1015
Smart Cities

Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τώρα έρχεται το ηλεκτρικό τρακτέρ!

Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τώρα έρχεται το ηλεκτρικό τρακτέρ!
Το στούντιο Pininfarina και η New Holland παρουσίασαν τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό τρακτέρ το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που καλλιεργούμε!

Πολλοί το έχουν οραματιστεί, αλλά τελικά τα τρακτέρ παραμένουν ίδια εδώ και δεκαετίες. Η New Holland, εταιρεία η οποία έχει μακραίωνη παράδοση σε αγροτικά οχήματα, έχει άλλη άποψη. Η εταιρεία μπορεί να φέρει όνομα αμερικάνικο, εδώ και αρκετά χρόνια όμως είναι ιταλική και ανήκει στη FIAT! Αυτός ήταν και ο λόγος (μάλλον) που συνεργάστηκε με το γνωστό σχεδιαστικό κέντρο Pininfarina για να παντρέψουν το κλασσικό και το μοντέρνο, δημιουργώντας ένα τρακτέρ για ειδικές αποστολές!

Το νέο όχημα της New Holland ονομάζεται Straddle Concept και, δυστυχώς, για την ώρα παραμένει concept. Έχει δημιουργηθεί, δε, για να λύσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα: την καλλιέργεια σταφυλιών σε αμπελώνες των πιο διάσημων περιοχών, όπως η Champagne και η Burgundy. Σε τέτοιες περιοχές, οι αμπελώνες συνήθως βρίσκονται σε πλαγιές λόφων, κάποιες φορές με ιδιαίτερη κλίση, και έχουν στενές σειρές από κλήματα, τα οποία χωρίζουν στενοί διάδρομοι πλάτους λιγότερο από 1,5 μέτρο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σταφύλια μαζεύονται συνήθως με το χέρι, ενώ η καλλιέργεια γίνεται με τρακτέρ τα οποία περνούν από πάνω! Το Straddle είναι ένα τρακτέρ το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να λειτουργεί σε τέτοιες συνθήκες, αλλά και να φέρει την αιχμή της τεχνολογίας στους παραγωγούς, ενώ ταυτοχρόνως είναι οικολογικό!

Το σχήμα του, όπως μπορείς να δεις και από τις φωτογραφίες, είναι εντελώς… διαστημικό! Διαθέτει ένα συνεχές παράθυρο το οποίο καλύπτει 180° γύρω από τον χειριστή και το οποίο καλύπτεται από κυρτό γυαλί (ασφαλείας, προφανώς).

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το ότι το Straddle κερδίζει επάξια το όνομά του (straddle = δρασκελίζω, δρασκελιά) έχοντας την ικανότητα να ανοίξει τις ρόδες του και να πολλαπλασιάσει το πλάτος του, κάτι που του επιτρέπει να κινηθεί μέσα σε αμπελώνες χωρίς πρόβλημα! Μπερδεύτηκες; Δες το βίντεο για να το οπτικοποιήσεις:

youtu.be/Tm2DPoWCMXQ

Εκτός από το… διαστημικό κέλυφος και τη σχεδίαση τη βγαλμένη από επεισόδιο του Star Trek, το Straddle έχει κι άλλους άσσους στο μανίκι του: η σχεδίασή του προβλέπει ηλεκτρικούς κινητήρες για πραγματικά μηδενικό carbon footprint, ενώ μέχρι και τα λάστιχα του οχήματος είναι τύπου airless και φτιαγμένα από οικολογικά υλικά! Δεν σου είναι αρκετά όλα αυτά; Η New Holland διαθέτει ήδη και τεχνολογίες τηλεκατεύθυνσης, έτσι ώστε η παρουσία του οδηγού δεν είναι απαραίτητη – τουλάχιστον εντός της καμπίνας!

Τώρα, λοιπόν, το ξέρεις: το μέλλον ακόμη και των τρακτέρ είναι ηλεκτρικό και άκρως φουτουριστικό. Το μόνο που απομένει είναι η New Holland να το βάλει σε παραγωγή!