80
COSMOTE Tips

Ποστάρεις φωτογραφίες των παιδιών σου; Ξανασκέψου το!

Ποστάρεις φωτογραφίες των παιδιών σου; Ξανασκέψου το!
Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς προτού ποστάρεις φωτογραφίες των παιδιών σου στα κοινωνικά δίκτυα;

Σύμφωνα με έρευνα της Nominet, τα παιδιά της εποχής μας θα εμφανίζονται σε περισσότερες από 1000 online φωτογραφίες στα πρώτα έτη της ζωής τους. Ο μέσος γονιός φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα να ποστάρει φωτογραφίες του παιδιού του σε αυτά, και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Μήπως όμως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς προτού προβείς στην κίνηση αυτή; 

Τα ευρήματα της Nominet είναι πραγματικά ενδιαφέροντα: Υπολογίζεται κατά μέσο όρο πως μέχρι την ηλικία των 5 ετών του παιδιού, περίπου 973 φωτογραφίες ποστάρονται online, το οποίο ισοδυναμεί σε έναν μέσο όρο 195 φωτογραφιών το χρόνο από τους γονείς. Το νούμερο αυτό αυξάνεται όσο το παιδί μεγαλώνει, με τους γονείς παιδιών κάτω των 16 να μοιράζονται κατά μέσο όρο 208 φωτογραφίες τους ανά έτος.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως το 17% των γονέων δεν έχουν τσεκάρει ποτέ τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook, ενώ σχεδόν οι μισοί (το 46%) τις ελέγχουν μία ή δύο μόνο φορές, ανεξάρτητα από το γεγονός πως τα social network αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες για διαμοιρασμό φωτογραφιών.

Πώς όμως μπορείς να προστατευτείς εσύ και τα παιδιά σου, όταν μοιράζεσαι φωτογραφίες online; Παραθέτουμε 4 tips:

Τσέκαρε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook υπάρχουν ακριβώς για να διασφαλίσεις πως μπορείς να τις αλλάξεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Βεβαιώσου πως μοιράζεσαι οτιδήποτε -και πολύ περισσότερο φωτογραφίες- αποκλειστικά με οικεία σε σένα πρόσωπα, αποφεύγοντας την υπερβολή στο sharing.

Σκέψου πριν ανεβάσεις κάτι

Εφόσον πρόκειται για τη φωτογραφία του παιδιού σου, πιστεύεις πως όταν μεγαλώσει θα σε ευχαριστήσει που το μοιράστηκες online με άλλους; Σκέψου τα αισθήματα των άλλων προτού ποστάρεις φωτογραφίες. Εφόσον μάλιστα το παιδί που βρίσκεται στη φωτογραφία δεν είναι δικό σου, καλό θα είναι να ζητήσεις την έγκριση των γονιών του. Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου πως αφότου ανεβάσεις μια φωτογραφία στα social media, θα είναι πολύ δυσκολότερο (ίσως και αδύνατο) να απομακρύνεις τα ίχνη της.

Κράτα τον έλεγχο

Μη χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα ως υποκατάστατο των δικών σου φωτογραφικών άλμπουμ ή αποθηκευτικού χώρου, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος τεχνικών προβλημάτων και απώλειας. Θυμήσου πως κάποια κοινωνικά δίκτυα θα αποκτήσουν αυτόματα δικαιώματα στις φωτογραφίες σου όταν τις ανεβάσεις σε αυτά.

Ενημερωμένες ρυθμίσεις

Τα κοινωνικά δίκτυα συνήθως προσθέτουν νέα features και ενημερώνουν τις ρυθμίσεις τους τακτικά, οπότε καλό είναι να επανέρχεσαι συχνά.

Επισκέψου λοιπόν ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή COSMOTE για να αγοράσεις τα τελευταία μοντέλα smartphones για να απολαμβάνεις τα κοινωνικά δίκτυα παντού και πάντα, αλλά προσοχή στο τι ανεβάζεις.