14
Πολίτης του Σήμερα

Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό

Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό
Η ασφάλεια σου και η ασφάλεια των άλλων, είναι σημαντικότερη από ένα μήνυμα SMS ή ένα τηλεφώνημα.

Η αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκαλεί ατυχήματα σε καθημερινή βάση. Όταν ασχολείσαι με το κινητό σου την ώρα που οδηγείς έχεις μειωμένη αντίληψη και δεν τηρείς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις μια αντικανονική προσπέραση, να παραβιάσεις το Stop ή τον κόκκινο σηματοδότη ή να συγκρουστείς με προπορευόμενο όχημα. Οι λόγοι για να συμβεί ένα ατύχημα στο δρόμο είναι πάρα πολλοί και εάν δεν έχεις τις αισθήσεις σου σε εγρήγορση και προσήλωση σε αυτό που κάνεις, είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί κάτι κακό.
Είναι προφανές ότι όταν οδηγείς και απαντάς σε κάποια εισερχόμενη κλήση ή ακόμα χειρότερα, να προσπαθείς να γράψεις ένα SMS με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο κινητό, «παίζεις με την τύχη σου».

Η COSMOTE μας υπενθυμίζει

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια, η COSMOTE δημιούργησε ένα βίντεο που με ρεαλιστικό τρόπο προειδοποιούσε τους οδηγούς, για τον πειρασμό της χρήσης του κινητού στην οδήγηση. Το βίντεο δημοσιεύθηκε λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα, περίοδο κατά την οποία τα ατυχήματα αυξάνονται δραματικά.

Λίγο πριν το καλοκαίρι, περίοδο που οι μετακινήσεις αυξάνονται, η COSMOTE προχώρησε σε δεύτερη φάση ευαισθητοποίησης. Ένα συμβατικό ασθενοφόρο, μετατράπηκε, ώστε η σειρήνα του να ηχεί με ringtones και SMS notifications. Το ασθενοφόρο κυκλοφόρησε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, προειδοποιώντας πεζούς και οδηγούς για την ασφάλεια των ίδιων και των γύρω τους. Στόχος ήταν να δείξει με άμεσο τρόπο ότι κινητό και οδήγηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός. Όσο σημαντικό κι αν είναι, ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα στο δρόμο δεν είναι πιο σημαντικό από τη ζωή.

Επιπλέον, η προσπάθεια της COSMOTE για την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια είναι συνεχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πολύχρονη συνεργασία με το ινστιτούτο οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η υποστήριξη για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού app του Ι.Ο.ΑΣ. «O Kόσμος της Ασφάλτου», διαθέσιμο σε Google Play & iTunes, καθώς και η στήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων της σχολής οδικής συμπεριφοράς «Ιαβέρης», από το 2009 μέχρι σήμερα.

cosmote_nosms

cosmote_nosms2

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ατύχημα. Όλοι γνωρίζουν τον κίνδυνο. Όμως, το 54%, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το κινητό όταν οδηγεί. Μήπως κι εσύ ανήκεις σε αυτό το ποσοστό;

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας προβλέπει ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.