8
Ψυχαγωγία

Ο Ήλιος ποζάρει στο φακό!

Ο Ήλιος ποζάρει στο φακό!
Δες την πιο εντυπωσιακή και λεπτομερή φωτογραφία του Ήλιου, σε απίστευτη ανάλυση, και θαύμασε το άστρο της ημέρας!

Προσοχή: δεν κοιτάμε ΠΟΤΕ τον ήλιο απ’ ευθείας και, πολύ περισσότερο, δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια για να δούμε τον ήλιο! Δεν είναι απλά πως υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης, είναι βέβαιο πως θα κάψεις τα μάτια σου και η ζημιά θα είναι μόνιμη!

Έχοντας γράψει την απαραίτητη προειδοποίηση, ερχόμαστε στο θέμα του άρθρου, το οποίο αφορά το άστρο της ημέρας, τον ζωοδότη Ήλιο! Εμείς τον βλέπουμε σχεδόν πάντα ως ένα πολύ φωτεινό κυκλάκι στον ουρανό ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα βαθύ πορτοκαλί δίσκο, όταν ανατέλλει ή όταν δύει. Προφανώς η φωτεινότητα του Ήλιου είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι τα μάτια μας μπορούν να διακρίνουν, κι αυτός είναι ο λόγος που τον βλέπουμε ομοιόμορφο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι!

Ο Ήλιος μας είναι ένα άστρο με συγκεκριμένες δομές και η επιφάνειά του δεν είναι καθόλου ομοιόμορφη. Αντιθέτως, θα λέγαμε πως μοιάζει… fluffy, κατά έναν περίεργο τρόπο, μιας και η επιφάνειά του καλύπτεται από στήλες υπέρθερμων αερίων, οι οποίες τον κάνουν να φαίνεται… χνουδωτός! Εκτός αυτού, η επιφάνειά του στιγματίζεται και από κενά, τα οποία σε εμάς φαίνονται ως σκοτεινές κηλίδες, αλλά και πιο ενεργητικές εκλάμψεις αερίων, τα οποία φαίνονται σαν… συντριβάνια!

Όλα αυτά δεν είναι παρά ένα στρώμα του Ηλίου, το οποίο ονομάζεται χρωμόσφαιρα και το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό! Αυτό κατέγραψε σε μια πολύ εντυπωσιακή φωτογραφία ο αστροφωτογράφος Andrew McCarthy, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ειδικά τροποποιημένο τηλεσκόπιο ώστε να βγάλει περίπου 150.000 φωτογραφίες του Ηλίου. Όταν τις συνδύασε όλες μαζί, σε μια διαδικασία η οποία διήρκεσε πάνω από 10 ώρες, πήρε το αποτέλεσμα που βλέπεις στις φωτογραφίες του άρθρου. Μετά μπήκε στο Twitter και έγραψε «σήμερα έβγαλα μια φωτογραφία του άστρου μας των 300 megapixels».

Η φωτογραφία βγήκε από την πίσω αυλή του σπιτιού του McCarthy, στην Αριζόνα, στις 29 Νοεμβρίου. Ο ίδιος ο McCarthy ονομάζει τη φωτογραφία Fire and Fusion (Φωτιά και Σύντηξη), καθώς αναδεικνύει την βίαιη και χαοτική φύση του Ηλίου, καθώς «ρεύματα μεγέθους πλανήτη ανεβαίνουν από την επιφάνεια, και χάνονται μπροστά στο μέγεθος κολοσσιαίων νημάτων και προεξοχών».

Ο ίδιος προσθέτει: «Εκτυφλωτικές εκρήξεις ενέργειας πηγάζουν από περιοχές αυξημένης μαγνητικής δραστηριότητας, ωθώντας και έλκοντας την επιφάνεια του Ηλίου, και δημιουργώντας εκπληκτικά σχήματα στην ατμόσφαιρα».

Προφανώς, και ο ίδιος ο McCarthy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας τους πάντες να μην προσπαθήσουν να βγάλουν φωτογραφίες του Ηλίου αν δεν ξέρουν καλά τι κάνουν, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν τυφλωθεί προσπαθώντας να δουν τον Ήλιο από τηλεσκόπιο. Το δικό του τηλεσκόπιο είναι κατάλληλα σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποβάλλει την πολύ υψηλή θερμοκρασία που παράγει ο Ήλιος, ενώ είναι “συντονισμένο” σε μία πολύ στενή περιοχή του φωτός, έτσι ώστε να μπορεί να “δει” τις λεπτομέρειες της χρωμόσφαιρας.

Αν θέλεις να αγοράσεις μια αφίσα, μπορείς να μπεις στο site του McCarthy https://cosmicbackground.io ή στο Instagram https://www.instagram.com/cosmic_background για να δεις περισσότερες φωτογραφίες του ιδίου.