7
Τεχνολογία

Ο μικρότερος υπολογιστής του κόσμου είναι πιο μικρός από κόκκο ρυζιού

Ο μικρότερος υπολογιστής του κόσμου είναι πιο μικρός από κόκκο ρυζιού
Μην φαντάζεσαι υπολογιστή με κεντρική μονάδα, οθόνη και πληκτρολόγιο. Ο μικρότερος υπολογιστής είναι στην ουσία ένας ολοκληρωμένος μικροεπεξεργαστής και δείχνει με τον πιο περίτρανο τρόπο την μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Παρόλο που ο όρος «υπολογιστής» μας φέρνει στο μυαλό την εικόνα ενός μικροσκοπικού PC στις άκρες των δαχτύλων μας, η ομάδα του πανεπιστημίου του Michigan έχει άλλη άποψη. Σε τόσο μικρές διαστάσεις δεν μπορούν να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα κυκλώματα με τις λειτουργίες και φυσικά με τις πηγές ενέργειας που ξέρουμε και χρησιμοποιούμε στον μακρόκοσμο. Ο μικρότερος υπολογιστής του κόσμου που δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Michigan με διάσταση 0,3mm x 0,3mm ξεπερνώντας την αντίστοιχη υλοποίηση της IBM που είχε διάσταση 1mm x 1mm. Ο αγώνας στην αρένα της σμίκρυνσης της τεχνολογίας φαίνεται αδυσώπητος.

Ο μικροσκοπικός αυτός «υπολογιστής» λειτουργεί ως αισθητήρας θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς παλμούς. Για παράδειγμα στον κλάδο της ιατρικής, έχει την δυνατότητα να καταγράφει και να μεταδίδει θερμοκρασίες σε μια συστάδα κυττάρων εντός ενός όγκου με ποσοστό σφάλματος περίπου 0,1 βαθμούς Κελσίου. «Δεδομένου ότι ο αισθητήρας θερμοκρασίας είναι μικρός και βιοσυμβατός, μπορούμε να τον εμφυτεύσουμε σε ένα ποντίκι ώστε να αναπτυχθούν γύρω του καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Gary Luker, καθηγητής ραδιολογίας και βιοϊατρικής μηχανικής. «Χρησιμοποιούμε αυτόν τον αισθητήρα για να διερευνήσουμε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας εντός του όγκου και εκ του αποτελέσματος να προσδιορίσουμε την επιτυχία ή την αποτυχία μιας θεραπείας».

Σύμφωνα με τον David Blaauw, ηγετικό μέλος της ομάδας του πανεπιστημίου του Michigan, η κατασκευή αυτού του «υπολογιστή» δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Λόγω του μικρού του μεγέθους το εξωτερικό περίβλημα του συστήματος είναι διαφανές που σημαίνει ότι τα κυκλώματα εκτίθενται στο φως. Γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να ανακαλύψουν νέους τρόπους κατασκευής των κυκλωμάτων ώστε να είναι εξίσου χαμηλής ισχύος, αλλά και να μπορούν να αντέξουν το φως.

Μπορεί μέχρι στιγμής να έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για της ανάγκες της ογκολογίας, αλλά ο μικροσκοπικός «υπολογιστής» είναι αρκετά ευέλικτος και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος και σε άλλους τομείς, όπως στις κάμερες παρακολούθησης, σε δεξαμενές πετρελαίου, σε μελέτες για τον καρκίνο κ.λπ. Φυσικά στην πορεία μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες χρήσεις του που δεν είχε καν φανταστεί η ομάδα του πανεπιστημίου.