7
Τεχνολογία

Πως να αξιοποιήσεις το NFC στο κινητό σου

Πως να αξιοποιήσεις το NFC στο κινητό σου
Το NFC δεν είναι μόνο για mobile πληρωμές. Κάνει κι άλλα πράγματα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς να το αξιοποιείς για να κάνεις πιο εύκολη την… ψηφιακή ζωή σου.

Το NFC που βλέπουμε στα περισσότερα smartphones εδώ και αρκετό καιρό, έχει ταυτιστεί, ίσως, με τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού. Το NFC δεν περιορίζεται σε αυτό, όμως. Ακόμη και τα ίδια τα αρχικά, που αντιστοιχούν στις λέξεις Near Field Communication εμπεριέχουν τη λέξη «communication» δηλαδή επικοινωνία. Και εκτός των πληρωμών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα πράγματα, κάνοντας τη ζωή σου πιο εύκολη και πιθανώς πιο ασφαλή.

Το ίδιο το πρότυπο NFC αφορά επικοινωνία near-field δηλαδή σε πολύ κοντινή απόσταση. Λειτουργεί, προφανώς, μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά η ισχύς της είναι τόσο μικρή που οι συσκευές χάνουν την επαφή σε απόσταση λίγων εκατοστών. Αυτό και μόνο προσφέρει ένα τεράστιο φράγμα ασφαλείας, μιας και κανένας δε μπορεί να υποκλέψει τα δεδομένα που μεταδίδονται μεταξύ δύο συσκευών, εκτός κι αν βρίσκεται και ο ίδιος πάρα πολύ κοντά ή αν σε σημαδεύει με ειδικό εξοπλισμό.

Για να δεις αν η συσκευή σου διαθέτει NFC, αρκεί να κοιτάξεις την πλάτη της συσκευής για το σήμα του NFC ή, αν μιλάμε για Android, τραβώντας την πάνω μπάρα πληροφοριών, να δεις το NFC στις επιλογές ενεργοποίησης.

Προφανώς θα πρέπει το NFC να είναι ενεργό στο κινητό σου για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Αν δεν το βλέπεις στη μπάρα πληροφοριών, τότε μπες στα settings του Android και ψάξε για τη ρύθμιση που το ενεργοποιεί. Κοντά σε αυτή, θα πρέπει να δεις και τη ρύθμιση του Android Beam, το οποίο είναι το σύστημα της Google για μετάδοση δεδομένων μέσω NFC στο Android.

Για τη μετάδοση δεδομένων από μια συσκευή σε άλλη, θα πρέπει προφανώς και οι δύο συσκευές να έχουν ενεργοποιημένο και το NFC αλλά και το Android Beam. Πλησίασε τις δύο συσκευές πλάτη με πλάτη, όσο πιο κοντά γίνεται, με τις συσκευές ενεργές και ξεκλείδωτες. Μόλις καταλάβουν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα ακούσεις μια ηχητική ειδοποίηση. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά, θα ακούσεις άλλη μια ηχητική ειδοποίηση.

Μέσω του Android Beam μπορείς να μοιραστείς φωτογραφίες, links, βίντεο, apps, επαφές και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείς. Και μάλιστα η διαδικασία είναι ίδια, είτε μεταξύ smartphone, είτε tablet, είτε και των δύο.

Τα δικά σου NFC tags

Εκτός από την επικοινωνία, μπορείς να προγραμματίσεις και ένα NFC tag. Πρόκειται για μικροσκοπικές συσκευές, οι οποίες μπορεί να ενσωματωθούν οπουδήποτε: σε μπρελόκ, κάρτες, ακόμη και… σκουλαρίκια. Δεν έχουν μπαταρία, αλλά παίρνουν ρεύμα από τη δική σου συσκευή, όταν τα διαβάζει. Ο σκοπός τους είναι να έχουν αποθηκευμένες πληροφορίες τις οποίες διαβάσει ένα κινητό. Για παράδειγμα, σκέψου ένα NFC tag στα κλειδιά του δωματίου ενός ξενοδοχείου, το οποίο NFC tag θα περιέχει τον κωδικό του Wi-Fi του ξενοδοχείου. Ή μια διαφημιστική αφίσα ή καπάκι μπουκαλιού, στα οποία το NFC tag περιέχει απλά το link για την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ένα πόστερ ταινίας του σινεμά θα μπορούσε να περιέχει το link για το trailer της ταινίας!

Το καλύτερο είναι πως μπορείς να αγοράσεις κενά NFC tags και να τα προγραμματίσεις ώστε να περιέχουν ό,τι θες εσύ. Μπορείς ακόμη και να βάλεις οδηγίες για συγκεκριμένες ρυθμίσεις του smartphone σου: Για παράδειγμα, ένα NFC tag τοποθετημένο στην εξώπορτα του σπιτιού σου μπορεί να ρυθμίζει ένταση του ήχου κλήσης, Wi-Fi, ένταση ακουστικών και να ανοίγει αυτομάτως τη δόνηση και να στέλνει κάποιο μήνυμα. Ή αντιθέτως, όταν μπαίνεις στο σπίτι, ένα δεύτερο tag να απενεργοποιεί το κλείδωμα του κινητού και να ανοίγει το Wi-Fi. Εσύ το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να πλησιάσεις το κινητό σου στο tag πριν βγεις ή αφού μπεις. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις μέσω εξειδικευμένων apps που διαβάζουν και γράφουν σε NFC tags μέσω του κινητού σου.

Προφανώς, για όλα τα παραπάνω χρειάζεσαι ένα σύγχρονο smartphone με υποστήριξη NFC. Ρίξε μια ματιά για όλες τις νέες κυκλοφορίες στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE.