6
Πολιτισμός

Μουσεία από τον καναπέ σου

Μουσεία από τον καναπέ σου
Μουσεία υπάρχουν άπειρα. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να τα επισκεφτείς όλα. Αυτά τα μουσεία προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις.

Ολόκληρος ο κόσμος είναι γεμάτος μουσεία. Είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ολόκληρης της ανθρωπότητας το ότι λατρεύει την ιστορία, αγαπά το παρελθόν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασώσει τμήματα περασμένων εποχών – αλλά και του παρόντος, για να μην τρέχει όταν το παρόν έχει γίνει κι αυτό παρελθόν.

Μπορείς, όμως, να τα επισκεφθείς όλα; Αυτό είναι αδύνατον, ειδικά όταν οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις έχουν βάλει τα περισσότερα εξ αυτών εκτός “βεληνεκούς”. Μην απελπίζεσαι, όμως· όπως σε τόσα άλλα πράγματα, η τεχνολογία είναι εδώ για να φέρει στα χέρια (και κυρίως στα μάτια) σου τα μεγαλύτερα και τα πιο διάσημα μουσεία ολόκληρου του πλανήτη.

Ποιος άλλος; Η Google μέσω του προγράμματος Arts & Culture έχει συνεργαστεί με έναν τεράστιο αριθμό μουσείων (και γκαλερί) ανά τον κόσμο, περισσότερων των 500, έτσι ώστε να δώσει σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να δει τα εκθέματα και να κάνει εικονικές περιηγήσεις στους χώρους των διασημότερων μουσείων ανά τον κόσμο.

Μέσα στην εντυπωσιακή λίστα των μουσείων, βρίσκουμε μέρη αφιερωμένα στην ιστορία, στην τέχνη, ακόμη και στις επιστήμες. Για να δούμε μερικά από αυτά.

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

Ναι, σιγά μήπως δεν ξεκινούσαμε με το δικό μας. Αν δεν έχεις πάει, κατ’ αρχήν πρέπει να πας μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και, κατά δεύτερον, μπορείς να κάνεις μια εικονική επίσκεψη για να δεις τι χάνεις.

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Ό,τι λείπει από το μουσείο της Ακρόπολης, θα το βρεις, που αλλού, στο Βρετανικό Μουσείο. Εκτός από τα δικά μας γλυπτά του Παρθενώνα, όμως, θα βρεις χιλιάδες άλλα εκθέματα, από σχεδόν όλες τις χώρες της υφηλίου.

Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ

Η μεγαλύτερη συλλογή έργων του ιδιαίτερου και ιδιοφυούς αυτού καλλιτέχνη βρίσκεται σε αυτό το μουσείο, αριθμώντας περισσότερα από 500 έργα και 750 προσωπικά γράμματα.

Μουσείο του Orsay, Παρίσι

Κάνε μια επίσκεψη και θα αποζημιωθείς από εκατοντάδες έργα Γάλλων ζωγράφων της περιόδου 1848 με 1914. Θα βρεις, μεταξύ πολλών άλλων, έργα του Monet, του Cezanne, του Gauguin, του Degas, του Pissarro και του Delacroix.

Εθνική Γκαλερί Τέχνης, Ουάσινγκτον DC

Το διάσημο μουσείο έχει ανεβάσει στο Google δύο συλλογές του: εκθέματα Αμερικανικής μόδας από τα μέσα του 18ου έως και τα τέλη του 19ου αιώνα, περιλαμβάνοντας την αποικιακή και την επαναστατική εποχή. Η δεύτερη συλλογή αφορά εκθέματα του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ

Ένα από τα πιο διάσημα μουσεία της Νότιας Κορέας είναι διαθέσιμο, ώστε να πάρεις μια γεύση και από την άπω ανατολή και την κουλτούρα της Κορεάτικης χερσονήσου – τουλάχιστον της νότιας. Παράθυρο σε έναν κόσμο διαφορετικό.

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Νέα Υόρκη

Ίσως ο πιο διάσημος σπειροειδής διάδρομος του κόσμου, αυτός του μουσείου Γκούγκενχαϊμ, θα σε ταξιδέψει σε μια από τις πιο πλούσιες συλλογές τέχνης και θα σου δείξει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της ιμπρεσσιονιστικής, της μετα-ιμπρεσσιονιστικής, της σύγχρονης και της μοντέρνας τέχνης!

Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα, Χιροσίμα

Τα λόγια είναι περιττά, πιστεύουμε.

Μουσείο Κοσμοναυτικής, Μόσχα

Εδώ έχουμε ένα ιδιαίτερο μουσείο, αυτό της ιστορίας της κατάκτησης του διαστήματος από τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία. Μπορεί να μην είναι ακριβώς τέχνη με τη στενή έννοια του όρου, όμως είναι μουσείο και σίγουρα αξίζει να το δεις.

Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Και εδώ πιστεύουμε πως τα λόγια είναι περιττά. Το Ερμιτάζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και η ιστορία του ξεκινά από το 1764 και τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας!

Λοιπόν, καλά κάνεις και κάθεσαι! Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να πατήσεις εδώ και να διαλέξεις ποιο μουσείο θα επισκεφθείς σήμερα!

Και επειδή όλα αυτά χρειάζονται μια γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο Internet, μπορείς να επιλέξεις ένα πακέτο COSMOTE Fiberspeed που σου προσφέρει διαστημικές ταχύτητες έως 200Mbit.