7
Τεχνολογία

Πρόσεχε τι αγοράζεις από τα app store

Πρόσεχε τι αγοράζεις από τα app store
Αγοράζεις μουσική, εφαρμογές, παιχνίδια και βιβλία από τα διάφορα app stores; Τώρα μπορείς να θέσεις ένα μηνιαίο όριο. Βήμα προς βήμα η διαδικασία.

Το app store είναι πραγματικά η εφεύρεση της 25ετίας. Όχι όμως για το λόγο που φαντάζεσαι. Στο κάτω κάτω, συστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω Internet υπήρχαν κι από πριν, με την Amazon να είναι μια από τις πρώτες και σίγουρα η πιο επιτυχημένη. Η Apple, όμως, ήταν η πρώτη που συνέδεσε μια τέτοια πλατφόρμα με φορητές συσκευές σε μαζική κλίμακα. Στην αρχή, με το iTunes Store και τη μουσική· η πραγματική επανάσταση, όμως, ξεκίνησε με το app store για το iPhone, όπου η Apple διέθετε προγράμματα (apps) τρίτων για τις συσκευές της, λαμβάνοντας ποσοστό επί των πωλήσεων, επιπροσθέτως της ετήσιας «συνδρομής» για την πρόσβαση στην πλατφόρμα. Από τότε, και άλλες εταιρείες έχουν ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα, με τη Google και το Play Store να είναι το πιο γνωστό.

Εκτός των κερδών για τις ίδιες τις εταιρείες, κέρδη τα οποία αποκομίζουν απλά διαθέτοντας apps και εφαρμογές ανεξάρτητων developers, οι εταιρείες κερδίζουν και μέσω του ελέγχου των apps. Ο τελικός χρήστης, μέσω αυτού, κερδίζει την πρόσβαση σε μια κεντρική «βιβλιοθήκη» προγραμμάτων, οι οποίες μάλιστα (υποτίθεται) είναι ελεγμένες και ασφαλείς.

Η ευκολία, όμως, που παρέχουν τα app stores στην αγορά εφαρμογών, παιχνιδιών και άλλου υλικού, έχει και ένα μειονέκτημα: τα apps συνήθως κοστίζουν ελάχιστα, πολλές φορές λιγότερο από ένα ευρώ, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μη σκέφτεται καν το κόστος. Στο τέλος του μήνα, όμως, οι πληρωμές στο Play Store, αθροιστικά, έχουν κάνει πολλά μάτια να γουρλώσουν από έκπληξη.

Ευτυχώς, η Google έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και πρόσφατα πρόσθεσε μια πολύ χρήσιμη λειτουργία στο Play Store, για να μην έρθεις προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν σου έρθει ο λογαριασμός της κάρτας στο τέλος του μήνα.

Η λειτουργία αυτή ονομάζεται «Set Budget» και αναλαμβάνει να κρατάει λογαριασμό για το πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει κάθε μήνα και να σε ειδοποιεί αν πλησιάζεις το budget που έχεις θέσει ως όριο για τον τρέχοντα μήνα.

Βέβαια, ακόμη κι αν περάσεις το όριο, δεν πρόκειται να κόψει τη συναλλαγή, αλλά τουλάχιστον θα σε ειδοποιήσει πως το έχεις υπερβεί.

Για να ενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το app του Play Store, να πατήσεις στο hamburger (τις τρεις γραμμές στα αριστερά), να πας στο Account, έπειτα στο Purchase History και εκεί θα δεις το ποσό που έχεις ξοδέψει αλλά και την επιλογή Set Budget. Πατώντας τη, μπορείς να πληκτρολογήσεις το ποσό που θες να βάλεις ως μηνιαίο όριο για το Play Store. Σε αυτή την περιοχή, επίσης, μπορείς να δεις και το τι έχεις ξοδέψει συνολικά στο Play Store στο παρελθόν.