7
Τεχνολογία

Μποτιλιάρισμα; Κανένα πρόβλημα!

Μποτιλιάρισμα; Κανένα πρόβλημα!
Ta σύγχρονα map apps που έχεις στο smartphone σου σε ενημερώνουν για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο και σου προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές. Αξιοποίησέ τις.

Η κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο ήταν πάντα το «ιερό δισκοπότηρο» των προγραμμάτων GPS και των ψηφιακών χαρτών. Καλές οι ακριβείς πληροφορίες, οι ενημερώσεις για τις αλλαγές στους δρόμους, οι φωνητική πλοήγηση και οι υπόλοιπες ευκολίες των σύγχρονων προγραμμάτων πλοήγησης, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν λαμβάνουν υπόψη τους έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: αυτό που συμβαίνει στο δρόμο. Η Google με τους χάρτες της πηγαίνει το θέμα πλοήγησης όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά, αφού έχει ενσωματώσει στο Google Maps λειτουργία ενημέρωσης της κίνησης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας μάλιστα τη δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών καθώς και εκτίμηση του χρόνου μέχρι την άφιξη στον προορισμό. Το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Crowdsourced ζωντανή κίνηση

Η δυνατότητα live traffic δεν υλοποιείται μέσω GPS, δορυφόρους, ή λήψη δεδομένων από την τροχαία, αλλά από το κινητό σου! Ναι καλά διάβασες. Η μέθοδος της Google, η οποία έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματική, βασίζεται σε όλους τους χρήστες που διαθέτουν κάποιο Android smartphone. Μάλιστα, δεν απαιτείται καν να έχουν και να χρησιμοποιούν εκείνη τη στιγμή το Google Maps. Αρκεί να έχουν ενεργοποιημένο τα location service. Το κάθε Android κινητό στέλνει ανώνυμα data θέσης και ταχύτητας στους servers της Google. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από έναν συνδυασμό πληροφοριών από το GPS και τα mobile data και, όπως αναφέρει η Google, δεν περιέχουν καθόλου πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό του χρήστη. Αυτό σε περίπτωση που ανησυχείς, σημαίνει ότι δεν εντοπίζεται ο κάθε χρήστης ξεχωριστά. Απλά τα εξελιγμένα analytics και οι αλγόριθμοι της Google είναι σε θέση να δημιουργούν μοτίβα σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με την κατάσταση στους δρόμους. Προφανώς, όσο περισσότεροι χρήστες κινούνται, τόσο αυξάνεται η ακρίβεια. Το Android έχει εξαρχής ενεργοποιημένη την αποστολή δεδομένων θέσης στην Google, ενώ σε iPhone/iPad τα δεδομένα αποστέλλονται όταν χρησιμοποιείται το Google Maps.

Η κίνηση στους δρόμους εμφανίζεται στους χάρτες με διάφορα χρώματα. Έτσι, το πράσινο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, το πορτοκαλί δηλώνει μέση κίνηση και το κόκκινο, σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης, όσο πιο έντονο είναι το κόκκινο, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση. Μάλιστα, το Google Maps είναι αρκετά έξυπνο και εάν έχεις δηλώσει τη διαδρομή που κάνεις καθημερινά, θα σου προτείνει εναλλακτικές και εκτίμηση της ώρας άφιξης.

To smartphone σου είναι το καλύτερο εργαλείο πλοήγησης. Για να αξιοποιήσεις τους χάρτες και τις εξελιγμένες δυνατότητές τους, χρειάζεσαι ένα καλό κινητό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη – για κορυφαία κινητά, επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ – και βεβαίως ένα πακέτο 4G της COSMOTE.