16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πληκτρολόγιο για τυφλούς σε οθόνη; Κι όμως!

Πληκτρολόγιο για τυφλούς σε οθόνη; Κι όμως!
Χωρίς τη χρήση εξειδικευμένου hardware, η Google (ποιος άλλος;) κατάφερε να δημιουργήσει ένα εικονικό πληκτρολόγιο Braille για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης.

Το σύστημα braille είναι αυτό που έφερε την επανάσταση και επέτρεψε σε τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης να διαβάζουν. Αν και ήδη μετρά πάνω από 150 χρόνια ζωής, το σύστημα αυτό συνεχίζει και βρίσκεται σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Η ίδια η φύση των κινητών τηλεφώνων, όμως, κάνει δύσκολη την χρήση τους για δακτυλογράφηση, μιας και δεν είναι το ευκολότερο πράγμα να συνδέεις ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο braille κάθε φορά που θες να κάνεις ένα post. Ως συνήθως, η Google μέσω του εκπληκτικού της εργαστηρίου ειδικών τεχνολογιών, φαίνεται πως έλυσε το πρόβλημα.

Το TalkBack είναι ένα εικονικό πληκτρολόγιο braille, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο ίδιο το Android και να δώσει τη δυνατότητα σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης να πληκτρολογήσουν, χωρίς την ανάγκη εξωτερικών συσκευών.

Η ομάδα της Google συνεργάστηκε με εξειδικευμένους developers αλλά και χρήστες συστημάτων braille για να αναπτύξει το TalkBack, διασφαλίζοντας το ότι θα είναι εύκολο στη χρήση και κατανοητό σε κάθε χρήστη.

Πως λειτουργεί; Η εικόνα της Google κάνει πολύ κατανοητά τα πράγματα, αλλά εν συντομία χρησιμοποιεί το τυπικό (για braille) σύστημα έξι πλήκτρων. τα οποία αντιστοιχούν στα έξι σημεία του συστήματος braille.

Το TalkBack αναλαμβάνει το ρόλο πληκτρολογίου, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο μιας εφαρμογής ή μιας ιστοσελίδας υπάρχει σημείο εισαγωγής κειμένου. Το πληκτρολόγιο ενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο που αλλάζεις γλώσσα στο πληκτρολόγιο.

Το πληκτρολόγιο TalkBack κυκλοφορεί ήδη για όλες τις εκδόσεις Android από την 6.0 και έπειτα, λειτουργεί σε όλες τις εφαρμογές και τα apps του κινητού και υποστηρίζει, για την ώρα, Αγγλικά σε braille grade 1 και 2.