4
Υγεία & Fitness

Πιο ακριβείς διαγνώσεις με AR

Πιο ακριβείς διαγνώσεις με AR
Σύντομα η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα βοηθά τους γιατρούς να βελτιώνουν την ακρίβεια των διαγνώσεων σε καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα, η Google προσπαθεί να φτιάξει ένα μικροσκόπιο με ενσωματωμένη τεχνολογία AR για το σκοπό αυτό.

Η Google είναι μια εταιρεία η οποία, αν και ξεκίνησε την πορεία της απλά ως ένα ψαχτήρι στο Internet, επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και αναπτύσσει ριζοσπαστικές τεχνολογίες σε διάφορους τομείς. Έχουμε δει μερικά δείγματα τέτοιων τεχνολογιών τόσο στα προϊόντα της όσο και σε συσκευές οι οποίες ποτέ δεν ξεπέρασαν το επίπεδο του πρωτοτύπου. Έχουμε δει τρομακτικές βελτιώσεις στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, τόσο που πλέον μπορεί να κάνει μετάφραση ομιλίας σε πραγματικό χρόνο, έχουμε δει smartphones με εκπληκτικές ικανότητες στη φωτογράφιση, αν και οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται είναι απλοί, έχουμε δει ακόμη και συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας να βοηθούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Εκεί που συναντώνται πολλές τεχνολογίες μαζί, όμως, στο σημείο τομής, εκεί είναι το μέρος που βρίσκουμε πραγματικά ριζοσπαστικές ιδέες.

Αυτή τη φορά, η Google σε συνεργασία με το Defense Innovation Unit του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ σκοπεύουν να δώσουν στους γιατρούς ένα εκπληκτικό εργαλείο! Ένα μικροσκόπιο στο οποίο θα συνδυάζεται τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας AR με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης! Ο στόχος αυτού του εργαλείου είναι η καλύτερη διάγνωση και ο εντοπισμός καρκινικών κυττάρων σε δείγματα από βιοψίες.

Αυτή τη στιγμή, ένα 5% των βιοψιών οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση, απλώς διότι είναι πολύ εύκολο, ακόμη και γιατροί με τεράστια εμπειρία, να μην προσέξουν κάποια λεπτομέρεια ή να τους διαφύγει κάτι. Αυτό το ποσοστό στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σε περίπου 12 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο.

Η Google πιστεύει πως μπορεί να βοηθήσει! Η χρήση της τεχνολογίας TensorFlow για την εκπαίδευση μοντέλων machine learning, σε συνδυασμό με το Google Cloud Healthcare API, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων, ενώ παράλληλα να αυξήσουν και την προστασία των δεδομένων των ασθενών.

Προφανώς, η Google δεν λέει πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει τις διαγνώσεις· αντιθέτως, το σύστημα θα εντοπίζει σημεία τα οποία θα υποδεικνύει στον γιατρό που κάνει τη βιοψία, για να τα προσέξει καλύτερα. Και εδώ έρχεται και «κουμπώνει» και η δεύτερη τεχνολογία, το AR, δηλαδή η επαυξημένη πραγματικότητα. Αλλά αντί για κάποιο headset, οι πληροφορίες θα εμφανίζονται στο μικροσκόπιο ως ένα δεύτερο επίπεδο, περνώντας στον γιατρό πληροφορίες για τις περιοχές που το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εντοπίσει ως ύποπτες, ώστε να κάνει καλύτερη διάγνωση.

Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορούν να μειώσουν σημαντικά αυτό το 5% των λανθασμένων διαγνώσεων σε μεγάλο βαθμό.

Οι πρώτες δοκιμές του συστήματος θα γίνουν σε διάφορα νοσοκομεία και εργαστήρια του στρατού των ΗΠΑ, όπως και σε νοσοκομεία του ταμείου αποστράτων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Αν το σύστημα καταφέρει και ικανοποιήσει τους γιατρούς, η χρήση του θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερα κέντρα υγείας και νοσοκομεία του στρατού των ΗΠΑ!