16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Οι νέες λειτουργίες ασφάλειας του Android 12

Οι νέες λειτουργίες ασφάλειας του Android 12
Σύμφωνα με τη Google, το Android 12 είναι πιο ασφαλές, με νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα. Μάθε ποια είναι και πως να τα αξιοποιήσεις.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια είναι τα δύο χαρακτηριστικά τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία χρόνια. Ειδικά μετά τα «παραστρατήματα» εταιρειών όπως η Meta (Facebook, Instagram) και η Google, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο τι δεδομένα συλλέγει το κάθε app και η κάθε συσκευή, καθώς και που καταλήγουν και πώς χρησιμοποιούνται αυτά. Πέρυσι είχαμε και έναν επιπλέον ντόρο μετά τις ρυθμίσεις που έβαλε η Apple στα iPhones, πρακτικά αποκλείοντας το Facebook και τα λοιπά apps από το να «κατασκοπεύουν» τους χρήστες των συσκευών, ακόμη και εκτός του δικού τους εύρους λειτουργιών. Τώρα έρχεται, σιγά σιγά, η σειρά της ίδιας της Google να βάλει ρυθμίσεις και περιορισμούς.

Το νέο Android 12 είναι η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google και η εταιρεία έχει προσθέσει μια σειρά από νέες ρυθμίσεις και λειτουργίες με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Κάποιες λειτουργίες είναι εντελώς αόρατες από τους απλούς χρήστες – όπως το νέο Private Compute Core – ενώ άλλες είναι ορατές και οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε αυτές. Το σημαντικό είναι να τις γνωρίζεις και να καταλαβαίνεις πώς λειτουργούν αλλά και πώς μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις.

Privacy Dashboard

Εδώ η Google έβαλε τα δυνατά της (επιτέλους). Αντί για διάσπαρτες επιλογές και ρυθμίσεις, τώρα υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείς να δεις το τι βλέπει το κάθε app στη συσκευή σου. Μέσα στα Settings υπάρχει το νέο Privacy Dashboard. Μπορείς να δεις συνολικά τι έγινε τις τελευταίες ώρες, ποια apps διάβασαν δεδομένα όπως η τοποθεσία από το GPS, το μικρόφωνο ή η κάμερα, ενώ στο timeline θα δεις ακριβώς πότε. Εκτός αυτών, υπάρχουν και πληροφορίες για λοιπά δεδομένα, στο κάτω μέρος, υπό τον τίτλο See other permissions.

Sensor access indicators

Εκτός από κάποιο σημείο μέσα στα settings, το πιο σημαντικό είναι πως το Android 12 θα σου παρέχει οπτική ένδειξη για το εάν κάποιο app κάνει χρήση της κάμερας ή του μικροφώνου, ακόμη κι αν είναι στο παρασκήνιο. Το νέο Android διαθέτει ενδείξεις (indicators) οι οποίες εμφανίζονται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Πατώντας πάνω στις ενδείξεις, μπορείς να δεις ποια apps έχουν πρόσβαση και ποιο είναι υπεύθυνο για την εν λόγω πρόσβαση. Απλά τραβώντας προς τα κάτω το indicator, θα σου εμφανίζεται λίστα η οποία, μάλιστα, θα μπορεί να σε πηγαίνει στη σελίδα των ρυθμίσεων δικαιωμάτων!

Sensors

Τέλος, έχουμε μια σειρά από «διακόπτες» για κάθε έναν από τους αισθητήρες της συσκευής: κάμερα, μικρόφωνο, GPS. Μέσω αυτών, θα μπορείς να απενεργοποιείς εντελώς όποιο από τα τρία επιθυμείς, με ένα πάτημα. Οι διακόπτες αυτοί βρίσκονται μέσα στο Quick Settings, το μενού που εμφανίζεται τραβώντας το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω δύο φορές. Τώρα θα μπορείς να έχεις απόλυτο έλεγχο των αισθητήρων αυτών.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, το Android έχει περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί να έχουμε νέες δυνατότητες στο Android 12 για τις πληροφορίες που συλλέγονται από τους αισθητήρες, καθώς και ποια apps έχουν πρόσβαση σε αυτές, αλλά ακόμη κι έτσι, υπάρχουν προβληματικά apps (όπως αυτό του Facebook), τα οποία ξεπερνούν τα όρια και κατασκοπεύουν τους χρήστες, όχι μόνο μέσω των αισθητήρων αλλά παρακολουθώντας και τη δραστηριότητά τους σε άλλα apps!

Κλείνοντας να πούμε ότι εάν το δικό σου smartphone δεν προβλέπεται να πάρει την αναβάθμιση στο Android 12 είναι καιρός για νέα συσκευή. Επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και δες όλα τα νέα μοντέλα.