6
Πολιτισμός

Παλαιοντολογία και VR από το σπίτι

Παλαιοντολογία και VR από το σπίτι
Από τα μουσεία και τις γκαλερί το Google Arts & Culture ταξιδεύει στο χρόνο και σου επιτρέπει να δεις και να εξερευνήσεις μέσω εικονικής πραγματικότητας, ζωγραφιές από προϊστορικούς ανθρώπους. Και όλα αυτά #ApoToSpiti.

Όλα αυτά τα χρόνια σε πληροφορούμε για διάφορα πράγματα τα οποία κάνει η Google και τα οποία μας έχουν εντυπωσιάσει. Μεταξύ αυτών, σου έχουμε μιλήσει για μουσεία, γκαλερί, μνημεία ή και αξιοθέατα. Η Google δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια εμπλουτίζοντας συνεχώς το πρόγραμμα Arts & Culture. Η τελευταία προσθήκη είναι το σπήλαιο Chauvet στην περιοχή Ardèche της Γαλλίας.

Τι είναι αυτό; Είναι ένα μοναδικό σπήλαιο το οποίο δεν περιέχει μόνο σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλά μοναδικές τοιχογραφίες της προϊστορικής εποχής!

Προφανώς, η χρονολόγηση των τοιχογραφιών είναι αδύνατη μιας και μιλάμε για βράχους, αλλά με βάση τη ραδιοχρονολόγηση άλλων ευρημάτων εντός του σπηλαίου, οι τοιχογραφίες τοποθετούνται 36.000 χρόνια στο παρελθόν!

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε μόλις το 1994 και την αμέσως επόμενη χρονιά έκλεισε για το κοινό, για να αποφευχθεί η καταστροφή των τοιχογραφιών από τους επισκέπτες. Μάλιστα, η Γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα ακριβέστατο αντίγραφο του σπηλαίου σε ένα κοντινό άδειο σπήλαιο, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί το κοινό. Επειδή, όμως, το κοινό μπορεί να βρίσκεται μακριά, η virtual περιήγηση της Google είναι το αμέσως καλύτερο που έχουμε!

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Chauvet: Meet the Ancestors» και περιλαμβάνει 54 περιοχές ενδιαφέροντος και συνολικά πάνω από 350 ψηφιοποιημένα εκθέματα. Μέσα σε αυτά θα δεις την εντυπωσιακή τοιχογραφία των αλόγων, αλλά και ένα κρανίο αρκούδας το οποίο άφησε πίσω του κάποιος από τους προηγούμενους «ενοίκους» του σπηλαίου.

Η Google έχει δημιουργήσει και μια δεκάλεπτη παρουσίαση για συσκευές VR όπως το HTC Vive και το Oculus Rift. Το δωρεάν app διαθέτει 12 «στάσεις» οι οποίες αφορούν τα περίχωρα του σπηλαίου καθώς και κάποιες από τις πιο διάσημες τοιχογραφίες του. Μάλιστα, η διήγηση γίνεται με τη φωνή της Daisy Ridley (Star Wars) στα αγγλικά και της Cécile de France (The New Pope) στα γαλλικά, ενώ περιλαμβάνονται και σχόλια από τους επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για το σπήλαιο.

Δες το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=cvRSYnv7ESs

Προφανώς, υπάρχει λύση και για όσους δεν διαθέτουν VR headset όπως αυτά που θα βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μέσω βίντεο που είναι διαθέσιμο στο YouTube. Παράλληλα, η Google διαθέτει και τη λειτουργία Pocket Gallery στο app Arts & Culture, μέσω της οποίας μπορείς να περιηγηθείς σε μια αναπαράσταση του σπηλαίου σε φυσικό μέγεθος.

Λοιπόν, τι περιμένεις; Η ευκαιρία είναι τέλεια! Άνοιξε το app για Android και iOS ή φόρα το headset σου και μπες στον κόσμο της προϊστορίας και των απαρχών του ανθρώπινου πολιτισμού.