14
Πολίτης του Σήμερα

Ο δεκάλογος του σωστού e-shopping

Ο δεκάλογος του σωστού e-shopping
Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι πιο ασφαλείς από ότι στο παρελθόν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν βάλεις το χέρι στο… ψηφιακό πορτοφόλι.

Έχεις ανακαλύψει κάτι σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα και θες οπωσδήποτε να το αγοράσεις, αλλά διστάζεις διότι δεν ξέρεις τίποτα από e-shopping; Δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα και κυρίως με ασφάλεια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και σε λίγο καιρό, το αντικείμενο του πόθου σου θα είναι στην πόρτα του σπιτιού σου.

Προφανώς, το πιο απαραίτητο στοιχείο μιας ιντερνετικής αγοράς, είναι – τι άλλο; – το ίδιο το Internet. Η COSMOTE, προσφέρει αξιόπιστο, γρήγορο Internet για τη σταθερή γραμμή σου χωρίς σκαμπανεβάσματα και κολλήματα στην ταχύτητα, κάνοντας το e-shopping μια ευχάριστη εμπειρία. Επίσης, με το ταχύτατο και αξιόπιστο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G της COSMOTE το οποίο καλύπτει κάθε γωνιά της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σου δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιείς απρόσκοπτα τις ηλεκτρονικές αγορές σου από το κινητό με ασφάλεια, σταθερότητα και ταχύτητα.

Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις είτε ξέρεις από ηλεκτρονικές αγορές, είτε όχι.

  1. Ασφάλεια συναλλαγών

Η εποχή όπου υπήρχε έστω και η ελάχιστη ανασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει περάσει. Όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούν πλέον κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Ωστόσο, μην δώσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας εάν δεν σιγουρευτείς ότι χρησιμοποιείται ασφαλές κανάλι επικοινωνίας μεταξύ browser και του καταστήματος. Αυτό φαίνεται από ένα μικρό λουκέτο στο URL του και από το https, αντί για το κλασικό http.

  1. Πλαστικό χρήμα

Οι ηλεκτρονικές αγορές πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα. Αυτό σημαίνει, πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα. Η πιο ασφαλής λύση είναι η προπληρωμένη κάρτα, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και άυλη. Η τράπεζα, δεν σου δίνει «πλαστικό», αλλά απλά έναν αριθμό. Η φόρτιση της κάρτας με χρήματα πραγματοποιείται είτε online, είτε μέσω ATM, είτε στο ταμείο της τράπεζας.

  1. Πληρωμή με PayPal

Ο πιο ασφαλής τρόπος ηλεκτρονικών συναλλαγών (ειδικά με τα καταστήματα του εξωτερικού) είναι μέσω PayPal. Για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να έχεις φτιάξει έναν λογαριασμό και να έχεις συνδέσει τον τραπεζικό σου λογαριασμό, ή την πιστωτική σου κάρτα με το PayPal. Το app του PayPal για το κινητό σου θα κάνει τις mobile συναλλαγές σου ακόμα πιο εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς. Αξιοποίησέ το με μια γρήγορη σύνδεση 4G.

paypal

  1. Προσοχή στα πρόσθετα έξοδα

Εάν αγοράσεις κάτι από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν είναι μόνο η τιμή του προϊόντος που σε ενδιαφέρει, αλλά και τα «ψιλά γράμματα», δηλαδή τα πρόσθετα έξοδα. Συνήθως υπάρχει κάποια χρέωση ανάλογα με τον τρόπο παραλαβής (ταχυδρομείο, courier), αλλά και πληρωμής (αντικαταβολή, κατάθεση, κάρτα).

  1. Δασμοί – τελωνείο

Όταν πραγματοποιείς online αγορές από την ΕΕ, δεν υπάρχουν δασμοί, παρά μόνο έξοδα μεταφοράς. Για αγορές από Κίνα ή ΗΠΑ εκτός του ότι τα έξοδα μεταφοράς είναι αυξημένα, ενδέχεται να απαιτηθεί και εκτελωνισμός.

Ειδικά για την Κίνα, εάν επιλέξεις απλό ταχυδρομείο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τελωνείο, ενώ για courier είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να κάνεις εκτελωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και την αξία του αντικειμένου που έχεις αγοράσει.

  1. Αμερικάνικο Amazon

Εάν αγοράσεις κάτι από το αμερικανικό Amazon, όλα τα πρόσθετα τέλη (τελωνείο, μεταφορικά, ΦΠΑ) θα τα πληρώσεις εκ των προτέρων και δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτε άλλο, ούτε να τρέχεις στο τελωνείο. Αυτή η δυνατότητα πάντως, ίσως δεν είναι διαθέσιμη για όλα τα προϊόντα, τα οποία θα έρθουν απ’ ευθείας στην πόρτα σου.

  1. Αγορές μέσω eBay

Το eBay είναι το μεγαλύτερο site δημοπρασιών, αλλά και το μεγαλύτερο online κατάστημα αφού πλέον όλα τα προϊόντα πωλούνται και με συγκεκριμένη τιμή. Οι αγορές πραγματοποιούνται (και) μέσω PayPal και μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ισχύει και εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Εάν το προϊόν που παρήγγειλες δεν ήρθε ποτέ ή ήταν ελαττωματικό το PayPal σε καλύπτει.

  1. Προβλήματα – επιστροφές

Η πολιτική επιστροφών είναι ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο που θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι όταν αγοράζεις ένα προϊόν μέσω του Διαδικτύου, έχεις προθεσμία 14 ημερών από την παραλαβή του για να αποφασίσεις αν θα το κρατήσεις ή όχι. Τα έξοδα επιστροφής σε βαρύνουν βέβαια.

  1. Εγγύηση

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, εάν ένα εμπόρευμα που αγόρασες αποδειχτεί ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται στα διαφημιζόμενα χαρακτηριστικά, ο έμπορος οφείλει να το επισκευάσει, να το αντικαταστήσει, να μειώσει την τιμή ή να σου επιστρέψει τα χρήματά σου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε προϊόν έχει ελάχιστη διετή εγγύηση.

  1. Προσοχή στις “περίεργες” διαφημίσεις

Τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Facebook, αγγελίες και διαφημίσεις που πωλούν προϊόντα πασίγνωστων brands (κυρίως γυαλιά, τσάντες, παπούτσια και ηλεκτρονικά) σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα περισσότερα από αυτά είναι απάτες που προσπαθούν να σου αποσπάσουν χρήματα. Μην δίνεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας σε κάποιο site που δεν έχεις ακούσει ποτέ ή από το οποίο λείπουν βασικές πληροφορίες, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την επικοινωνία και τα στοιχεία της εταιρείας.