14
Πολίτης του Σήμερα

Πόσο είναι δυο μέτρα μακριά;

Πόσο είναι δυο μέτρα μακριά;
Δεν χρειάζεσαι μεζούρα. Τώρα, μέσω του κινητού σου μπορείς να δεις πόσο είναι το «δυο μέτρα μακριά» που επιβάλει η νέα πραγματικότητα για να κρατάς τις σωστές αποστάσεις από τους γύρω σου.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του κορωνοϊού έχουν χαλαρώσει. Εδώ και λίγες ημέρες η χώρα μας δέχεται και επισκέπτες από (επιλεγμένες) χώρες του εξωτερικού. Ακόμη κι έτσι, όμως, το να κρατάμε αποστάσεις είναι ένα γεγονός το οποίο θα μας συντροφεύει για καιρό ακόμα. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: πόση απόσταση είναι αυτά τα δύο μέτρα που πρέπει να κρατάμε;

Η Google συνεχίζει και πρωτοπορεί και στον τομέα της ασφάλειας των χρηστών. Τώρα σου δίνει το κατάλληλο εργαλείο έτσι ώστε να βλέπεις – στην οθόνη του κινητού σου – ακριβώς πόση απόσταση θα πρέπει να κρατάς από τους γύρω σου. Το εργαλείο αυτό φέρει το όνομα Sodar.

Το Sodar δεν είναι καν app. Είναι web app το οποίο δεν χρειάζεται εγκατάσταση ή κατέβασμα στο smartphone σου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις το Chrome και να πας στη διεύθυνση goo.gle/sodar για να το χρησιμοποιήσεις.

Η Google υλοποίησε το Sodar χρησιμοποιώντας το API εικονικής πραγματικότητας ονόματι WebXR, το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια η εταιρεία. Γι’ αυτό το λόγο, δεν δουλεύει σε iPhones ή σε παλιότερα smartphones. Σε αυτά που λειτουργεί, όμως, σου δείχνει το τι καταγράφει η πίσω κάμερα της συσκευής σου, βάζοντας ένα overlay με το τμήμα ενός κύκλου με ακτίνα 2 μέτρα. Προφανώς η ακρίβεια του Sodar δεν είναι τέλεια, αλλά είναι επαρκής για να σου δώσει να καταλάβεις, στο περίπου, πόσο είναι τα δύο μέτρα γύρω σου.

Τώρα, το πόσο χρήσιμο είναι το Sodar, αυτό είναι κάτι που μπορείς να το απαντήσεις μόνο εσύ. Αν ανησυχείς για την υγεία σου, θα ανοίξεις το Sodar για να δεις τη σωστή απόσταση. Αν όχι, κανένα Sodar δεν πρόκειται να σε πείσει – δυστυχώς. Αλλά τώρα τουλάχιστον έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια εικόνα της απόστασης που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα στην οποία ζούμε.