4
Υγεία & Fitness

Παρακολούθηση ύπνου χωρίς κάμερα ή smartwatch. Πώς γίνεται;

Παρακολούθηση ύπνου χωρίς κάμερα ή smartwatch. Πώς γίνεται;
Με την Google όλα γίνονται. Το νέο Nest Hub της, μπορεί μεταξύ άλλων να παρακολουθεί τον ύπνο σου χωρίς να χρειάζεται κάμερα ή κάποια άλλη φορετή συσκευή.

Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη σωματική λειτουργία. Το πόσο καλά κοιμόμαστε το βράδυ μπορεί να επηρεάσει το πως θα κυλήσει η μέρα μας, αν θα έχουμε νεύρα, αν θα νιώθουμε κουρασμένοι, αν θα είμαστε δημιουργικοί και καλοδιάθετοι. Εδώ και λίγα χρόνια, έχουμε δει να πληθαίνουν οι συσκευές που σχεδιάζονται για να παρακολουθούν (και) τον ύπνο μας. Οι περισσότερες από αυτές απαιτούν είτε να φοράς κάτι στο χέρι σου, είτε να βάλεις κάτι κάτω από το μαξιλάρι ή το στρώμα σου, ή να έχεις μια κάμερα στραμμένη πάνω σου καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου. Όλοι αυτοί, όμως, υπολόγιζαν χωρίς… τη Google!

Η Google εξελίσσει πολλές τεχνολογίες, οι οποίες πολλές φορές βρίσκουν εφαρμογή εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Όπως για παράδειγμα η τεχνολογία ονόματι Soli, η οποία αναπτύχθηκε ως τρισδιάστατο υποκατάστατο των touchscreens. Πριν λίγα χρόνια, η Google έψαχνε τρόπο να ανιχνεύει τις κινήσεις των χεριών του χρήστη μπροστά από την οθόνη του smartphone, χωρίς να υπάρχει επαφή με την οθόνη. Αυτές οι προσπάθειες έδωσαν ένα μικροσκοπικό σύστημα το οποίο λειτουργεί εν είδει ραντάρ και μπορεί να ανιχνεύει κινήσεις και αναταράξεις στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του χώρου!

Λοιπόν, αυτή η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στο νέο Nest Hub, μια συσκευή η οποία διαθέτει οθόνη 7 ιντσών και συνδέεται με τον λογαριασμό σου στη Google. Μέσα από το Nest Hub μπορείς να δεις βίντεο από το YouTube, να δεις το ημερολόγιό σου μέσω του Google Calendar, να δεις φωτογραφίες, να δώσεις εντολές στον Assistant, και πολλά άλλα. Το μόνο που δεν διαθέτει το Nest Hub είναι κάμερα.

Αυτή ακριβώς η έλλειψη είναι και το δυνατό σημείο του Nest Hub όσον αφορά την παρακολούθηση του ύπνου. Το σύστημα της Google μπορεί και καταγράφει τις κινήσεις σου όσο εσύ κοιμάσαι, αλλά χωρίς να σε βιντεοσκοπεί! Αλλά ακόμη και ο ήχος που καταγράφει, παραμένει εντός της συσκευής όπου γίνεται η επεξεργασία για να καταλάβει το σύστημα αν έβηξες, αν ροχαλίζεις ή αν απλά… σου έπεσε το τηλεκοντρόλ στο πάτωμα. Ακόμη και ο ρυθμός της αναπνοής σου αναλύεται τοπικά, χωρίς να αποστέλλεται τίποτε στους servers της  Google. Επίσης υπάρχει και αισθητήρας θερμοκρασίας, μιας και η θερμοκρασία του χώρου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Μάλιστα, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη κι αν κοιμάσαι μαζί με κάποιον άλλο, αρκεί να είσαι μόνος σου όταν το ρυθμίζεις.

Το Nest Hub είναι ήδη διαθέσιμο για προπαραγγελίες και κοστίζει 99 δολάρια από τη Google, κάτι που δεν είναι καθόλου ακριβό, δεδομένου του ότι περιλαμβάνει οθόνη 7 ιντσών. Αν σου κίνησε το ενδιαφέρον η παρακολούθηση ύπνου με… ραντάρ, τότε σπεύσε!