8
Ψυχαγωγία

Οι νέες εξελίξεις στο VR gaming

Οι νέες εξελίξεις στο VR gaming
Αυτή τη στιγμή τα VR headsets και γενικώς η τεχνολογία βρίσκει τη μεγαλύτερη εφαρμογή της στο χώρο του gaming. Τα νέα χαρακτηριστικά του HTC Vive Pro σε βάζουν ακόμα πιο μέσα στο παιχνίδι.

Η εικονική πραγματικότητα… έρχεται. Ναι, το γνωρίζουμε πως ήδη υπάρχουν headsets όπως το Oculus και το Vive, αλλά headsets υπήρχαν από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Σημασία δεν έχει το headset μόνο, αλλά και το τι δυνατότητες έχει το κάθε headset και τι σου επιτρέπει να κάνεις! Μέχρι τώρα, το κάθε headset μπορούσε να κάνει κάποια βασικά πράγματα, πέραν του να σου προβάλλει εικόνες στα μάτια. Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν, ήταν τα γυροσκόπια και τα επιταχυνσιόμετρα, έτσι ώστε το headset να μπορεί να ανιχνεύει τις κινήσεις του κεφαλιού. Τώρα προστίθεται και κάτι άλλο: η ανίχνευση προσώπου!

Η λειτουργία ονομάζεται αγγλιστί face tracking. Το HTC Vive Pro είναι αυτό που θα αξιοποιήσει πρώτο αυτή τη λειτουργία, κάτι που έρχεται υπό τη μορφή ενός πρόσθετου module, ονόματι Vive Facial Tracker, το οποίο συνδέεται με το Vive Pro. Χρησιμοποιώντας δύο κάμερες και ένα φως υπερύθρων, μπορεί να καταγράψει κινήσεις των χειλιών, των μάγουλων και του σαγονιού, και να μεταφέρει τις πληροφορίες στο software.

Η ίδια η HTC αναφέρει πως το Facial Tracker μπορεί να αναγνωρίσει 38 διακριτές κινήσεις του προσώπου. Οι χρήστες μπορούν να το συνδυάσουν και με το Vive Pro Eye, μια έκδοση του Vive Pro η οποία διαθέτει και καταγραφή της κίνησης των ματιών του χρήστη! Ο συνδυασμός αυτός, πρακτικά, καλύπτει σχεδόν όλες τις εκφράσεις και τις κινήσεις του προσώπου ενός χρήστη.

Το σύστημα βέβαια μπορεί να συνεργαστεί και με τα VR trackers γενικής χρήσης της HTC, τα οποία είναι μεγέθους παλάμης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να καταγράφουν θέση και κίνηση οποιουδήποτε σημείου του χρήστη (χεριού, ποδιού, κορμού) και τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε βελτιωμένη έκδοση με ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και μικρότερο μέγεθος και βάρος.

Για την ώρα, το facial tracker δεν έχει μεγάλη υποστήριξη από εφαρμογές VR, αλλά από την άλλη, αυτό θα αλλάξει πολύ γρήγορα, όταν κυκλοφορήσει στην αγορά το ίδιο το tracker. Το face tracking φαίνεται πως αποτελεί τον επόμενο στόχο για όλους τους μεγάλους (και μικρούς) κατασκευαστές συστημάτων VR, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και όλο και περισσότερα πράγματα ανιχνεύονται και εντάσσονται στην εικονική εμπειρία του χρήστη.

Δες το βίντεο για μια μικρή γεύση των δυνατοτήτων του Facial Tracker: