14
Πολίτης του Σήμερα

Ο σωστός τρόπος για να κάνεις τα φώτα σου έξυπνα

Ο σωστός τρόπος για να κάνεις τα φώτα σου έξυπνα
… δεν είναι να αλλάξεις τις λάμπες με έξυπνες, αλλά να μετατρέψεις αυτές που έχεις; Πώς; Με τη νέα συσκευή της Philips που μπαίνει μέσα στους διακόπτες.

Το smart home έρχεται όλο και πιο κοντά. Έχουμε έξυπνες πρίζες, έξυπνους αισθητήρες, έξυπνα τηλεχειριστήρια, θερμοστάτες με Wi-Fi, κάμερες ασφαλείας, ακόμη και έξυπνες λάμπες. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι οι νέες συσκευές. Το πρόβλημα είναι το πως θα ενσωματωθούν οι παλιές, «χαζές» συσκευές μέσα στο έξυπνο σπίτι. Και τι πιο χαζό από τα πατροπαράδοτα φώτα.

Ο έλεγχος των φώτων γίνεται εύκολος, απλά βάζοντας είτε μια έξυπνη λάμπα σε ένα φωτιστικό, είτε μια έξυπνη πρίζα σε ένα λαμπατέρ, συσκευές σαν κι αυτές που θα βρείτε εδώ. Τα σπίτια, όμως, δεν βασίζονται στα λαμπατέρ, αλλά στα κανονικά φώτα, τα οποία έχουμε όλοι σε τοίχους και ταβάνια, τα οποία ανοιγοκλείνουμε από τους επιτοίχιους διακόπτες. Ακόμη κι αν βάλεις μια έξυπνη λάμπα στο φωτιστικό, για να μπορείς να την αναβοσβήνεις μέσα από το smartphone σου, θα πρέπει να έχεις τον διακόπτη μονίμως αναμμένο. Αν γυρίσεις τον διακόπτη στο κλειστό, ό,τι και να λέει το app, η λάμπα θα παραμείνει σβηστή. Πως μπορούν να συμβιβαστούν αυτά τα δύο;

Εδώ έρχεται η Philips, η οποία κυκλοφόρησε ένα νέο εξάρτημα, το οποίο σου επιτρέπει να ελέγξεις τα φώτα σου, ακόμη κι αν υπάρχει διακόπτης. Πως; Το εξάρτημα αυτό ονομάζεται Wall Switch Module και μπαίνει πίσω από τον διακόπτη, στο κουτάκι που υπάρχει στον τοίχο του σπιτιού σου, και συνδέεται τόσο με τον διακόπτη όσο και με το ρεύμα!

Πρακτικά, το εξάρτημα της Philips μετατρέπει τον διακόπτη σου, από διακόπτη ρεύματος σε διακόπτη ελέγχου. Δηλαδή, ο παλιός διακόπτης δεν θα κόβει το ρεύμα προς τη λάμπα, αλλά θα ανοίγει ή θα κλείνει μια μικρή επαφή στο εξάρτημα της Philips. Το εξάρτημα της Philips θα έχει την ευθύνη να δώσει ρεύμα στη λάμπα (ή φωτιστικό) ή να το διακόψει. Προφανώς δεν θα “γυρίσει” τον διακόπτη στο off αν κλείσεις το φως από το κινητό, ούτε θα τον ξαναγυρίσει στο on αν ανάψεις το φως με φωνητική εντολή. Αλλά αν είναι σβηστό το φως και αλλάξεις θέση στον διακόπτη, θα το ανάψει. Με άλλα λόγια, ο διακόπτης πλέον δεν θα έχει θέση on και off.

Το module της Philips λειτουργεί με μια μικρή μπαταρία, η οποία, σύμφωνα με τη Philips, διαρκεί περίπου 5 χρόνια. Αυτό ίσως αποθαρρύνει κάποιους, μιας και κάθε 5 χρόνια θα πρέπει να ανοίγεις τον διακόπτη για να αλλάξεις μπαταρία – κάτι που ίσως χρειαστεί και ηλεκτρολόγο, αν δεν ξέρεις. Επίσης, για όσους πάσχουν από… OCD ή είναι υποχόνδριοι, η θέα διακοπτών σε τυχαίες θέσεις, οι οποίες δεν θα είναι ομοιόμορφες και δεν θα αντιστοιχούν στην κατάσταση του κάθε φωτιστικού, ίσως τους κάνει να απορρίψουν τέτοιους νεωτερισμούς και να επενδύσουν σε πλήρως ψηφιακούς έξυπνους διακόπτες – όπως το Hue Dimmer Switch της Philips, το οποίο είναι ένα πλήρες dimmer με διακόπτη!