8
Ψυχαγωγία

Ξανάρχεται το χρονολογικό feed στο Instagram

Ξανάρχεται το χρονολογικό feed στο Instagram
Αλλαγές επίκεινται στο feed του Instagram, επιστρέφοντας στη χρονολογική σειρά των εμφανιζόμενων posts!

Το Instagram εισήγαγε για πρώτη φορά την αλγοριθμική ταξινόμηση στο feed του το 2016. Μέχρι τότε, αυτό που έβλεπαν όλοι οι χρήστες ήταν απλά τα posts των φίλων και των ανθρώπων που ακολουθούσαν, σε χρονολογική σειρά. Ένα χρόνο αργότερα, οι αλγόριθμοι απέκτησαν και μια ακόμη λειτουργία, την εισαγωγή των γνωστών προτεινόμενων posts μέσα στο feed, για να αποκτήσει την εικόνα που έχουμε μέχρι και σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, όμως, το αλγοριθμικό feed του Instagram δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τους χρήστες της υπηρεσίας, κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε απολύτως, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε κάποια λογική ή κάποιο post φίλου μέσα στο feed, το οποίο όμως έχει εξαφανιστεί, διότι οι αλγόριθμοι του Instagram έκριναν πως… δεν είναι άξιο μνείας. Εν πάση περιπτώσει, το feed του Instagram υποτίθεται πως παράγεται μέσα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να δώσουν στο feed μια πιο προσωπική αίσθηση, προσπαθώντας να προβλέψει το τι θα θέλεις να δεις.

Τελικά, όμως, το σύστημα του Instagram έχει αποτύχει, τόσο στο να κερδίσει τις προτιμήσεις των χρηστών όσο και να καταφέρει όντως να προβλέψει το τι θα θέλουμε να δούμε. Η φυσική συνέπεια αυτής της αποτυχίας είναι η απόσυρσή του! Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram (και του Facebook και πολλών άλλων), ανακοίνωσε πως το αλγοριθμικό feed του Instagram μας αφήνει χρόνους και επιστρέφουμε στην χρονολογική ταξινόμηση των posts.

Η αλλαγή αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας γενικότερης απόπειρας ανανέωσης του Instagram αλλά και ενσωμάτωσης μηχανισμών οι οποίοι, για παράδειγμα, θα υπενθυμίζουν στους χρήστες του να… κάνουν κι ένα διάλειμμα από το ατελείωτο doom-scrolling, αλλά και ενισχυμένους μηχανισμούς για την προστασία των ανηλίκων αλλά και νέους τρόπους για τη βελτίωση της εποπτείας της χρήσης του Instagram από γονείς και κηδεμόνες.