4
Υγεία & Fitness

Οπτογεννετική: όταν είδε ο τυφλός

Οπτογεννετική: όταν είδε ο τυφλός
Πρωτοποριακή έρευνα έδωσε σε τυφλό την ικανότητα να βλέπει, χρησιμοποιώντας γονίδια άλγης!

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών αλμάτων και στην ιατρική. Και ακόμη είμαστε, απλώς, στην αρχή! Στο κοντινό μέλλον θα δούμε πολλά περισσότερα, και για του λόγου το αληθές, σε αυτό το άρθρο έχουμε μια τέτοια εκπληκτική εφαρμογή της τεχνολογίας, της γενετικής και της ιατρικής! Ένας 58χρονος ο οποίος είχε χάσει την όρασή του σε νεαρή ηλικία, μπόρεσε να ξαναδεί!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: ο ασθενής είχε διαγνωστεί πριν από 40 χρόνια με την ασθένεια retinitis pigmentosa (μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια), μια ασθένεια η οποία καταστρέφει τους φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή, και το αποτέλεσμα ήταν πως είχε χάσει την όρασή του – ήταν μόλις και μετά βίας σε θέση να διακρίνει το σκοτάδι από το φως. Σε μια πρωτοποριακή εφαρμογή του νέου κλάδου της οπτογενετικής, οι επιστήμονες κατάφεραν να βελτιώσουν την όραση του ασθενούς σε σημείο ώστε να μπορεί να διακρίνει και να εντοπίσει ένα τετράδιο πάνω σε ένα τραπέζι!

Η θεραπεία ήταν άκρως πρωτοποριακή: οι επιστήμονες πρόσθεσαν ένα νέο φωτοευαίσθητο μόριο στο ένα μάτι του ασθενούς μέσω γονιδιακής θεραπείας, το οποίο ονομάζεται chrimson και το οποίο προέρχεται από μια μονοκύτταρη άλγη, η οποία είναι σε θέση να «αισθανθεί» το φως και να κινηθεί προς την πηγή του. Η ιδέα, όπως αναφέρει ο Botond Roska, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, ήταν να προσαρμόσουν τα γάγγλια του αμφιβληστροειδούς ώστε να αντιδρούν στο φως και να στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο!

Βέβαια, προτού αρχίσεις να πανηγυρίζεις (αν και θα έπρεπε), η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ο ασθενής δεν έχει ανακτήσει την όρασή του, δε μπορεί να διαβάσει ένα κείμενο, για παράδειγμα, ούτε να ξεχωρίσει αντικείμενα με αρκετή ακρίβεια, ενώ η όραση είναι μονοχρωματική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ένα τεράστιο πρώτο βήμα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες. Οι ίδιοι οι ερευνητές το γνωρίζουν πολύ καλά και αναφέρουν πως στο μέλλον, το επίπεδο όρασης που θα καταφέρουν να φτάσουν δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα. Πολλές φορές, όμως, αρκεί αυτή η μία απόδειξη του ότι κάτι γίνεται, για να ωθήσει κι άλλους να το προσπαθήσουν και, γιατί όχι, να το βελτιώσουν!

Αυτή τη στιγμή, η έρευνα χρηματοδοτείται από την εταιρεία GenSight, αλλά για την ώρα γνωρίζουμε μόνο για τον ένα ασθενή ο οποίος περιγράφεται στη δημοσίευση της έρευνας. Η ομάδα αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική η οποία ασχολείται με κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε ήδη για την εταιρεία RetroSense, η οποία ήταν και η πρώτη που εφάρμοσε την οπτογενετική σε ασθενή το 2016 – και η οποία εξαγοράστηκε από τον κολοσσό Allergan – αλλά και την Vedere Bio, μια άλλη εταιρεία η οποία αναπτύσσει θεραπείες μέσω οπτογενετικής. Το μέλλον σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!