7
Τεχνολογία

Οι χάρτες γίνονται καλύτεροι με τη βοήθειά σου

Οι χάρτες γίνονται καλύτεροι με τη βοήθειά σου
Οι ψηφιακοί χάρτες που χρησιμοποιείς καθημερινά έχουν πολλά λάθη. Μάθε πώς να τα διορθώνεις…

Κάποτε είχαμε τους τυπωμένους χάρτες, για να μας καθοδηγούν. Αν κάτι άλλαζε, έπρεπε να περιμένουμε τη νέα έκδοση, η οποία μπορεί να κυκλοφορούσε μήνες μετά. Έπειτα αποκτήσαμε GPS και, κάθε τόσο, έπρεπε να κατεβάσουμε τους ανανεωμένους χάρτες, τους οποίους διόρθωναν οι χαρτογράφοι. Τώρα, όμως, έχουμε απλά το Google Maps ή το Apple Maps, τα οποία μάλιστα μας καθοδηγούν με έξυπνο τρόπο, αποφεύγοντας σημεία με μποτιλιάρισμα ή κακούς δρόμους, ενώ μας δείχνουν και μαγαζιά, εστιατόρια, αξιοθέατα και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς. Κι όμως, ακόμη κι αυτοί οι χάρτες έχουν λάθη. Η δύναμη του Internet, όμως, σου επιτρέπει να μπεις και να διορθώσεις τυχόν προβλήματα, έτσι ώστε να βελτιώσεις τόσο τη δική σου χρήση, όσο και των υπολοίπων!
Και είναι απλό!

Google Maps

Ναι, μπορείς να διορθώσεις το Google Maps και από το app αλλά και από το site. Μπορείς να διορθώσεις και πληροφορίες για καταστήματα και επιχειρήσεις, ακόμη κι αν δεν έχεις καμία σχέση με αυτά. Απλά ανοίγεις το app του Google Maps και βρίσκεις το μέρος που θες, πχ εστιατόριο, καφέ ή οτιδήποτε άλλο, και πατάς πάνω στην κάρτα με τις πληροφορίες. Αν παρατηρήσεις λάθη, ακόμη κι αν είναι οι ώρες λειτουργίας, πάτα στο κουμπί Suggest an edit (υπάρχουν αρκετά) ή το Suggest changes για πιο γενικές αλλαγές.

Η διόρθωση στο site (από υπολογιστή) είναι παρόμοια. Όταν δεις κάτι που είναι λάθος, απλά κάνεις κλικ στις επιλογές Suggest an edit ή Suggest changes.

Μπορείς όμως να διορθώσεις και τους ίδιους τους χάρτες, προσθέτοντας δρόμους ή διορθώνοντας π.χ. ένα όνομα οδού. Ο τρόπος είναι ίδιος, τόσο στο site όσο και στο app. Εντόπισε το λανθασμένο σημείο στο χάρτη, κάνε κλικ ή παρατεταμένο πάτημα, άνοιξε το μενού με τις τρεις οριζόντιες γραμμές και επίλεξε το Send feedback. Στο μενού που θα παρουσιαστεί, μπορείς να προσθέσεις μια τοποθεσία ή να διορθώσεις ένα λάθος. Για παράδειγμα, αν έχεις επιλέξει κάποια οδό, το μενού θα έχει μια επιλογή με λεζάντα «Suggest an edit to…», όπου σου δίνονται επιλογές για να αλλάξεις το όνομα της οδού ή να τη μαρκάρεις ως σχεδιασμένη λάθος, κλειστή ή ιδιωτική. Μπορείς επίσης να μαρκάρεις μονόδρομους ή δρόμους που δεν υπάρχουν.

Προφανώς, όταν κάνεις κάποια διόρθωση, αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί προτού περάσει στο σύστημα. Λόγω του ότι οι διορθώσεις είναι ανοιχτές στους πάντες, το Google Maps έχει προσωπικό που ελέγχει τις προτεινόμενες διορθώσεις για λόγους ασφαλείας. Επίσης έχεις επιλογή να ανεβάσεις φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τις διορθώσεις σου, αλλά και σημείωμα, όπου μπορείς να προσθέσεις λεπτομέρειες ή, για παράδειγμα, link σε κάποιο site που επιβεβαιώνει τις διορθώσεις.

Για να προσθέσεις την επιχείρησή σου στο χάρτη, η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική από τις απλές διορθώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μπεις στη σελίδα Google My Business και να πατήσεις το Manage Now για να συμπληρώσεις τα απαραίτητα στοιχεία. Εκεί μπορείς να προσθέσεις φωτογραφίες, να ανεβάσεις (αν έχεις εστιατόριο ή μπαρ) το μενού ή άλλες πληροφορίες για να προσελκύσεις πελάτες. Προφανώς η Google απαιτεί κάποιου είδους επιβεβαίωση. Συνήθως θα στείλουν μια καρτ-ποστάλ στη διεύθυνση που έχεις δηλώσει, η οποία έχει έναν κωδικό επιβεβαίωσης, για να αποδείξεις τα λεγόμενά σου.

Apple Maps

Το Apple Maps διαθέτει παρόμοιες λειτουργίες διόρθωσης με το Google Maps. Μπορείς να προσθέσεις πληροφορίες που λείπουν, να αναφέρεις λάθη και να προσθέσεις στον κατάλογο τη δική σου επιχείρηση. Οι λειτουργίες αυτές είναι διαθέσιμες τόσο μέσω iPhone όσο και σε υπολογιστές Mac. Το μόνο που διαφέρει είναι η σειρά της διαδικασίας. Για παράδειγμα, στο iOS πρώτα θα πατήσεις το κουμπί Info και έπειτα θα επιλέξεις Add a Place ή Report an Issue, ενώ σε Mac θα πρέπει να ανοίξεις το μενού και να πατήσεις στο Report an Issue, το οποίο θα ανοίξει επιλογές μέσα στις οποίες υπάρχει και το Add a Place. Η διαδικασία, όμως, είναι πολύ παρόμοια με το Google Maps.

Για να προσθέσεις τη δική σου επιχείρηση, θα πρέπει να πας στο Apple Maps Connect και να συνδεθείς με το δικό σου Apple ID. Έπειτα προσθέτεις τις απαραίτητες πληροφορίες ως συνήθως. Για επιβεβαίωση, η Apple θα πάρει τηλέφωνο στον αριθμό που έχεις δηλώσει. Έπειτα, το προσωπικό του Apple Maps θα ελέγξει τα στοιχεία σου και θα εγκρίνουν (ή και όχι) την καταχώρισή σου εντός μίας εβδομάδας.

Η χρήση ψηφιακών χαρτών και πλοήγηση από το κινητό απαιτεί αξιόπιστο και γρήγορο δίκτυο 4G. Δες εδώ τα πακέτα σύνδεσης που προσφέρει η COSMOTE.