8
Ψυχαγωγία

Παίζεις μουσική; Φτιάξε το δικό σου οικιακό στούντιο

Παίζεις μουσική; Φτιάξε το δικό σου οικιακό στούντιο
Συμβουλές εξοπλισμού, λογισμικού και συνδέσεων για να παίζεις, αλλά και να γράφεις τη δική σου μουσική στο σπίτι.

Αν έχεις το «σαράκι» της μουσικής μέσα σου, μπορείς να φτιάξεις ένα στούντιο και να συνθέτεις τα δικά σου κομμάτια μόνος σου, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνεις σε επαγγελματικά στούντιο. Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζεις θεωρία της μουσικής ούτε να ξέρεις να παίζεις κάποιο όργανο.

Το πρώτο βήμα για να φτιάξεις το δικό σου οικιακό στούντιο είναι να αποφασίσεις τι θες να κάνεις. Θέλεις να φτιάξεις ένα στούντιο ηχογράφησης; Θέλεις ένα θάλαμο για να τραγουδάς ή απλά θες κάτι για να παράγεις μουσική μέσω υπολογιστή; Το να ξέρεις τι θες να φτιάξεις θα σε καθοδηγήσει όσον αφορά τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς.

Εξοπλισμός

Το επόμενο βήμα είναι να μαζέψεις τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εδώ μπαίνουν ενισχυτές, μικρόφωνα, μίκτες, ηλεκτρικά όργανα, αλλά και καλώδια για να τα συνδέσεις όλα αυτά. Προφανώς θα χρειαστείς και έναν υπολογιστή· σχεδόν όλοι οι υπολογιστές των τελευταίων τριών – τεσσάρων χρόνων είναι επαρκείς. 

Προσπάθησε να πάρεις μια ποιοτική κάρτα ήχου, όπως η M-Audio Fast Track Pro ή η Digidesign Mbox 2 Mini. Επίσης η γνωστή εταιρεία Creative Labs διαθέτει σειρά επαγγελματικών καρτών ήχου υπό την ονομασία EMU. Πολύ χρήσιμα είναι τα ηχεία monitor, αν θες να ασχοληθείς σοβαρά με τη μουσική. Τα M-Audio Studiophile BX8a και τα KRK RP-8 Rokit είναι καλά ενώ, αν έχεις χρήματα, κοίτα τα Mackie HR824 Studio Monitors.

Αν θες να ασχοληθείς με hip-hop, techno ή dance, ένα σετ πικάπ είναι χρήσιμο για να κάνεις scratch. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις DJ software όπως το Traktor ή το Serato και κάποιο DJ controller. Πολύ χρήσιμο είναι ένα midi keyboard αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα midi, για να γράψεις κομμάτια μουσικής. Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις κάτι εξεζητημένο, αλλά ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Το keyboard βοηθά πολύ στο να έχεις κάτι υλικό πάνω στο οποίο να παίζεις τη μουσική σου.

Τρίτο βήμα, να βρεις κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας μουσικής. Πολύ γνωστά είναι τα Pro Tools, Cubase, Reason και FL Studio για τα Windows, ενώ το Logic είναι δημοφιλές στα Mac. Τα Mac περιλαμβάνουν ένα τέτοιο πρόγραμμα που ονομάζεται GarageBand, το οποίο είναι πολύ καλό για αρχάριους, αλλά καλύτερα θα είναι να περάσεις σε κάτι πιο προχωρημένο, αν θες να δημιουργήσεις μουσική επαγγελματικού επιπέδου.

Επόμενο βήμα, η διασύνδεση. Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να κρατήσεις την καλωδίωση απλή. Για καλύτερα αποτελέσματα, σύνδεσε την κάρτα ήχου σε ένα μίκτη (ή ενισχυτή) και έπειτα στα ηχεία monitor. Για ηχογράφηση, πέρνα τα όργανα ή το μικρόφωνο από τον μίκτη (αφού βεβαιωθείς πως το σήμα είναι τέλειο) και από τον μίκτη στην είσοδο της κάρτας ήχου. Μάθε πως να κάνεις εγγραφή ήχων από την γραμμή εισόδου και πως να συνθέτεις κομμάτια από εγγραφές. Επίσης μάθε πως μετατρέπεις τη σύνθεσή σου σε αρχείο WAV ή  MP3. Διάλεξε ένα δωμάτιο του σπιτιού σου για studio. Αν μπορείς, ηχομόνωσέ το με ειδικά υλικά. Αν όχι, τουλάχιστον προσπάθησε να βρεις ειδικό χαλί ή μονωτικά για να μειώσεις τους εξωτερικούς ήχους.

Ξεκίνα με απλά κομμάτια. Διάλεξε ένα απλό beat. Πρόσθεσε μπάσο, πιάνο ή φωνητικά. Άρχισε το μιξάρισμα και μην φοβάσαι να κάνεις πειραματισμούς. Στην αρχή, δεν πρόκειται να γράψεις κανένα αριστούργημα. Ο σκοπός είναι να πειραματιστείς και να βρεις το δικό σου ήχο. Απλά προσπάθησε να το διασκεδάσεις!

Από τη στιγμή που έχεις μάθει τα βασικά, μπορείς να ξεκινήσεις τις… καταδύσεις σε μεγαλύτερο βάθος. Βάλε μπόλικα tracks μαζί, πειραματίσου με εφέ, δοκίμασε plugins, λούπες, διαφορετικό hardware και ό,τι άλλο μπορεί να πέσει στα χέρια σου.

Καλές εγγραφές!