8
Ψυχαγωγία

Παίζοντας παλιά παιχνίδια στο PC

Παίζοντας παλιά παιχνίδια στο PC
Για όσους θέλουν να ζήσουν τις παλιές δόξες του PC gaming μπορούν να εγκαταστήσουν το DOSBox Pure τη νέα έκδοση του θρυλικού προγράμματος για τους λάτρεις του retro gaming.

Οι παλιές αγάπες δεν έφυγαν ποτέ! Μπορεί οι εποχές κι ο χρόνος να τις ξεπέρασαν, όμως στην καρδιά μας παρέμειναν σε μια μικρή ζεστή γωνία. Ποιος δε θυμάται τα παιχνίδια που έπαιζε στον πρώτο του υπολογιστή; Δεν έχει σημασία αν ήταν Spectrum, Amstrad, Commodore, Atari ή Amiga. Τα τελευταία λίγα χρόνια, το retro-gaming έχει κάνει δυναμική επιστροφή και η αγορά των μεταχειρισμένων παλιών υπολογιστών έχει γιγαντωθεί, φτάνοντας σε εξωπραγματικές τιμές για μηχανήματα 30 και βάλε ετών. Βέβαια, αν θες απλά να παίξεις ένα-δυο παιχνίδια, υπάρχουν και οι εξομοιωτές, μιας και η ισχύς των σημερινών υπολογιστών είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή των παλιών υπολογιστών. Επομένως, μπορείς να έχεις ένα μικρό πρόγραμμα, το οποίο να εξομοιώνει μια εικονική Amiga ή ένα εικονικό Spectrum στα Windows. Τι γίνεται, όμως, αν θες να παίξεις παλιά PC games;

Θα περίμενε κανείς να είναι ακόμη πιο απλό, μιας και όλοι οι σημερινοί υπολογιστές είναι, σε επίπεδο hardware, απολύτως συμβατοί ακόμη και με το πρώτο IBM PC! Κι όμως! Το γεγονός πως τα παιχνίδια τότε «μιλούσαν» απ’ ευθείας στο hardware συν το γεγονός πως αυτό το hardware δεν είχε drivers αλλά απλώς υπάκουε σε κάποιες πολύ «χαλαρές» προδιαγραφές, έκανε τη συμβατότητα δύσκολη. Ουσιαστικά, έπρεπε κάποιος να φτιάξει σε κώδικα ένα εικονικό PC το οποίο να τρέχει πάνω στο τωρινό, μέσα από τα Windows!

Αυτό έγινε στις αρχές της προ-προηγούμενης δεκαετίας (δηλαδή του 2000), όταν οι υπολογιστές άρχισαν να ξεφεύγουν τόσο, που για να τρέξει κανείς παλιό παιχνίδι θα χρειαζόταν… πρακτικά ένα παλιότερο PC. Το project ονομάστηκε DOSBox και ήταν η απαρχή για ένα virtual retro PC εντός του οποιουδήποτε σύγχρονου PC. Ακόμη κι έτσι, όμως, το DOSBox απαιτούσε ρυθμίσεις και παραμέτρους, πρακτικά περισσότερες απ’ όσες θα ήθελε ένα κανονικό παλιό PC, ρυθμίσεις οι οποίες διέφεραν για κάθε ένα παιχνίδι. Και βέβαια, αν ήθελες υποστήριξη συγκεκριμένης κάρτας ήχου… εκεί τα πράγματα περιπλέκονταν ακόμη περισσότερο. Και βέβαια, έπρεπε να περάσεις τα παιχνίδια στον εικονικό δίσκο του DOSBox.

Τώρα, όμως, έχουν περάσει πολλά χρόνια και έρχεται το DOSBox Pure, το οποίο αποτελεί ένα παρακλάδι του DOSBox, και το οποίο φιλοδοξεί να κάνει τα πράγματα απλά για όλους. Το DOSBox Pure σου επιτρέπει να το φορτώσεις ακόμη κι από αρχείο ZIP ή disk image! Απλά το κατευθύνεις προς το directory στο οποίο έχεις αποθηκευμένα τα αρχεία του παιχνιδιού κι αυτό τα αποσυμπιέζει (αν χρειάζεται) ή κάνει mount τα disk images!

Τώρα, όλα αυτά δουλεύουν με μια προϋπόθεση: πως έχεις ακόμη τις δισκέττες ή έστω τα αρχεία των παιχνιδιών αποθηκευμένα κάπου. Υπάρχουν μέρη στο Internet απ’ όπου μπορείς να κατεβάσεις κάποια, τα οποία είναι πλέον ελεύθερα, αλλά σε γενικές γραμμές, η διάθεση παλιών παιχνιδιών, έστω και ηλικίας άνω των τριών δεκαετιών, δεν είναι ξεκάθαρα σαφές αν είναι νόμιμη.

Σε κάθε περίπτωση, το DOSBox Pure τώρα σου επιτρέπει να τρέξεις παλιά παιχνίδια (που έχεις), στον τωρινό σου υπολογιστή! Υπάρχουν εκδόσεις για Windows και Linux, αλλά και για Raspberry Pi, αν θες να φτιάξεις ένα ξεχωριστό retro gaming machine!

Δες το βίντεο για να πάρεις μια ιδέα για τα πλεονεκτήματα του DOSBox Pure: www.youtube.com/watch?v=rHkIz4-SewI