16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πως το λένε αυτό το λουλούδι;

Πως το λένε αυτό το λουλούδι;
Η κάμερα του κινητού σου και σχετικά apps που ήδη έχεις και διαθέτουν «τεχνητή νοημοσύνη» μπορούν να αναγνωρίσουν τα λουλούδια και τα φυτά που βλέπεις μπροστά σου.

Για τους απανταχού φανατικούς της πεζοπορίας και των περιηγήσεων, αλλά και τους φυσιολάτρες, η τεχνολογία είναι εδώ για να κάνει τη ζωή σας ακόμη πιο εύκολη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα. Ειδικά αν είσαι ερασιτέχνης βοτανολόγος ή απλά… πολύ περίεργος, αντί να γυρνάς τα δάση και τα βουνά με ένα βιβλίο βοτανολογίας στο χέρι, προσπαθώντας να καταλάβεις αν αυτό που βλέπεις είναι κοινή οξιά ή παπαρούνα, τώρα μπορείς απλά να κρατάς… αυτό που θα κράταγες ούτως ή άλλως: το κινητό σου τηλέφωνο!

Πλέον μπορείς να στρέψεις την κάμερα του smartphone σου στο φυτό στο οποίο θέλεις να κάνεις αναγνώριση και να τραβήξεις μια φωτογραφία. Μέσα από τα δωρεάν apps που σου δίνουν η Microsoft και η Google, θα μάθεις τι είναι το καθένα, απλά δίνοντας μια φωτογραφία ενός φύλλου ως ερώτημα.

Το Bing της Microsoft είναι ένα app το οποίο μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Θα πρέπει – προφανώς – να κατεβάσεις το app στο κινητό σου και να το εγκαταστήσεις (αν δεν το έχεις ήδη). Έπειτα, απλά πατάς το εικονίδιο με την κάμερα και στοχεύεις στο λουλούδι, φύλλο ή φυτό το οποίο δεν ξέρεις τι είναι, αλλά θα ήθελες να μάθεις, και βγάζεις φωτογραφία. Το Bing θα αναλύσει την εικόνα και θα σου δώσει τα τρία πιο πιθανά αποτελέσματα, μαζί με τις ανάλογες φωτογραφίες, ενώ πιο κάτω θα σου δώσει και άλλα παρόμοια είδη.

Το Google Lens, από την άλλη, είναι λίγο πιο απλό, δεδομένου πως είναι φτιαγμένο για να χρησιμοποιεί την κάμερα για οπτικές αναζητήσεις. Λοιπόν, απλά το ανοίγεις και στοχεύεις το φυτό που σε ενδιαφέρει να ταυτοποιήσεις. Πατάς την οθόνη όταν είσαι έτοιμος και το Lens θα σου εμφανίσει την πιο πιθανή απάντηση, μαζί με μια αντίστοιχη φωτογραφία, για να κάνεις σύγκριση. Πιο κάτω θα σου δώσει και άλλες πιθανές απαντήσεις. Πατώντας στην απάντηση που σου δίνει, το Lens θα σε μεταφέρει στη σελίδα αναζήτησης του Google για το είδος αυτό.

Τελικά, ποιο από τα δύο είναι καλύτερο; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απάντηση. Η αναγνώριση φυτών είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμη και για έμπειρους εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους, πόσο μάλλον για μια (ή δύο) εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες μάλιστα καλούνται να βγάλουν συμπέρασμα απλά μέσα από μια φωτογραφία.

Το Google Lens είναι, ίσως, λίγο πιο γρήγορο από το Bing, αλλά από την άλλη το Bing έχει το πλεονέκτημα ότι σου εμφανίζει περισσότερες φωτογραφίες για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση.

Πάντως θα πρέπει να περιμένεις και να γελάσεις, μιας και κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι παντελώς άσχετα, όπως όταν η φωτογραφία ενός θυμαριού αναγνωρίστηκε ως… κάκτος της ερήμου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σύγχρονο smartphone με καλή κάμερα. Επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή COSMOTE και εξοπλίσου αναλόγως…