρτογράφησης με δικά της μέσα, με την οποία διαδικασία η ακρίβεια πολλαπλασιάστηκε. Αργότερα πήρε σειρά το Street View, το οποίο έδωσε σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να δει ένα οποιοδήποτε μέρος από το επίπεδο του ανθρώπου και όχι του δορυφόρου, εκτοξεύοντας τη χρησιμότητα της υπηρεσίας. Λίγο μετά, η Google έβαλε στο ρεπερτόριό της και τη λειτουργία της πλοήγησης, εξαφανίζοντας μέσα σε μια νύχτα όλους τους “πλοηγούς” αυτοκινήτων! Πιο πρόσφατα ήρθε η σειρά των τρισδιάστατων αναπαραστάσεων κτηρίων, κάτι που είχε ξεκινήσει πειραματικά πολύ πιο παλιά, επιτρέποντας την εισαγωγή τρισδιάστατων μοντέλων κτηρίων από τους ίδιους τους χρήστες. Αργότερα, η Google δημιούργησε μια τεχνολογία η οποία προσπάθησε να κάνει το ίδιο αυτομάτως, για όλα τα κτήρια και όλα τα αντικείμενα, μέσω έξυπνων αλγορίθμων. Τα αποτελέσματα, όμως, πολλές φορές ήταν μάλλον ατυχή, καθώς οι αλγόριθμοι προσπαθούσαν να “καταλάβουν” την τρισδιάστατη δομή από δορυφορικές φωτογραφίες. Η εταιρεία, όμως, δεν σταμάτησε ποτέ την προσπάθεια.

Τώρα έρχεται η στιγμή για τη δραματική βελτίωση αυτής της λειτουργίας, η οποία από “3D View” τώρα θα λέγεται “Immersive View” και τα αποτελέσματα φαίνονται δραματικά καλύτερα. Τα τρισδιάστατα μοντέλα του Immersive View έχουν παραχθεί από το σύστημα της Google, το οποίο πλέον συνδυάζει τόσο τις δορυφορικές λήψεις όσο και τις εικόνες από το Street View, για να κατασκευάσει τα τρισδιάστατα μοντέλα κτηρίων, δέντρων, και λοιπών κατασκευών. Το Immersive View επιτρέπει στον χρήστη να κινηθεί από ψηλά ανάμεσα στα κτήρια, κάτι που μοιάζει πολύ με παιχνίδι με αεροπλάνα!

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Google, σχολιάζοντας την ενοποίηση δορυφορικών λήψεων και φωτογραφιών του Street View, “μπορέσαμε και συνδέσαμε [τις δύο πηγές] μαζί, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε, ok, αυτά είναι τα ύψη των κτηρίων. Πώς τα συνδυάζουμε με το Street View; Πώς τα συνδυάζουμε με εναέρια άποψη για να φτιάξουμε κάτι που φαίνεται πολύ περισσότερο σαν να είσαι εκεί;

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι συνεχίζουν την περιγραφή του νέου συστήματος ως κάτι που συνδυάζει το ατελείωτο zoom των δορυφορικών λήψεων με το Street View. Καθώς κινείσαι στον χώρο, φαίνεται σαν να παίζεις video game με όλα τα γραφικά να έχουν τέλειες αναλογίες. Επίσης ανέφεραν πως η Google δουλεύει πάνω σε αυτό εδώ και χρόνια. “Είναι κάτι που είχαμε πριν από χρόνια ως demo, και το είχαμε δείξει ‘να, κοιτάχτε τι φτιάξαμε’, αλλά δεν δούλευε και πολύ. Τώρα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, ώστε [το αποτέλεσμα] φαίνεται πολύ φυσικό.”

Αν βιάστηκες να ανοίξεις το Google Maps για να δεις τα νέα τρισδιάστατα κτήρια, μάλλον δεν είδες τίποτα. Το σύστημα δουλεύει μεν στις περισσότερες συσκευές, αλλά για την ώρα είναι ενεργό μόνο για συγκεκριμένες, λίγες, περιοχές όπως το San Francisco, η Νέα Υόρκη, το Los Angeles, το Λονδίνο και το Τόκιο. Η μετατροπή σε τρισδιάστατη μορφή παίρνει χρόνο και η διαδικασία θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές αλλά σιγά σιγά.

Η χρησιμότητα του Immersive View πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το να μπορείς απλά να βλέπεις σε τρεις διαστάσεις τα κτήρια. Ήδη η Google έχει βάλει τις απαραίτητες υποδομές έτσι ώστε οι developers να μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους apps με αυτή τη λειτουργία, τα οποία apps θα μπορούν να σου δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, θα μπορούν να σου δείξουν πού να παρκάρεις, πού θα πας και πώς θα περπατήσεις σε μνημεία, στάδια και άλλες τοποθεσίες, ή απλά θα μπορούν να φτιάχνουν παιχνίδια στα οποία, πχ, θα μπορείς να πολεμήσεις τον… Godzilla ο οποίος καταστρέφει τη γειτονιά σου!

Το πιο σημαντικό που βλέπουμε από την ανακοίνωση της Google είναι… η ισχύς των δεδομένων. Η Google συλλέγει πολύ περισσότερα πράγματα από διευθύνσεις και sites στο internet. Μέσω του Google Maps / Earth, έχει συλλέξει κολοσσιαίες ποσότητες δεδομένων και το Immersive View κάνει ορατό το τι μπορεί να κάνει η εταιρεία συνδυάζοντας με τον σωστό τρόπο τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της!

Πάτα την παρακάτω εικόνα για να δεις το βίντεο: